25 oktober 2010

Kastrering av grisar är ingen lösning

Varje dag kastreras 4000 grisar utan bedövning i Sverige. Sedan nio år tillbaka finns ett beslut om att det här djurplågeriet ska upphöra, men arbetet går trögt. I dagarna har Jordbruksverket publicerat ännu en rapport till regeringen om hur arbetet fortskrider.

Verket föreslår att grisarna ska kunna få bedövning av djurskötaren innan de får testiklarna utskurna. Visst vore det lite bättre, men långt ifrån en lösning på problemet. Själva injektionen av bedövningsmedel i testiklarna är nämligen smärtsam, och hanteringen vid ingreppet och efterföljande smärtlindring är stressande för de små grisarna. Helt smärtfria blir de knappast med smärtlindring heller, vilket alla som blivit opererade kan intyga. Framför allt så är ingreppet i sig helt onödigt. Enda syftet är att undvika en bismak på köttet.

Det finns dessutom en mer skonsam metod i form av två injektioner i nacken som ger samma kastreringseffekt, men utan operation. Det går förstås också bra att inte kastrera grisarna alls, och slakta dem innan de blivit könsmogna (eller varför inte låta bli att slakta dem?). Ändå fortsätter Jordbruksverket förorda kastrering, och hoppas att branschen ”på eget initiativ” ska börja använda den bristfälliga smärtlindringen. Inga styrmedel. Bara en from förhoppning. Det är förmodligen ytterligare en effekt av regeringens krav om att regelverket ska minska med 25 %... Ingen plats för nya regler och krav då.

Mest slående är att problemen med bismak på köttet har fler komponenter än att en galt tillåts bli könsmogen, och det har alla med dagens industriella djurhållning att göra. Enligt Jordbruksverkets rapport ökar risken för ”galtlukt” om grisarna separeras från sina syskon, utsätts för stress, får foder med högt energiinnehåll (gödningsfoder) och lever i sin egen avföring (ämnen från gödseln tas nämligen upp genom huden och ger köttet smak). Allt det här är regel snarare än undantag inom grisindustrin, och något som Djurens Rätt har påpekat länge. Ur vår rapport Grisarnas liv och död från 2006, apropå kastrering:
"Grundproblemet är att grisarna föds upp intensivt i miljöer som inte tar hänsyn till deras naturliga behov och beteenden."
Men istället för att ta itu med grisarnas fruktansvärda livsmiljö, som vem som helst kan förstå varken gör grisarna eller köttet gott, så tycker Jordbruksverket att kniven är bästa lösningen. Ekonomin vinner och djuren förlorar, igen.

Sist men inte minst, ännu ett citat ur rapporten från 2006:
"Galtlukt är ett problem för dem som äter griskött, inte för grisarna. För grisarna är problemet smärtan som kastreringen medför och de onaturliga förhållandena under uppfödningen."
Lena Lindström
Etolog
Djurens Rätt

17 kommentarer:

  1. Helt sjukt! :(
    och 4000 grisar varje dag - usch!

    SvaraRadera
  2. Citerar Djurens Rätts Peter Nilsson när jag säger,
    "Fy fan för mänskligheten"


    Animal Rights!

    SvaraRadera
  3. det enda syftet med kastrering är inte galtlukten. galtar är aggressivare än kastrater och hoppar på varandra vilket inte heller är god djurvälfärd eftersom de då kan få stå ut med en hel del hopp och rivsår. genom att ha galtar o gyltor ihop kan göra att gyltorna blir dräktiga och de vill och får man inte skicka till slakt. att skicka grisarna tidigare till slakt har det gjorts försök med och det är inte ekonomiskt hållbart för bonden.
    frågan är inte så enkel som du vill få den till att vara. hade man inte behövt kastrera dem så hade ingen djurskötare gjort det, det är ingen som tycker ingreppet är kul.
    jag förespråkar absolut inte kastrering men ni måste vara mer nyanserade i frågan. jag rekommenderar att vaccinera mot galtlukt, det är mycket djurvänligt. men för tillfället dyrt och de svenska grisbönderna går redan med minus.

    SvaraRadera
  4. Vi är absolut medvetna om att det kan bli problem med slagsmål och betäckningar med okastrerade galtar. Men även slagsmålen har med miljön att göra – i en miljö där grisarna har något annat att sysselsätta sig med och gott om plats är slagsmål vanligtvis inte ett problem.
    Fråga bara de utegrisproducenter som inte kastrerar, det finns nämligen några sådana i Sverige.

    Sedan är det ju enkelt att undvika att gyltor blir betäckta genom att inte ha könsblandade grupper. Men om man nu nödvändigt ska kastrera så är immunovaccinering väldigt mycket skonsammare än skalpell, det håller jag med om.

