14 oktober 2010

Minkar på Newsmill och i Studio Ett

Två debattinlägg om minkar har dykt upp på Newsmill. Jonas Gårdstedt är "långtida djurrättsaktivist" och menar att vi måste ha förståelse för behovet av motstånd:
"Det är därför fullt rimligt att fråga varje minkfarmare som uttalar sig om "våldsamma saktivister som använder olagliga metoder" hur han berättigar sitt eget våld och sina egna lagbrott. Det lidande som pälsindustrin utsätter minkarna för överstiger DBF:s handlingar många gånger om och deras lagbrott är långt mer skrämmande."
Gunnar Strömmer och Clarence Crafoord är jurister vid Centrum för rättvisa och menar att liberala skribenter som pratar för ett pälsfarmsförbud struntar i näringsfriheten:
"Om kraven på förbud mot minkuppfödning blir verklighet passeras en kritisk spärr i ett anständigt demokratiskt samhälle. Vad hindrar staten från att i framtiden göra samma sak med andra näringar - eller för den delen föreningar, partier, demonstrationer, församlingar och så vidare som man inte gillar av ideologiska, etiska eller andra skäl?"
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har jämfört päls med knark - "så länge det finns människor som knarkar kommer det att finnas folk som tillverkar det de vill ha". Men trots detta har vi inte (vad jag vet) tillåtit knark i Sverige. Vi anser uppenbarligen att knark är fel, och staten har bestämt sig för att förbjuda det. Jag vet inte vad Strömmer och Craaford tycker om detta förbud, men jag utgår från att de är motståndare även till sådana påfund. Vad hindrar annars staten från att göra samma sak med andra näringar?

Sverige vore inte heller det första land som förbjuder pälsfarmningen - det tämligen demokratiska landet Storbritannien har redan gjort det. Och då pratar vi om ett etiskt förbud. Att införa regler som tillvaratar djurens behov och som i förlängningen gör industrin ekonomiskt omöjlig (som är fallet med rävfarmning i Sverige) är inget förbud. Det är en anpassning utifrån djurens grundläggande behov. Och det enda som hotas genom att säga nej till detta är vår anständighet.

Avslutningsvis, för den som är sugen på debatt om att släppa ut minkar så rekommenderas Studio Ett i eftermiddag.

1 kommentar:

  1. Uh. Jag registrerade ett konto på Newsmill bara för att kommentera det där inlägget. Tänkte parafrasera "Det finns inte stöd i forskningen för slutsatsen att simning är ett biologiskt beteendebehov hos minken." med en manlig parallell om könsdrift med mera. Jag höll mig, och det kanske var lika bra. :D

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.