21 oktober 2009

Pälsnäringens annons slog fel i Finland

Nyligen satsade pälsnäringen i Finland på en annonskampanj i dagstidningar, där djurrättsaktivister utmålas som terrorister som vill förneka vanligt folk en massa saker (se hela annonsen här). Tyvärr för pälsnäringen fick inte annonsen önskad effekt. Djurens Rätts finska kollega Animalia och andra organisationer rapporterar att de blivit mycket uppmärksamade i media tack vare kampanjen, där de framstod som sakliga och sansade - till skillnad från en allt mer desperat pälsnäring.

17 kommentarer:

 1. Tänk så bra det kan bli av något korkat!

  SvaraRadera
 2. Fy fan vilken vidrig reklamkampanj! "Sluta bry er - var bekväma, de dumma djurrättsaktivisterna tvingar er att tänka på vad ni gör och det ska ni ju inte behöva." Suck!

  SvaraRadera
 3. Där gick det inte riktigt som dom tänkt sig! Undrar egentligen hur dom tänkte med det där..

  SvaraRadera
 4. Det som jag tycker är mest fascinerande är att en industri som enligt egen utsago omsätter 200 miljoner euro inte har råd att anlita en något-sånär duktig formgivare och copywriter. Det är fruktansvärt taffligt, klantigt och fult framfört. Ur ett reklamperspektiv då. Ur ett etiskt perspektiv är det bara riktigt vidrigt.

  SvaraRadera
 5. Bullshit! Ni är några få som orkar skrika och vända allt till er fördel.
  Animalia är en organisation som inte bör ta's på allvar.
  Folk använder päls för det är en EKOLOGISK produkt. Inte gjord av olja.
  Tänk efter!

  SvaraRadera
 6. Och hur tror du att en päls framställs? Tänk efter.

  SvaraRadera
 7. Med slakt avfall och fisk.

  Ni som driver denna blogg borde ta reda på FAKTA och inte prata skit.

  SvaraRadera
 8. Poängen var att ett pälsplagg inte precis är en naturlig och helt miljövänlig produkt det heller.

  Som vanligt tar jag gärna en diskussion kring faktauppgifter, säg till om det är något konkret du vill diskutera.

  SvaraRadera
 9. Det du glömt att nämna är att 80% av Finländarna Stöder pälsnäringen.
  Du borde åxå nämna i din text att de finländska djuren produceras på certifierade farmer som garanterar djurens välmående.

  SvaraRadera
 10. Det finns väldigt mycket att nämna om man ska nämna allt. Det som är intressant i detta fallet är inte hur många finländare som stödjer pälsnäringen utan a) att pälsnäringen anser sig behöva ta fram reklamkampanjer som den ovan, samt att b) kampanjen fick motsatt effekt från den önskade.

  För övrigt produceras inte djur. De föds upp och dödas. Och kika gärna på denna film från danska pälsfarmer: http://www.youtube.com/watch?v=JcWx0Y4r1_s. Hur tror att de finlänska certifierade farmerna skiljer sig från det man ser i filmen?

  SvaraRadera
 11. a, pälsnäringen har blivit utsatt för terrorist attacker de vill uppmärksamma allmänheten att det de jobbar med är lagligt.
  Stöder du Peter minkutsläpp o.dyl?

  b, kampanjen fick exakt den effekt som var beräknad. Folk insåg att pälsnäringen är naturlig och att Animalia överdriver sina budskap.
  Animalia har i flere fall direkt ljugit för att locka till sig flere sympatisörer.
  Mest unga flickor från städerna.
  Animalia använder sig av falsk information- och när de skall överbevisas vågar de inte ta debatten.

  Annars måste jag fråga:
  När du kör bil/åker buss på sommaren/hösten. Ta en titt på motorhuven efteråt.
  Där finns massor av döda mygg och flugor.
  Gör det då dig till massmördare?
  Är det skillnad på djur och djur?

  Tack för bra debatt!

  SvaraRadera
 12. A) Onödig fråga.

  B) Den beskrivningen av Animlia får såklart stå för dig. Utan att känna till några detaljar skulle tro att Djurens Rätt och Animlia jobbar ungefär på ett liknande sätt.

