13 oktober 2010

Svårt att inspektera när inget finns att inspektera

Sitter just nu på Kungliga skogs- och lantbruksakademiens seminarium om veterinära strategier för djurskyddet i Sverige. Flera som föreläst är veterinärer och pratar om djurskyddskontroller och hur myndigheter ska samspela med djurhållarna. 

Och så läser jag om minkuppfödaren Ljungemink AB i Vittskövle, som ljugit för djurskyddsinspektörerna och förnekade att det fanns minkar i ett före detta grisstall. Grisstallet var helt mörklagt och med briställig ventilation, och senare uppdagades att det hölls minst 1 000 minkar där. (Djurskyddsinspektören Rosita Hagström säger till Kristianstadsbladet att idén om att hålla minkar i mörker beror på att de ska invaggas i tron att vintern är på väg så att pälsen blir bättre.)

Och jag tänker att detta fullständigt raserar idé om den goda svenska djurhållningen. Vår djurskyddslag blir totalt meningslös om den inte ges möjlighet att appliceras i praktiken på de djur vi håller för mat, kläder eller annat. Det Ljungemink AB i Vittskövle gjort är ställa sig vid sidan om lagen, och det enda rimligen slutsatsen är att pälsfarmen i fråga måste tvingas stänga ner.

Men så lär ju knappast bli fallet.

6 kommentarer:

  1. Helt orelaterat men jag får följande på djurensratt.se:

    XML Parsing Error: syntax error
    Location: http://www.djurensratt.se/portal/pls/portal/PORTAL.home
    Line Number 1, Column 1:

    dumt va!

    SvaraRadera
  2. japp. jag kanske ska vara lite noggrann också och ange:

    använder jobbdatorn med windows 7. sidan visas i explorer 8, men rapporterar sidfel (gul klickbar varningsikon i nedre vänstra hörnet).

    firefox 3.6.9 däremot är mer petig och ger bara utskriften XML Parsing Error enligt ovan.

    prova gärna med en validator som http://validator.w3.org/, den ger mängder med felutskrifter.

    SvaraRadera
  3. Ok, tack för det! När jag testar funkar den i Firefox 3.6.10, men jag ska kika på det.

    Är medveten om dessa fel och brister, och har en idé om att hur vi ska lösa detta, en gång för alla. Hoppas kunna förverkliga det under hösten.

    SvaraRadera
  4. Helt jäkla sjukt att vissa kommer undan med att bryta lagen medans andra får straff för saker som inte gör någon illa... Kul att veta vad våra laghållare har för prioriteringar...

    SvaraRadera
  5. Med anledning av att ägaren för Ljungemink AB i Vittskövle ljuger for djurskyddsinspektörer verkar det hela inte okay, har man minkar på andra utrymmen bör man säga det även om det inte
    är lagligt. Denna ägare har Sveriges största minkfarm och borde ta sitt förnuft till fånga och lägga ner verksamheten. Ullamila, djurens rätt Karlskrona

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.