5 oktober 2009

Över fyra miljoner djur räddade - slipper bli försöksdjur för kemiska produkter

Idag är Djurens Rätt mycket glada och lättade över att den europeiska kemikaliemyndigheten har fattat detta livsavgörande beslut för miljontals djur. Det är en stor framgång för djuren och för för alla som engagerat sig för försöksdjuren i Europa! Fira framgången!

Tack vare agerande från Djurens Rätt och andra europeiska djurrättsorganisationer kan runt 4,5 miljoner djur komma att besparas lidande i plågsamma kemikalietester. Efter påtryckningar har Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA) kommit med ett förtydligande om att företag inte behöver genomföra upprepade tester - något som tidigare inte framgick av formuleringarna i EU:s nya kemikalielagstiftning REACH.

Djurrättsorganisationer i EU berömmer ECHA:s snabba agerande. Det är en responspå ett gemensamt brev från en rad organisationer med krav på ett förtydligande gällande REACH. Dess otydliga formuleringar riskerade att orsaka dubbla tester för många kemikalier. ECHA klargör i sitt uttalande att det inte krävs några djurtester för de berörda kemikalierna i detta skede, om noggranna tester kommer att utföras längre fram. Det gäller främst kemikalier som produceras i stora kvantiteter.

- Vi på Djurens Rätt är mycket glada och lättade över att ECHA har fattat detta livsavgörande beslut för miljontals djur. Vi har agerat genom europeiska koalitionen mot djurförsök, och ser mycket positivt på kemikaliemyndighetens respons, säger Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt.

- Det finns fortfarande mycket inom EU:s kemikalielagstiftning och dess tillämpning som oroar oss, men ECHA:s agerande i den här frågan visar på sunt förnuft, och är en bra början för Europas djur.

Mer på: http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/sidor/fyra-miljoner-djur-raddade

1 kommentar:

  1. Åhh vad härligt med lite positiva nyheter ibland. :)
    Jag firar med ett par bullar från igår. :P

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.