  Och resultatet av annonsen stämmer inte med de rapporter vi har fått.

  Den diskussionen har vi haft här i bloggen tidigare, gå gärna tillbaks och läs de inläggen med efterföljande diskussion. Min huvudsakliga poäng är att det är en enorm skillnad mellan att att döda djur på ett sätt som är närmast ofrånkomligt, jämfört med att fullt medvetet stänga in djur i nätburar för att sedan ha ihjälp dem för att tjäna pengar. Det går inte att jämföra.

  SvaraRadera
 13. Visst går det att jämföra.
  Man dödar ju hur som hälst!
  Jag har en känsla av att djur rätts aktivister vill vara arga på oss som tycker päls är OK, men har lite svårt att "städa på egen gård".
  Annars är A, en ganska väsentlig fråga. Många i djur rätts kretsarna tycker det är Ok att terrorisera pälsdjurs farmare/bönder.
  Det de inte vet är att det hänger med dem livet ut, och kan komma att vara obekvämt när de i framtiden te.x ställer upp i riksdags val.
  (exempel finns i ert östra grann land, nämner inga namn här)

  SvaraRadera
 14. Som jag/vi konstaterade i den tidigare diskussionen så går det inte att leva utan att döda. Helt omöjligt, om man inte spenderar all sin tid inne i en lägenhet och lever på luft - även om man säkert dödar någonting även då.

  Så dödar gör vi alla. Men det är en milsvidd skillnad mellan detta och att spärra in minkar som man gör kläder av.

  Efter alla år som jag varit engagerad i dessa frågor tycker jag detta resonemang är så enormt trist. Det finns ingen människa i hela världen som orsakar lidande och dör för andra djur och för andra människor. Ska vi därmed ta bort möjligheten för någon att tycka någonting, istället för att försöka göra så gott man kan?

  Avslutningsvis, nej - det är väldigt få som anser att det du beskriver är ok. De används ofta som ett argument när man diskuterar med djurrättare, men antalet personer som tycker det är ok är väldigt, väldigt få. Tro mig.

  SvaraRadera
 15. Det är så tråkigt att sådana som Anonym kommer med sina ursäkta, ointelligenta, argument. Om du är så förtjust i päls tycker jag att du själv handgripligen kan "producera" dvs föda upp och döda för det ändamålet. Klara du ej av det är du också emot päls. Enligt min åsikt vill säga:) Därför äter jag inte kött och kyckling, för att oavsett hur hungrig jag var skulle jag inte handgripligen döda en gris, ko, kyckling eller liknande med avsikt att äta. Skulle inte klara av det. Men däremot skulle jag troligen kunna ha ihjäl en fisk för detta ändamål. Som sagt, vi tänker alla olika!
  Karin

  SvaraRadera
 16. Mm, intressant att människor (Anonym) fortfarande argumenterar på sandlådenivå ("än DU då?") och försöker svartmåla oliktänkande i ett desperat försök att rättfärdiga sitt eget utnyttjande.

  Jag trodde på allvar att vi levde på andra sidan Upplysningen. Tydligen hade jag fel.

  SvaraRadera
 17. Det roligaste av allt är när folk målar upp päls som något miljövänligt! Anonym mfl får gärna beakta följande:

  "Pälsdjursfarmning går under betäckningen miljöfarlig verksamhet. Om farmningen bedrivs med mer än 100 djurenheter (1000 avelshonor av mink eller räv) går verksamheten under beteckningen B i miljöskyddsförordningen. Det innebär att det krävs tillstånd från länsstyrelsen för att få bedriva verksamhet.
  Statens Naturvårdsverk, länsstyrelserna samt miljö- och hälsoskyddsnämnderna utövar tillsynen över miljöfarlig verksamhet.

  Grundvattnets nitrainnehåll är extraordinärt högt i områden där det ligger många pälsfarmar. Vattenanalyser från borrningar på farmer har visat nitrakoncentrationer i grundvattnet på 500-1000 mg per liter. WHO (Världshälsoorganisationen) har fastställt gränser för nitrainnehåll i dricksvatten till högst 50 mg per liter.

  När pälsarna bearbetas används väldigt giftiga kemikalier. Skinn garvas i regel med krom som är giftigt för både människor och natur."

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.