6 oktober 2009

Om en vecka smäller det!

Om en vecka smäller det! Om en vecka får jägaren Tommy Hammarström skjuta en stor älg. En jättestor. Inget "cykelstyre", ingen liten kalv eller en ensam ko (jägare har under de senare åren skjutit kalvar utan restriktioner, därav de ensamma korna) utan den jättestora älgen, en riktig kapitalare!

Den stora älg som, när man ser den i skogen, gör att blicken faller ner mot älgens bröst och på näthinnan framkallar en vision om en perfekt träff in i den grå pälsen. Den älgen. Och kanske att man skjuter den enda dubbelkalven. Så att det blir fler stora älgar längre fram. Tommy Hammarström är så upphetsad över detta att han skrivit en ledare i Expressen om det.

Apropå ingenting så är det Jägareförbundets policy att om två eller tre jakthundar dödas av en varg inom ett visst område eller inom en viss tidsrym så ska de "skadegörande individerna" (alltså vargarna) "plockas bort" (alltså skjutas).

Två eller tre jakthundar. Som dödas av skadegörande individer. Under årets älgjakt skjuts ca 80 000 älgar. Och de största är roligast.

9 kommentarer:

 1. Jakt är så smaklöst, och att jägare kallar sig själva viltvårdare som om de gjorde någon en god tjänst är bara för mycket.

  De "skadegörande individerna" är inga andra än människorna.

  SvaraRadera
 2. Angående viltvård så utför många jägare det. Jag tänker då främst på eftersök av trafikskadat vilt. Även skyddsjakt är ibland nödvändigt. Att vi stadsbor förfasar oss över nöjesjakten är kanske inte så konstigt, men ibland missar man att uppmärksamma det positiva. I övrigt så håller jag med om att artikeln i Expressen var smaklös!

  SvaraRadera
 3. Jonne, tänk så mycket bättre det vore om Tommy skrev en ledare i Expressen om detta. Istället för denna romantiserade jakt på sextontaggare.

  SvaraRadera
 4. Jag såg ett program om vargarna häromdan på 2an tror jag. Har du sett storleken på sändarna de har runt halsen? De bär i princip omkring på en tegelsten! Jag undrar när man varnar kattägare för att låta deras katter bära halsband då det kan vara för farligt eftersom de skulle kunna fastna och strypas - vad innebär då inte ett halsband med en tegelstens-sändare runt halsen för vilt springande vargar?

  SvaraRadera
 5. Peter, helt klart vore det mycket bättre! Håller med.
  Tog tidigare del av en persons berättelse om eftersök, som ger en annan bild av jägarna än den om smaklös troféjakt (i mån av intresse):

  ”Polisen ringde 23:00, undertecknad hade precis somnat, En älg hade blivit påkörd. Vi var på plats 23:40, platsen var dåligt markerad så det dröjde en stund innan platsen hittades. Det är ett allmänt problem att platsen är angiven fel. På platsen fanns mycket hår men inget blod. 00:15 upptogs eftersöket med en mycket rutinerad Jämthund. Efter ca 600 m fick vi kontakt med älgen som dock gick undan. Vi kollade om det möjligen fanns någon lega efter älgen. Vi fann dock ingen vilket heller inte är lätt i mörker. Efter ytterligare ca 500m 01:15 avbröts spårningen. För att spåra nattetid krävs mycket för att lyckas. Vi åkte hem men var åter på plats 4:30, vi återupptog spårningen där vi slutade. Efter ca 2,5 kilometer avbröts spårningen utan kontakt med älgen.”

  Jag känner betydligt mer sympati för den här typen av jaktengagemang än den troféjakt som ledaren i Expressen beskrev.

  SvaraRadera
 6. det är så jävla vidrigt! Jag blir så arg!!

  SvaraRadera
 7. om två eller tre älgar dödas av en homo sapiens sapiens inom ett visst område eller inom en viss tidsrym så ska de "skadegörande individerna" (alltså människorna) "plockas bort" (alltså skjutas). haha

  SvaraRadera
 8. Visst är det ett underligt resonemang?

  SvaraRadera
 9. Sorgligt att det ska vara ett sådant nöje i att döda.
  Men att det samtidigt anses som ett brott när det handlar om människa mot människa....

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.