19 november 2011

Tre korta en lördag

Ett: 150 demonstrerade mot päls i Göteborg idag, arrangerat av Djurrättsalliansen. Applåder för initiativet. Men djurrättsdemonstrationer har ett grundläggande problem i det att de sällan blir tillräckligt stora. Och jag har aldrig förstått varför man tycker det är en bra idé att demonstrera med täckt ansikte. Det kan finnas anledningar, men naturligtvis kommer media att välja den bilden. Jag tycker det är onödigt att ge dem möjligheten. Är anledningen bra kanske det är bättre att inte gå med? (Beklagar det negativa vänner, se det som konstruktiv kritik.)

Två: 15 sekunder av ett minkliv, Lina Flyrén i Fria Tidningen. Läs den.

Tre: Vår vän Daniel Ligné på Jägareförbundet har bloggat igen. Förstår dock inte riktigt inlägget. Naturligtvis värderar vi inte alla djur lika mycket, inte heller djur och människor. Jag tror egentligen inte det är särskilt många djurrättsaktivister som hävdar detta, vilket Ligné gör en stor grej av. Däremot finns det ju ingenting i Lignés blogginlägg som säger någonting om hur vi bör behandla andra djur, oavsett hur vi värderar dem. Jag värderar min syster högre än Daniel Ligné, men detta innebär ju inte att mina skyldigheter upphör vid min syster. Jag börjar få en otäck känsla av att Ligné faktiskt inte har så bra koll.

10 kommentarer:

 1. Daniel Ligné verkar ha problem att se saker från olika håll. Om man alltid betraktar problem från sitt eget perspektiv blir det mycket lättare att vifta bort det som "inte så allvarligt". Då kan man bortförklara i princip allting - till och med mord.

  SvaraRadera
 2. Vilket nog iofs gäller oss alla ibland - att enbart betrakta problem utifrån sitt eget perspektiv.

  SvaraRadera
 3. Att maskera sig är väl inget konstigt? Det är jävligt tråkigt att bli fotad av snuten. Jag tycker att det vore bättre om fler maskerade sig, så att vi som gör det inte behöver sticka ut.

  SvaraRadera
 4. Han verkar även ha problem med att bli att radera kommentarer han har svårt för att bemöta.

  SvaraRadera
 5. Det beror förstås på vad syftet med en demonstration är. Utifrån det syfte som jag anser att en demonstration har så tycker jag det är konstigt.

  Det finns uppenbarligen rätt många som inte har något problem med att fotograferas av snuten. Överlåt demonstrerandet till dem.

  SvaraRadera
 6. Igår var det ett fåtal som täckte sina ansikten, men de flesta gjorde det inte. Jag kan tänka mig att anledningen kan vara att de gärna vill vara med på demonstrationen, utan att deras ansikten ska råka vara med i t.ex. en pressbild. För vissa är det en väldigt känslig grej att synas i sammanhang som dessa. Det är upp till var och en.

  //Demonstrant

  SvaraRadera
 7. Eftersom snuten gärna ägnar sig åt kartläggning av djurrättare så är maskering nästan en nödvändighet, även om man inte begår grövre "brott" än att demonstrera utanför butiker som säljer päls.

  SvaraRadera
 8. Håller med om att det är dumt att maskera sig. Är det inte olagligt dessutom?
  Det känns som om polisen blir intresserad av att fotografera när folk maskerar sig, det blir liksom olagliga vibbar på det hela.

  SvaraRadera
 9. Demonstrant, men om alternativet är en pressbild på en maskerad person, istället för en pressbild på någon som inte har något emot att fastna omaskerad på en pressbild? Är det fortfarande upp till var och en?

  Anonym, om maskeringen är en nödvändighet eller inte går naturligtvis att diskutera även det, nu var dock mest min poäng att om man demonstrerar i syfte att försöka påverka andra så lyckas det betydligt sämre om man är maskerad. Det bli väl att ställa sin egen önskan om att delta maskerad mot demonstrationens syfte, som jag ser det.

  SvaraRadera
 10. Anonyma: Demonstrerar ni för er egen skull, eller för att påverka människor som idag står vid sidan om demonstrationståget, eller bara läser om det i tidningen?

  Ni maskerade personer i demonstrationståget har skrämt eller stött bort många hundra personer med er mundering. Kanske tusentals. Detta samtidigt som vi tillsammans försöker påverka opinionen för vår sak, och vinna allmänheten över till vår sida. Helt säkert hade ni hjälpt minkarna bättre genom att stanna hemma.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.