    Jag kan inte heller för mitt liv förstå hur djurskötarna kan sätta kniven i obedövade, skrikande smågrisars könsorgan. Men något som förvånade mig var att i försöket med smärtlindring som Jordbruksverket beskriver i rapporten så var det bara två av fem djurskötare som tyckte det kändes bättre att använda bedövning. De grisar som fått bedövning skrek och sprattlade inte lika mycket när de skar i dem. Jag föreställer mig att man är skapligt avtrubbad om man inte tycker att det gör någon skillnad.

    Lena Lindström

    SvaraRadera
  5. Birgitta Adolfsson26 oktober 2010 kl. 16:42

    Djur ska ha rätt till sina naturliga beteenden, då ska man väl inte hålla galtarna så tätt att de skadar varandra!?

    SvaraRadera
  6. "men för tillfället dyrt och de svenska grisbönderna går redan med minus. "


    Om man inte kan jobba med djur utan att stirra sig blind på en ekonomisk vinning, ska man inte jobba med dem alls.

    Det funkar kanske inte att ha en stor besättning om alla grisar ska kunna ha ett bra liv, men då får man hitta något annat att jobba med, och ha grisarna som hobby.

    Pengar kan aldrig, aldrig stå som ursäkt för djurplågeri.

    SvaraRadera
  7. Jag har kastrerat ett antal grisar i mina dagar och min erfarenhet är att de skriker och sparkar precis lika mycket om man lyfter upp dem och lägger dem på rygg och ställer ner dem igen som om man lyfter upp dem lägger dem på rygg, kastrerar och ställer ner dem igen. Direkt när det är klart så är de glada och pigga igen och verkar inte alls vara berörda. Hela ingreppet tar bara några sekunder av en skicklig djurägare. Om man först ska bedöva så är det ytterligare ett ingrepp som grisen ska genomlida vilket känns mer som djurplågeri i mina ögon. Naturligtvis vore det bäst att slippa ingrepp över huvud taget men tyvärr så är ju Svenska folket mer angeläget om priset på köttet än välfärden för djuren. Djuren kan ha det bra men då kostar köttet pengar oxå. Dyrare mat nu!

    SvaraRadera
  8. För mig är nummer ett att alla grisar och djur (höns, minkar, och alla andra) ska vistas utomhus med bra vind, köld, "starksol" och regn-skydd.
    Känns så fel med dessa koncentrationsläger och fängelser de nu vistas i. Alla djur bör ha minst " KRAV" standard. Och minkfarmar även ifall de får ett bra djurskydd i framtiden skall inte hållas i fångenskap. Det finns päls tillräckligt genom de djur vi" äter".
    Det finns idag ursprungsmärkning på mkt kött. Där kan ju kön och ålder vid slakt stå. Då kan man ju välja... som ju många förespråkar. Jag lärde mig när jag gick på Finsta lantbruksskola att endast 30% av hangrisarna smakar OR och att endast 30% av ätarna känner smaken av or. Och även om man känner smaken så kan man vänja sig alternativt krydda bort smaken eller låta annan mat smak ta över. Richard Dehnisch

    SvaraRadera
  9. Jag tycker det är fruktabsvärt att man kastrerar utan smärtlindring!

    Jag tycker absolut att bönder kan få ta lite mer i pris om de betyder att dem kan ge en spruta i nacken som e skonsam mot grisen och ger samma effekt.

    Dem som tycker de e ok med kastrering utan smärtlindring borde pröva att kastrera sig sjäva utan smärtstillande och se hur skönt de är!

    SvaraRadera
  10. Jag undrar om de som säger att grisarna skriker lika mycket med eller utan bedövning. De kan ju pröva på sig själva om de är lika lyckliga efteråt utan bedövning. Naturligtvis är grisen chockad och känner kanske inte smärtan för stunden efteråt. Vad vet man hur den känner efter en timme eller så då chocken har släppt. Då har den nog j...ligt ont. Du som kastrerar utan bedövning prova att göra en kastrering på dig själv utan bedövning först. Kom och säg att det inte gjorde ont och var glad och lycklig efteråt.
    En bra grisuppfödare tänker på vad som är bäst för grisarna och kemisk kastrering borde vara den bästa metoden. Sära på galtar och gyltor så de inte har kontakt med varandra. Det borde vara enkelt att genomföra. Djur är inte bara pengar, det är lite uppoffring från uppfödaren att se till att de har det bra fram till slakt. Samt ha inte mer djur än du klarar av. Både ekonomiskt och att ta hand om dem på ett bra sätt.

