4 november 2011

Dålig koll på "Ecoterrorism"

Har ingen större lust att diskutera den olagliga sidan av djurrättsrörelsen, men ibland blir det nödvändigt. Som t.ex. när den "internationellt erkänd experten" Olle Fjordgren skriver på Newsmill om det han kallar Ecoterrorism (som han konsekvent stavar med versalt E, av någon anledning). I sin debattartikel menar han att djurrättsaktivister ett större terrorhot än islamister - och visst, det är ju upp till var och en att ha en åsikt om det. Men i en del saker som Olle Fjordgren (som för övrigt t.ex. föreläst för LRF om just olaglig djurrättsaktivism) skriver är han redigt ute och cyklar.

Det största problemet med det han skriver är att han inte har koll, för som exempel på att "Ecoterrorismen" är aktuell tar han upp exempel på arbete som utförs av Djurrättsalliansen (grisavslöjanden), som utförs av Djurskyddet Sverige (kampanj mot halalslaktat kött) och av Djurens Rätt (en kampanj mot försäljningen av ägg från burhöns). Dessa aktiviteter är inte "Ecoterrorism" (jag lånar Fjordgren ord, och stavning), men här buntas de ihop på samma sätt som om man skulle kunna hävda att gudstjänsten är en del i den terrorismen som utförs med religiösa förtecken.

Sedan när blev en kampanj mot försäljning av ägg från hönor i burar ett hot mot "grunderna för vårt demokratiska samhälle"? Nej, just det. Märkligt av någon som påstår sig vara en erkänd expert – som dessutom drar till med att det finns "tydliga länkar mellan vissa politiska partiers ungdomsförbund och de allra mest militanta djurrättsaktivisterna", vilket säkert vissa politiska partiers ungdomsförbund skulle kunna ha synpunkter på.

Olle Fjordgren slår i sin debattartikel också fast att Djurrättsalliansens grisbilder "naturligtvis inte var fråga om vanvård eller misskötsel", att tvekan inför julskinkan var ett tecken på "pöbelmentalitet" och att det är ett faktum att Sverige har världens bästa och starkaste djurskyddslag (vilket per definition innebär att djur i Sverige har det bäst i världen, får man rimligen tolka hans påstående som). Och jo, ni vet väl att "okontrollerat importerat kött från länder med högst suspekt djurhållning väller in över gränserna"?

Det är nästan så att man skulle kunna tro att detta är en debattartikel skriven av någon med en inte särskilt väl dold agenda.

Förvisso tror jag inte det har någon avgörande betydelse vad Olle Fjordgren har för sig i livet, men det känns lite oroväckande att en person med så dålig koll är den som t.ex. LRF tar in för att lära sig mer om den olagliga delen av djurrättsrörelsen.

6 kommentarer:

 1. Vilken fjant. Det är begripligt att LRF och andra vill fabulera fram en skräckbild för att desperat försöka vinna sympatier för sitt våld och massdödande av medvarelser. De här påhoppen på Djurens Rätt, Djurrättsalliansen och andra saknar ju grund. Kanske ska Djurens Rätt kräva svar från LRF om hur de ser på sin föreläsares åsikter?

  I USA kör djurindustrierna den här valsen hela tiden. Till exempel har man velat driva igenom lagar som terroristklassar de som filmar (!) in på vissa djurindustrier. En bra bok som skildrar hur det går till over there är Will Potters Green is the New Red , http://www.greenisthenewred.com/blog/book/

  SvaraRadera
 2. Här är ett uppseendeväckande citat Fjordman:

  http://www.lrf.se/Medlem/Regioner/Skaraborg/Nyheter1/Forelasning---Ecoterrorism-ett-vaxande-hot/

  "Det finns lagrum att ta till mot aktivisterna som dödar minkar, men det är enligt Fjordgren inte ansett som politiskt korrekt. En riksdagsledamot gick till och med så långt att hon föreslog ett förbud mot minknäringen för att få stopp på aktionerna.

  - Ska vi förhindra överfallsvåldtäkter på det sättet också. Då får det inte finnas kvinnor, konstaterar Olle Fjordgren. "

  Detta uttalande görs enligt texten vid en föreläsnings på naturbruksgymnasiet Uddetorp . Det är vad jag förstår ett gymnasium som får skattefinansierad skolpeng. Skolans sida är http://naturbruk.nu/uddetorp .

  Då är det högst intressant att ta reda på kontexten för Fjordmans föreläsning. Han verkar vara en ren skrämselpropagandist som hittar på saker. Varför bjuds han in till ett gymnasium? Har gymnasiet även bjudit in någon representant från en djurrättsorganisation för att ge sin bild av verksamheten?

  Den som har tiden kunde skriva ett hövligt brev till gymnasieskolans rektor och be om svar på sådana frågor.

  SvaraRadera
 3. Fjordgren menade jag. Fjordman var namnet på den extrema bloggare som norrmannen Breivik inspirerades av.

  SvaraRadera
 4. "Alla" vet ju att de svenska djuren har det bra.
  T.o.m. morgonnyheterna på SVT säger att svenska grisar är glada när man pratar om att folk hellre köper billigt utländskt fläsk istället för fläsk från glada svenska grisar
  Inslaget om den billiga maten börjar 3:35 in i nyhetssändningen: http://svtplay.se/v/2591018/rapport/4_11_09_00

  /Ante

  SvaraRadera
 5. Ett publicerat svar: http://www.newsmill.se/artikel/2011/11/04/l-nsam-aff-rsgren-att-kalla-oss-terrorister

  SvaraRadera
 6. Denne Fjordgren är ett hot mot det svenska samhället!
  Hoppas att han hårdbevakas av Säpo.
  Denne man är helt galen, verkligen galen!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.