Scan har noterat SJ:s artikel om köttfria måndagar, och man är inte särskilt imponerande. Det skulle inte innebära några större klimatfördelar med en vegetarisk dag i veckan menar Scan, och att äta svenskt kött är lösningen för den som vill vara miljövänlig (vilket möjligen råkar hänga samman med att Scan tjänar pengar på att sälja just "svenskt kött"?).
Men just det där om en vegetarisk dag i veckan spelar någon roll är intressant. Scan menar att det rör sig om en minskad klimatpåverkan på 1%, eller ännu mindre. Naturskyddsföreningen skriver på sin hemsida att en vegetarisk dag i veckan skulle innebär nära 700 000 ton i utsläppsminskningar - vilket motsvarar 233 000 bilar under ett år (87 500 varv runt jorden).
Inte särskilt obetydligt - för en väldigt liten insats. Och tänk bara tanken på vad det skulle innebära om man multiplicerade detta med sju... (För att inte tala om skillnaden det skulle göra för varje enskilt djur som inte blir mänsklig mat!)
Lite enkel matematik för genierna på Scan...
SvaraRaderaEnligt jordbruksverket Fältbesiktning 2010:
1. Areal odlad mark i Sverige som täcktes av fröburna växter (alla sädesslag + foderväxterna trindsäd, vallbaljväxter och gräs:
59967 hektar
2. Areal som används för foderväxter:
17462 hektar
3. Areal som används för korn:
13246 hektar
4. Andel av odlat korn som används till djurfoder (Enligt livsmedelssverige.se):
ca 80%
5. Areal kornfälten som används för djurfoder: 13246*0.8 =
10597 hektar
6. Areal som används till havreodling:
7751 hektar
7. Andel av odlad havre som används till djurfoder (Enligt livsmedelssverige.se): ca
99%
8. Areal kornfälten som används för djurfoder:
7673 hektar
Lägger vi nu ihop arean av foderväxtsodlingarna och djurfoderskorn/havre så får vi 35732 hektar. Om man antar att alla andra sädesslag används för mänsklig konsumtion (vilket inte stämmer, se *) så ser vi att 60% av alla sädesfält används uteslutande för produktion av djurfoder.
En dag veganskt i veckan skulle grovt sett innebära en sjundedel mindre köttkonsumtion, och därmed en sjundedel lägre efterfrågan på djurfoder. En sjundedel av 35732 hektar är 5104 hektar eller 8.5% av det totala odlade ytan (fröväxter). Denna yta, motsvarande en kvadrat med sidan 7.1 km, skulle därmed permanent kunna återbördas till naturen ifall "en vegdag i veckan" fick ett universellt genomslag. Dessutom skulle ju även energikostnaderna sjunka med 8.5 procent.
En energi- och ytbesparing med 8.5% till en extrakostnad av noll kronor kan knappast kallas en obetydlig klimatfördel, men jag gissar att Scans PR-maskin inte är intresserad av att presentera kalla fakta och därefter uttala sig neutralt om dem.
* Rågvete är en hybrid som framtagits just för sina egenskaper som djurfoder. Dessa odlingar har en areal av 1943 hektar, eller ca 3% av Sveriges fröodlade areal. Jag har inte kunnat hitta hur mycket av detta som går till mänsklig konsumtion, om något, men har valt att utesluta det ur beräkningarna för att inte bli anklagad för att överdriva. Dessutom har jag inte hittat hur stor andel av vete och råg som går till djurfoder, även om jag misstänker att det är en hel del. Jag har därför inte heller tagit med dessa i mina beräkningar. Den verkliga besparingen bör därför bli ännu högre än den jag redovisat här.
suck! hoppas människor inser VART scans siffor kommer ifrån, och varför de är så emot vegetariskt.
SvaraRadera