30 oktober 2009

Problem för köttätare med dåligt samvete

"I somras gick Scan stolt ut med att företaget till hösten skulle erbjuda kunderna att klimatkompensera sin köttkonsumtion. Genom att via hemsidan skänka 150 kronor till trädplantering i Moçambique, Uganda och Mexiko skulle en köttätare kunna radera sitt dåliga samvete för ett helt år, sa Scan.

Men ännu finns det ingenstans för en klimatplågad konsument att vända sig på Scans hemsida.
- Det specifika kompensationsprojektet är fryst ett tag, säger Margareta Thorgren, Scans kommunikationsdirektör.

(....)

Koncernen ska skaffa sig en gemensam hållbarhetsstrategi där klimatfrågorna ingår. Strategin väntas vara klar före årsskiftet. I den ska finnas utrymme för nationella variationer. Om det finns en risk att klimatkompenseringsprojektet läggs ned kan Margareta Thorgren inte säga."

Min kommentar: det är faktiskt inte så krångligt, det här med klimatet och konsumtionen. Lösningen börjar på "v". Och slutar på "ego".
Källa: Köttätare med dåligt samvete tvingas vänta

12 kommentarer:

 1. Det är mycket bra att äta vego ur miljösynpunkt. Men att säga att det är HELA lösningen tror jag inte på. Vi veganer/vegetarianer bidrar också till miljöförstöring. Men det är en bra bit på väg att bli vegan, ja... men en vegan som kör stadsjeep, reser till Thailand flera ggr om året, enbart äter grönsaker som det ej är säsong för, använder mängder med kemikalier mm är INTE bättre än en köttätare som äter lite kött och i övrigt inte gör något illa för naturen.

  Att vara vego betyder inte att man är med automatik miljövänlig, det krävs MER än så.

  SvaraRadera
 2. Visst är det att göra det enkelt för sig att säga att vego är den enda lösningen. Men det är ett enkelt och enormt steg som alla kan ta. Betydligt större än att släcka lampor och annat.

  För övrigt sätter jag hela min kommande månadslön på att veganer överlag kör betydligt mycket mindre stadsjeep, reser till Thailand mer sällan, äter mer säsongsbetonade grönsaker och använder färre kemikalier än personer som inte är veganer.

  Eller för att använda ett citat jag precis såg på Twitter:

  Thinking that veganism is "about eating" is like thinking that slavery abolition was "about jobs."

  SvaraRadera
 3. Men Peter, det är ju delvis min poäng. Det är ju inte dagens veganer som du förespråkar ska bli veganer. De människor som skulle byta från köttätare till vegan blir ju inte ideologiska veganer. Så bara för att du och jag är försiktiga med flygresor så betyder det inte att en köttätare blir miljövänlig för att hon slutar äta kött.

  SvaraRadera
 4. Ett köttätare som slutar äta kött blir alldeles förträffligt mycket mer miljövänlig än tidigare.

  Men jag förstår din poäng. Och tror ändå att ett steg ofta leder till ett annat.

  SvaraRadera
 5. Hela miljöspåret tycker jag är knivigt. För all vegansk föda är inte mer miljövänlig än allt kött. Eller allt kött är inte mer miljöstörande än allt grönt.
  Nu, inledningsvis, tror jag att generaliseringar fungerar. Men vad händer sedan? När köttintressenterna börjar marknadsföra produkter (kyckling, kan jag tänka mig) som kanske till och med är mindre miljöstörande än de flesta grönsaker? Det är väl klart som korvspad att köttintressenterna kommer att slå in på den vägen. Och finns det inte risk för att det då kommer att utnyttjas fler djurindivider och att de till och med kommer att tvingas leva under tillslutna former, som innebär större djurskyddsrisker?
  Samtidigt håller jag med Peter om att ett steg leder till ett annat. Och hoppas att nischen för det gröna ökar!
  Knivigt, är ordet.

  SvaraRadera
 6. Det här med utsläppsrätter är det verkligen något att ta fasta på? Att man betalar för sina utsläpp gör ju inte att utsläppen minskar. Tycker att det är en dubbelmoral utan dess like.
  Någon får ju betala i slutändan. Är det de som inte har råd att leva som vi gör i västvärlden, som ska betala?
  Enda lösningen är ju att minska utsläppen och att äta grönt är ju en god bit på vägen. Djurhållningen står ju för 80% av jordbrukens totala utsläpp enligt FN och eftersom jordbruket enligt FN också står för cirka 18 % av de totala utsläppen så är det väl självklart att vi människor måste lägga om vår livsstil. Det räcker ju inte att byta bilar osv.
  Vi lever ju i ett sånt överflöd i Sverige att vi kan kasta bort 1/4 av den mat vi köper. Det är helt makalöst och samtidigt svälter flera miljarder av jordens befolkning. Dessutom antar jag att det ofta är kött man kastar pga. hållbarhet. Tänk då att cirka 25 % av djuren dör helt i onödan. Kastas bara bort!!!

  SvaraRadera
 7. Djurrättsaktivister som bryter mot lagen och hotar och trakasserar, förstör och ogiltigförklarar allt det goda som ni andra eventuellt gör. Tyvärr så fostrar ni med er aktivism dessa "människor" som helt saknar empati - för medmänniskor - i sitt handlande. Det kan aldrig, aldrig, aldrig vara rätt att skada en annan människa på det sätt som ni faktiskt gör med er aktivism.

  SvaraRadera
 8. Anonym 21:37, angående de djurrättsaktivister som bryter mot lagen och skadar andra människor så tror jag att du vänder dig till fel forum nu.

  SvaraRadera
 9. Anonym den 1 november 2009 08:30, helt sant att all vegansk kost inte är mer miljövänlig. Det är därför vi alltid måste ha med etiken som en grundpelare i vår argumentation.

  Anonym den 1 november 2009 21:37,
  nu blandar du nog ihop vad Djurens Rätt (och 99% av djurrättsrörelsen) gör men vad en liten, liten minoriteten gör och står för.

  SvaraRadera
 10. http://sydsvenskan.se/sverige/article563245/Skanska-bonder-kraver-vargjakt.html


  Kan någon skriva en bra kommentar i kommentarsfältet på sydsvenskan?

  SvaraRadera
 11. Anonym igen. Snälla kan inte någon förklara för mig vad det gör för nytta med att betala för sina utsläpp? Om det ska fungera måste vi ju ha en global maxgräns för jordens totala utsläpp. Annars kan det ju kvitta, eller har jag helt missuppfattat detta? Ska jag ha gott samvete om jag betalar några kronor t.ex för att flyga till Thailand eller ge en hundralapp i bidrag till ett fattigt land? När utsläppen är lika stora antingen jag betalar eller ej. Jag själv kan ju leva vidare på precis samma sätt, eftersom jag har dövat mitt samvete med att"klimatkompensera"!!!!!

  SvaraRadera
 12. Jag är verkligen ingen expert på detta, men som jag förstått poäng med klimatkompensation så är syftet att göra något förbättrar klimatet i utbyte mot att man gör något som förstår det. Och att man då hamnar på inte lika mycket minus som annars.

  Man flyger en stund och planerar som kompensation några träd någonstans. Typ.

  Men du har ju rätt, det är ju mycket enklare att ta tag i den miljöförstörande verksamhet man sysslar med direkt, istället för att ta omvägen runt en klimatkompensation...

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.