5 november 2011

Kluvna känslor inför Lasse Hallström

Jag har extremt kluvna känslor inför Lasse Hallströms beslut att bli vegan (ca. 2 min in i klippet). Jag är nog inne på att detta faktiskt är negativt för djuren, på längre sikt, än tvärtom. Vad tycker du?

17 kommentarer:

 1. Christer, vegan5 november 2011 16:55

  Han är inte vegan, den där Lasse, han har drabbats av en ålderkris, som tar sig märkliga uttryck.
  Fortsätter han att äta som det verkar i programmet så lär han dö av näringsbrist.
  Om nu några tar intryck av detta så verkar ju veganer vara knäppa och då det ju absolut till djurens nackdel.
  Den där Lasse bör söka upp en psykolog och en dietist och sluta kalla sig för vegan.

  SvaraRadera
 2. Nej, en katastrofal marknadsföring av veganism. Tycker man detta är en positiv nyhet, så har man förmodligen inte sett klippet.

  SvaraRadera
 3. Flummigt värre... :/

  SvaraRadera
 4. Jag tyckte det var en helt okej grej, men störde mig på att han började berätta att "det där kan jag inte äta.. inte det heller, eller det...". Nä, så är det ju. Vi veganer kan ju inte äta överhuvudtaget egentligen (ironisk).

  Tyckte dock det var härligt att han gjorde det helt utav hälsoskäl eftersom det ofta är något folk ställer sig emot, att veganskt skulle vara nyttigt. Folk hajar ju inte det riktigt ännu.

  SvaraRadera
 5. Lasse Hallström är inte vegan, han är en kanin.
  Äta enbart sallad av hälsoskäl är barnsligt, omoget och okunnigt.
  Ålderskris kallas det också!
  Laks, du har både så rätt och så fel

  SvaraRadera
 6. Blir illa berörd.

  SvaraRadera
 7. Kan bara hålla med. Det är en katastrof. Nu tror många att veganer inte äter avokado, olja, bröd mm.

  SvaraRadera
 8. Det enda positiva i detta är väl, som Laks skriver, att ju fler som äter veganskt av hälsoskäl desto sämre blir argumentet att vi måste äta animalier för att må bra. Men å andra sidan, om vegankost blir detsamma som en självspäkningsdiet så tror jag vi kommer få det rätt tufft. Det är ju inte precis så att de mer hälsoinspirerade vegoorganisationerna blomstrar.

  SvaraRadera
 9. Om jag var oinsatt i ämnet och sett detta reportaget, hade jag nog trott att det där med "ingen avokado, ingen olja" osv. hade något att göra med veganismen... störigt som sagt. Dessutom har jag börjat fatta/tycka att ordet "vegan" betyder att man inte överhuvudtaget nyttjar djurprodukter, såsom ull,läder och sånt... Men ord som ord kanske, spelar ingen roll.

  SvaraRadera
 10. Jag förstår kanske inte riktigt ditt inlägg, Laks 18.14, men att vara vegan har naturligtsvis inget att göra med vilka skor eller kläder man bär.
  Vegan handlar om kost och inget annat, men missförstås ofta.

  SvaraRadera
 11. Veganvargen: Helt fel. Veganer avstår från att använda djurprodukter i alla sammanhang (Så gott som möjligt). Någon som lever på en vegan diet men använder andra produkter är en strikt vegetarian.

  SvaraRadera
 12. Veganvargen - Förut tänkte jag också så, att precis som "vegetarian" beskriver ordet "vegan" enbart en kosthållning. Fast för många veganer så innebär det att man tar avstånd från djurutnyttjade helt -> därför handlar det även om kläder, djurtestade produkter osv..

  SvaraRadera
 13. Jag påstår fortfarande att "vegetarian" och "vegan" är en beskrivning av vilken kost man äter.
  Avstår man som vegetarian/vegan från läderprodukter m.m.,så är det självklart bra,men
  hur skulle en person som äter vegankost, men har ett läderbälte kunna vara en "strikt vegetarian"?
  Kanske är detta en "lek med ord", men det kan vara viktigt när vi diskuterar med de som inte alls är medvetna om dessa olika begrepp.
  Det handlar inte om vad vi tycker utan om vad orden verkligen betyder.

  SvaraRadera
 14. Jag ser veganism mer som en livsstil än en kosthållning. Man kan äta veganskt utan att egentligen vara vegan. Om Lasse Hallström skulle gå runt i en stor päls och matcha med läderskor och en väska i anakondaskinn och i detta gå på cirkus för att sedan ta en tur på en kamel, skulle du fortfarande kalla honom vegan?

  Sen var gränsen går för att vara vegan och inte kan ju diskuteras, om man kan vara vegan trots att man borstar tänderna med colgate.

  Maria

  SvaraRadera
 15. Veganvargen: "Det handlar inte om vad vi tycker utan om vad orden verkligen betyder." Exakt. Därav ber jag dig att kolla upp definitonen av vegan i tex engelska wikipedia. "Veganism is the practice of eliminating the use of animal products. Ethical vegans reject the commodity status of animals and the use of animal products for any purpose, while dietary vegans or strict vegetarians eliminate them from their diet only.[1] Another form, environmental veganism, rejects the use of animal products on the premise that the industrial practice is environmentally damaging and unsustainable.[2]". Du har även andra definitioner längre ned från blandanannat the vegan society."In 1951 the Vegan Society in the UK broadened its definition of veganism to "the doctrine that man should live without exploiting animals."" Så nu hoppas jag att detta kan vara uträtt en gång för alla. Om du nu bara trollade så,.. grattis, jag högg betet. Samtidigt fick jag dock ett tillfälle att förklara för dem som kanske faktiskt inte visste, så tack själv.

  SvaraRadera
 16. Jag tycker det är bra att han slutar äta kött oavsett hans intention eller personlighet eftersom det minskar i slutändan minskar köttkonsumtionen. Dessutom känns det tråkigt att dessa diskussioner ofta hamnar i en slags tävling om vem som är "mest" vegan eller vilka som är dåliga veganer. Det känns tråkigt och kontraproduktivt. Jag tror att det är bra om många olika personer blir veganer och om djurrättsrörelsen blir lite mer heterogen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min reservation är mest om det verkligen leder till en minskad köttkonsumtion, mer än för Lasse själv. Att välja bort vitt bröd och vad det nu är mer han ratar får knappast fler att lockas till att välja vego, tror jag. Skulle jag själv set det inslaget skulle jag sprungit åt andra hållet :)

   Men såklart är det utomordentligt att han själv gör det, oavsett anledning. Ibland överanalyserar vi säkert saker i dessa diskussioner.

   Men han är ju inte på något sätt en del i djurrättsrörelsen, utan väljer veganskt för att att leva längre. Inte för att djur har rättigheter.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.