22 oktober 2009

Naturlig miljö?

Igår fick jag ett häfte i mitt postfack. "Hållbart jordbruk - vad är det och varför är det viktigt" var titeln, med Europeiska Kommissionen som avsändare

I häftet kan man läsa om vad "hållbart jordbruk" innebär. I begreppet "hållbart djurskydd" ingår djurskydd som kriterierna, och i det "hållbara jordbruket" behandlas djuren på gårdarna väl och de "lever i sin naturliga miljö och får äta det som är naturligt för dem".

Nedan är de tre filmer som Djurens Rätt släppte för ett tag sedan. Som visar en vanlig dag för djur i det svenska lantbruket. Är det detta som menas med "naturlig miljö", eller är det något annat?

Kan man överhuvudtaget prata om "naturlig miljö" när man pratar om dagens djurhållning? Kanske, i vissa fall, skulle jag säga. Men på det stora hela finns det naturligtvis väldigt lite som man skulle kunna se som naturligt i den process som gör djur till mat.

14 kommentarer:

 1. ”Kan man överhuvudtaget prata om naturlig miljö när man pratar om dagens djurhållning?”

  Det tycker jag inte. Definitivt inte så länge djur tvingas stå i sin egen avföring och urin, som i dessa klipp. Folk underskattar djurs känsla för renlighet. Och det är bara ett exempel av många.

  SvaraRadera
 2. Peter Nilsson, det skulle vara lite intressant om du utvecklar ditt resonemang om att djuruppfödning till mat kanske ibland bedrivs under acceptabla förhållanden där djuren får leva i sin naturliga miljö.
  Precis nu när jag skriver detta, så kom jag på att kanske får, lamm, grisar som lever utomhus och kor(som blir s.k. naturbeteskött, Kravkött eller ekologiskt kött)som får gå ute i det fria året runt troligen har haft ett bra liv innan de dödas för människans skull.
  Kanske är det dessa djur du tänker på?

  SvaraRadera
 3. Det är väl just sådana exempel du nämner som man skulle kunna se tänka sig hålls i "naturlig miljö". Men själva förutsättningen för "naturlig miljö" är som jag ser det ett visst mått av småskalighet. Och dagens djurhållning går åt helt motsatt håll - mer, större och snabbare.

  Det är inte ovanligt med argumentet att det är ok att äta djur så länge det föds upp på ett reko sätt. Tänk sörgårdsidyllen med en ko, en gris och några hönor, där djuren lever i relation till människan osv. Och det skulle funka om svenskarna åt kött en gång i månaden. Annars är det en idyll som inte finns och som aldrig kommer att kunna finnas.

  I mina ögon är det betydligt mer realistiskt att argumentera för vegetarism än "djurvänligare" kött, eftersom vi aldrig kommer kunna fixa fram "djurvänligt" kött till 9 miljoner männniskor på ett "djurvänligt" sett.

  SvaraRadera
 4. Tänk bara tanken att alla inte vill bli vegetarianer, men att köttätarna enbart vill äta kött från djur som har haft det bra under sitt liv.
  Kanske en dröm, men hur ställer sig Djurens Rätt till det?
  Hur tänker ni andra läsare här?

  SvaraRadera
 5. Eftersom Djurens Rätt alltid står på djurens sida känns svaret hur Djurens Rätt ställer sig självklart.

  Jag skulle lägga till att det inte funkar för alla svenskar att äta kött från djur som har haft det bra. Så är det bara. Det går inte att fixa kött till 9 miljoner svenskar och tro att djuren man äter ska ha levt bra liv. För att inte tala om hela världens köttkonsumtion.

  Om det ska vara realtisiskt så handlar det om vi måste minska köttkonsumtionen till någon eller några gånger i månaden.

  SvaraRadera
 6. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6001262.ab

  En helt annan sak, men ändå där djur utnyttjas på ett förfärligt sätt.
  Jag är grym nog att inte tycka synd om de människor som dödades och skadades av björnen.
  De kan gott ha det, bara synd om björnen.

  SvaraRadera
 7. Peter Nilsson, tycker du att vi under några som helst omständigheter ska äta kött från dödade djur?
  Jag försöker inte provocera dig, känn det inte så, utan det är mer en fråga om hur du och Djurens Rätt ställer sig till köttätande i princip.
  Har djuren haft det bra i sina liv, kan det då vara OK att döda dem och äta upp dem?
  En inte helt orimlig tanke enligt mig.

