Vissa djur tycker vi det är ok att äta (grisar och kycklingar) medan vi absolut inte tycker att man kan äta andra djur (hundar och katter). Jag skulle gissa att kängurur hamnar i den senare kategorin, men att äta kängurur är just vad en artikel i senaste numret av New Scientist tycker att vi ska göra.
Artikelförfattarinnan Wendy Zukerman har förvisso sina tvivel (och är själv vegetarian sedan 10 år tillbaka) men poängen i artikeln är att kängurur är miljövänliga att äta, deras kött är nyttigt och de hålls på rancher snarare än i djurfabriker. Zukerman skriver:Två saker om detta tycker jag är lite intressant.
För det första, varför hamnar kängurur i den icke-ätbara kategorin av djur? Som jag tror att de gör för de flesta svenskar. Är det bara för att du är gulligare än t.ex. strutsar, eller för att det är lite coolt att de har sin unge i magen? Intressant att fundera över.
För det andra, hela argumentationen om att kängurun är det miljövänligaste djuret som går att äta poängterar ju bara ytterligare en gång hur viktigt det är att inte förlora etiken. För en känguru är ju inte mat - lika lite som en gris, kyckling, hund eller katt. Och detta gäller oavsett hur miljövänligt, nyttigt och gott den döda känguruns muskler och fett än må vara.
"Kangaroos are arguably the most ethically and environmentally sound source of meat on the planet. The animals whose flesh ends up on supermarket shelves live wild before dying a humane death. They have a different digestive system to ruminants like cattle and sheep, so emit negligible methane, making roo meat the number one choice for combating global warming. What's more, one kangaroo consumes about a third as much plant material as a sheep, and just 13 per cent of the water."Två saker om detta tycker jag är lite intressant.
För det första, varför hamnar kängurur i den icke-ätbara kategorin av djur? Som jag tror att de gör för de flesta svenskar. Är det bara för att du är gulligare än t.ex. strutsar, eller för att det är lite coolt att de har sin unge i magen? Intressant att fundera över.
För det andra, hela argumentationen om att kängurun är det miljövänligaste djuret som går att äta poängterar ju bara ytterligare en gång hur viktigt det är att inte förlora etiken. För en känguru är ju inte mat - lika lite som en gris, kyckling, hund eller katt. Och detta gäller oavsett hur miljövänligt, nyttigt och gott den döda känguruns muskler och fett än må vara.
Foto: http://www.flickr.com/photos/juliabo/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.