19 maj 2010

Pressmeddelande från Djurens Rätt: Tunga experter dömer ut regeringens pälsdjurspolitik

På Brännpunkt på svd.se levererar en rad tunga experter svidande kritik mot regeringens slapphänthet gentemot den svenska pälsindustrin. Experterna uppmanar regeringen att inte smita ifrån sitt ansvar för pälsdjurens välfärd. Djurens Rätts nyvalda ordförande Camilla Björkbom kräver att jordbruksminister Eskil Erlandsson tar till sig experternas kritik och ser till att pälsdjursfarmningen förbjuds så fort som möjligt.

Artikelförfattarna står tillsammans för en imponerande kunskapsbredd på området: Johan Beck-Friis (veterinär), Louise Hernander (biolog och etolog), Johan Lindsjö (veterinär), Sivert Lindström (professor emeritus i cellbiologi), Olle Rydell (länsveterinär) och Sverre Sjölander (professor emeritus i zoologi).

I strid med djurskyddslagen hålls minkar och chinchillor instängda i små, trånga burar på svenska pälsfarmer. Experterna hänvisar till att vetenskapliga studier gång på gång slagit fast att dagens burhållningssystem skapar svåra problem för pälsdjuren. Enligt en svensk studie uppvisade t.ex. så många som 85 procent av de undersökta minkarna någon form av beteendestörning!

Även en expertrapport på EU-nivå har påvisat ett tydligt samband mellan pälsfarmning och beteendestörningar. När det gäller chinchillor följer Sverige inte de regler som finns angivna i Europarådets konvention om skydd för animalieproducerande djur rörande pälsdjur.

Camilla Björkbom, nyvald förbundsordförande för Djurens Rätt, förväntar sig nu ett snabbt agerande från regeringen för att stoppa missförhållandena för de omkring 1,5 miljoner minkar och 2 000 chinchillor som varje år föds upp i den svenska pälsindustrin:

– Den svenska rävfarmningen försvann redan för 10 år sedan för att den inte följde djurskyddslagen. Jag uppmanar jordbruksminister Eskil Erlandsson att ta till sig det här expertutlåtandet på största allvar och se till att all pälsdjursfarmning förbjuds. Annars är det nog många med mig som kommer att ställa honom till svars i en svekdebatt inför valet i höst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.