  SvaraRadera
 8. Som vegan känns det fullständigt orimligt att äta kött, oavsett hur djuren har levt, det är ju deras liv det handlar om.

  SvaraRadera
 9. Anonym med björnarna, sätter man en björn att åka skridskor så kanske man borde förstå att det kan gå illa. Tycker jag.

  Anonym nummer två, jag tycker man kan se på detta på två sätt.

  Dels utifrån perspektivet att djur har rättigheter och att djur inte är mat. Utifrån detta perspektiv kan det naturligtvis aldrig vara ok. Djur är inte mat, och ska inte ses som mat. Enkelt. Och bland de rättigheter djur borde kunna anses ha är rätten till sin kropp och sitt liv.

  Det andra perspektivet är att man kan resonera som så att det är ok att döda djur som har haft det bra för att äta upp dem. Men då har vi en grundsyn där vi ser djur som mat, och om vi gillar att deras kött så vill vi ha mer. Det är gott, billigt och enkelt. Och det är massor med människor som vill ha mer. Flera miljoner, miljarder människor. Och då försvinner som jag nämnt möjligheten att äta djur som har haft det bra för de allra flesta.

  Så, utifrån det första perspektivet tycker jag man måste se det som att det aldrig kan vara ok. Och det är här jag skulle säga att Djurens Rätt står.

  Utifrån det andra perspektivet kan det ses som ok men diskussionen är hypotetisk eftersom det inte är så djurhållningen ser ut idag och vi kommer aldrig kunna gå tillbaka till en sådan - förutom för väldigt litet antal människor.

  Som jag tror jag skrivit tidigare i bloggen tror jag i så fall att odlat kött är framtiden. Köttkonsumtion utan lidande och död. Perfekt.

  SvaraRadera
 10. fy fan säger jag! Hur tusan kan mänskligheten vara så grym? Tänk om de som håller sina djur på det sättet utsattes för samma sak?! Det hade varit något att se;) Kan tipsa om fruktansvärda klipp på youtube på hur man transporterar hästar i något slaviskt land tror jag det var, det är så själen spricker riktigt. Bra blogg! fortsätt :)

  SvaraRadera
 11. Hittade denna blogg genom att jag letat filmer till ett inlägg jag ska skriva om i min blogg. Jag brinner verkligen för djuren. Och vi är på väg att starta en mjölkproduktion för ca 168 möjlkande.

  Först o främst lär jag säga att den filmen om kor o kalvar var tråkig att se. MEN det är inte alla som behandlar sina djur på detta vis i Sverige. Tror det är några utav många som gör detta!

  Förstår att ni tar med de "värsta" scenerna ni kan hitta för att försöka se ner på våran djurhållning i Sverige (; Tro inte att alla bönder behandlar sina djur på de tvärsta tänkbara sätt! Sen tror jag inte att ni kan få alla att bli veggo. omöjligt.

  SvaraRadera
 12. Hej Lina,

  välkommen hit! Vi hävdar inte att det ser ut som på bilden överallt och hela tiden. Men filmen är inspelad i Sverige en sommar för ett par år sedan. Så det är en verklighet som finns, det går det inte att säga något om. Och egentligen borde det ligga på djurhållarnas ansvar att bevisa motsatsen, snarare än tvärtom.

  SvaraRadera
 13. Såg filmen om kossorna, håller med Lina HELT OCH HÅLLET! jag är oxå blivande mjölkbonde och tycker att de flesta som kommenterar, inte alla, inte vet all fakta. Sen att man tar med de värsta man hittar liksom, alla har verkligen inte sådär, och "bölderna" på kornas ben är ingen varböld utan att de blir en belastning på benen när dom ligger och de brukar drabba SLB (svensk låglands boskap) mest. Hur många som kommmenterar här inne har en utbildning inom jordbruket?
  Jag tror inte de är många alls, om inte någon.

  SvaraRadera
 14. Louise,

  som jag skrivit flera gången så är dessa filmer inspelade för ett par sommar sedan i Halland. Det spelar ingen roll om inte alla har det som på filmen, det intressanta är att det finns. Också en gång är en gång för mycket.

  Angående utbildning inom jordbruket så finns detta inom Djurens Rätt, det räcker. Om man bara får diskutera det man är utbildad inom så skulle det onekligen bli en rätt trist debatt i samhället - och du kan t.ex. inte diskutera människans instinkter.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.