21 oktober 2010

100% friska minkar?

Detta fullträff till citat levereras av Jörgen Martinsson, vd för Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund, i dagens Expressen:
"Nolltolerans mot vanvård av alla husdjur är det enda rimliga och vi är glada att fler och fler ansluter sig till den linjen."
Att klassificera minkar som husdjur är pälsbranschens sätt att försöka hävda att minkarna på farmerna inte längre har behov av det naturliga beteende som en vild mink har. Men den diskussionen kan vi ta en annan dag.

Om nolltolerans mot vanvård i Jörgen Martinssons värld verkligen innebär nolltolerans mot vanvård så har man onekligen en del att jobba på.

Efter Djurrättsalliansens avslöjande bilder tidigare i år fick Jordbruksverket i uppdrag att granska minkfarmerna. Nedan är ett par citat från myndigheternas granskningsrapporter, citaten är lånade från den sammanställning som Djurrättsalliansen gjort på sveketmotminkarna.se.

När ska pälsbranchen börja dra igång sin egenhävdade nolltolerans? Nu, snart eller om ett tag?

Och en bra idé är ju att inte dölja minkarnas existens för ansvariga myndigheter, det blir ju lite svårt att kontrollera det hela annars...

”Fem djur med sårskador, varav två avläkta. I två burar påvisades djur som hade pälsen full med avföring."

"Två skadade minkar påträffades. Den ena fastighetens minkfarm hade trasiga nätvaggor i flera av bolådorna.”

”En skadad mink med färskt sår vid svansroten... Fem skadade djur påträffades.”

”Ett par lyor påvisades i behov av rengöring från avföring. Sex djur påträffades med mindre sår på kroppen, inget blödande."

”Brister i tillsyn då det fanns oacceptabelt många döda och sjuka djur.”

”Sjuka djur oavsett ålder avlivades genom slag mot huvudet samt halsdislokation. Ett djur med gnagt öron samt ett djur med sår på hakan.”

"Vid kontrollen påvisades 15 minkar med olika typer av skador samt tre döda minkar som låg i bur."

”Djur var smutsiga. Sjuka och skadade djur togs inte om hand. Det var smutsigt i många bolådor och även i burar. Strö saknades i de flesta bolådorna. Alltför många döda och skadade djur.”

”Fyra djur observerades med sårskador. Dessa djur var inte åtskilda från övriga."

"Fyra djur med skador på öron och nacke observerades, varav två inte hade uppmärksammats av djurägaren tidigare"

”Sjuka och skadade djur togs inte om hand särskilt eller behandlades”

"Djur som smutsade ner i lyan stängdes ute ifrån den i en månads tid för att lära sig bli rumsrena."

"Vid kontrollen påträffades ett tiotal djur med åverkan på svansen, i form av hårlöshet och/eller minskad längd, ett djur med sår i nacken samt ett djur med sår under hakan."

"Skador som påträffades var två små ansiktsskador och sju skadade svansar, i form av sår, pälslöshet och/eller minskad längd. Några valpar påvisades kletiga runt ögonen. Två djur hittades döda utan synliga skador och en halvt uppäten mink påträffades i en bur."

"Skadade minkar med mindre sår, ej blödande eller vätskade sår, fick gå kvar i buren med de andra minkarna."

"Vid kontrollen påvisades tio djur med åverkan på svansen, i form av hårlöshet och/eller minskad längd. Sju djur påvisades med mindre icke blödande sår fördelade på ansikte, nacke, sida och buk. Ett djur som gick i en grupp om tre hade ett öppet sår då hela svansen avlägsnats, rörelseförmågan på djurets bakben var nedsatt."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.