    SvaraRadera
  11. Allt i grisindustrin är en avvägning mellan ekonomi och djurvälfärd. I slutändan är det konsumenterna som pressar priserna och samhället som stiftar lagarna.
    Anonym som påpekar att grisarna skriker lika mycket oavsett: jag läste en vetenskaplig artikel (kommer tyvärr inte ihåg vilken, så kan inte ge källan) där de inte bara hade mätt grisens skrik utan också hjärtfrekvens och andra tecken på smärta. Det visade sig att grisarna faktiskt uttryckte mer smärta när de inte fått smärtstillande. Vilket ju är ganska logiskt. Men det är som du säger, att konsumenten sätter priset på köttet.

    SvaraRadera
  12. Men hallå där, ska skrikfrekvensen få avgöra om hurvida grisarna har ont eller inte? Det var nog den sämsta ursäkten jag hört, och bara för att de inte ligger och sprattlar i smärtor betyder det inte att det inte göt vansinnigt ont. Du skär av pungen på en varelse med nerver, det betyder de facto att det gör förbannat ont när något avlägsnas från kroppen. Vart var du på biologin?

    SvaraRadera
  13. Jag håller med "anonym" om att pengar -aldrig- kan ursäkta djurplågeri. Du som djurägare/djurskötare är lika fullt ansvarig för vad du gör oavsett bakomliggande orsak. Likaså tycker jag inte att man kan skylla på konsumenterna som orsak till att man inte utför kemisk kastrering, fastän det kan vara dyrare. Har man inte råd att behandla djuren väl bör man istället jobba med något annat!!

    Om vi ska dra en paralell, du skulle aldrig operera en människa utan bedövning hur fattig denne än är (om vi nu bortser från att vi i Sverige i stort sett har gratis sjukvård).

    Det sista jag måste nämna är:
    Vi lever väl ändå på 2000-talet???
    Det vet vi väl alla att djur, precis som vi människor, känner smärta! Jag blir riktigt mörkrädd när jag läser inlägget från grisbonden om att grisarna "ser glada ut" efter det obedövade ingreppet... Självklart är de chockade, precis som en människas kropp reagerar vid akut trauma, viklet kan vara kroppens sätt att skydda sig mot annars ohanterlig smärta. Men det är väl självklart att det är smärtsamt, och det eventuella smärtdämpande hormonpåslaget varar bara en kort stund. Hur grisen mår därefter borde inte vara så svårt att gissa.

    Inser man inte hur fel detta ingrepp är så är det för att denne person blundar för detta, för att kunna rättfärdiga sina hemska handlingar för dig själv.
    Förlåt för ett långt inlägg, blev bara så upprörd över hur man kan tro att det inte gör ont... Håller med flera andra om att, ifall du tvivlar, testa att utföra ingreppet på dig själv. Då kommer du inte tvivla längre!
    /Mee

    SvaraRadera
  14. Jag håller med sista "Anonym". Missförhållandena inom köttindustrin är ett STRUKTURELLT problem och jag tror det görs ett stort misstag om hela ansvaret/skulden för det ska läggas på enskilda konsumenter. Det är bara enfaldigt att påstå att det faktum att grisar utsätts för plågor är köttkonsumenterna på ICAs fel. De som ÄGER grisarna för väl för fan ta sitt etiska ansvar likväl?

    SvaraRadera
  15. Tyvärr är det ju faktiskt så att om man tar sitt etiska ansvar som djurägare så går bönderna i konkurs för det kommer inte vilja vara någon som köper köttet då det blir mycket dyrare.

    Sen är det inte som vissa säger att man skär av pungen för det tror jag oxå skulle göra skitont utan man lägger små snitt i pungen där testiklarna tas ut oxå kapas sädesledarna, så vitt jag vet har man ingen känsel i sädesledare.

    Sen som alla andra tycker jag naturligtvis att det är fel och jag äter inte fläskkött men jag förstår bönderna som går i personlig konkurs om de gör på något annat sätt. De har det jobbigt ekonomiskt som det är.

    SvaraRadera
  16. Varför inte syssla mer med växtodling tex kravmärkt istället för att hålla på med detta djurplågande. ut i skogen och ta hand om alla vildsvin istället.....de börjar bli en samhällsfara!!!

    SvaraRadera
  17. Har tänkt mycket på detta med immunovaccinet. Visst låter det bra, men hur säkert är det egentligen för oss som äter köttet? Så här står det i en av artiklarna om det på nätet:

    "Vaccinet har ingen effekt om man äter det. Vaccinet har heller ingen effekt om man får det på sig, om man inte har ett öppet sår. Köttet från grisen har 0 dagars karens."

    Men vänta lite nu... "om man inte har ett öppet sår"? Herregud, var och varenda människa har ju småsår på fingrarna och blödande tandkött! Hur säkert är det då att hantera, tillaga och äta fläsk som är immunovaccinerat??

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.