10 november 2011

Djurens Rätt - som Tyskland under nazismen?

Ett blogginlägg på Jägareförbundets hemsida har skapat en del rabalder under dagen. I en artikel på Nyheter24 (och även på MSN) går att läsa att Daniel Ligné, biträdande riksjaktsvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, jämför Djurens Rätt med Tyskland under nazismen.

Under kvällen har dock artikeln skrivits om och gjort kopplingen till just Djurens Rätt mindre tydlig. I Daniels Lignés blogginlägg nämns inte Djurens Rätt (även om jag inte vet om det är en ändring som gjorts i efterhand. Så det verkar lite oklart exakt vad som sagts (eller skrivits). Men egentligen är det väl inte just Djurens Rätt som är intressant i detta, utan snarare vilken bild som Svenska Jägareförbundet har av djurrätt som så.

Som jag ser det finns det i alla organisationer och rörelser personer som är ute och seglar på logikens hav, det gäller såväl djurrättsrörelsen som den rörelse som Ligné företräder. Liksom alla andra, tror jag. Det finns alltid ytterligheter och personer som tilltalas av dessa. Men ingen gynnas av att man använder dessa extremer som exempel för något större. Jag skulle hävda att Djurens Rätt håller sig över detta när vi debatterar och diskuterar. Det vore ju trist om Svenska Jägareförbundet inte kunde göra detsamma.

Eller så är det verkligen så att Daniel Ligné menar att hela djurrättsideologin handlar om folk som inte bryr sig om lagen och "öppet vädrar ett människoförakt som på mer än ett sätt liknar det vi såg i Tyskland under nazismen". I så fall är det onekligen Ligné själv som är ute och seglar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.