23 november 2011

Inget nytt under solen på Berns

Måndagen den 21 november var det debatt om kött på Berns (arrangerat av Skafferiet! - en ny debattscen om mat och gastronomi). Djurens Rätts Toni Wincent fanns på plats.

I panelen denna kväll fanns Jonas Paulsson från kampanjen Köttfria måndag (och årets miljöhjälte 2011), Ylva Esping, författare till boken "Monsterbiff till middag?", Malin Olofsson, allmänt hyllad för radioserien och boken om "Matens pris", samt krögaren Göran Svartengren och Maria Forshufvud, vd för Svenskt Kött.

Dagens värdar, Ann-Helen Meyer von Bremen och Stefan Jahge, var på ett skojfriskt humör, men när debatten kom igång blev det mer allvar. Det diskuterades väldigt mycket om det svenska köttet – om detta är bättre än importerat kött. Eller inte. Å ena sidan påpekade Jonas Paulsson att 50 % av allt spannmål vi producerar går till svensk köttproduktion – därför att våra kor står inne och äter kraftfoder istället för att vara ute och beta, som de egentligen ska vara.

Å andra sidan argumenterade Maria Forshuvud för att svenskt kött är bättre. Hon tog bland annat upp vår svenska djurskyddslag - något som jag blivit lite allergisk mot på senaste tiden. Visst den är bra på papper, men hur bra blir det när man kan ignorera den nästan utan konsekvenser?

Förutom Jonas Paulsson, som påpekade att vi skulle behöva minska vår köttkonsumtion med runt 80 % för att undvika de värsta miljökatastroferna, och Malin Olofssons vittnande om hur djurskyddslagen inte alltid följs, så kändes det inte så mycket som en debatt om köttets vara eller icke vara, utan mer som en debatt om svenskt kött eller annat kött.

Även fodret djuren ges kom upp, t.ex. om hur stor del av fodret till vår svenska köttproduktion som produceras utomlands med miljöfarliga gifter och negativa konsekvenser för människor som lever där det produceras. Hur svenskt är egentligen köttet när foder och gödningsmedel importeras, kan man fråga sig.

Debatten höll på i ungefär en timme, och även om jag var inställd på att det inte skulle bli mycket att hänga i den köttkritiska julgranen för den som bryr sig om djur kunder jag inte låta bli att känna mig lite besviken när jag gick hem.

Text: Toni Wincent

3 kommentarer:

 1. Du kanske inte noterade hur jag fick presentera idén med köttskatt som skulle prisa industriköttet från marknaden? Maria var ju oerhört skeptisk men poängen gick hem så att i allafall moderatorerna kunde rätta Göran när han missförstod det. Det var min personliga höjdpunkt. Att det inte blev debatt berodde ju på att Maria inte hade något att sätta emot när man börjar kasta fakta på henne. Om man väljer djurrättsargumenten kan hon alltid svänga sig med "världens bästa djurskyddslag" vilket är djurindustrins alibi.

  Förresten hoppas jag att jag aldrig blir slaktad "humant", contradiction in terms? Som Göran ville ha sitt kött.

  SvaraRadera
 2. "Om man väljer djurrättsargumenten kan hon alltid svänga sig med "världens bästa djurskyddslag" vilket är djurindustrins alibi."

  Bara om du i själva verket bara ger djurskyddsargument (större burar, längre kedjor, mindre lidande).

  För djurrättsargumentet säger: det är fel att ta en annan kännande varelse som vill leva sitt eget liv och skjuta den i huvudet oavsett hur du behandlat den innan dess.

  Den svenska djurskyddslagen är inte ett uns bättre än tysklands eller USAs eller vilket annat lands som helst på den punkten.

  SvaraRadera
 3. Jonas: Absolut det noterade jag och tyckte det var en oerhört bra idé!
  Det är verkligen sorgligt att dom gömmer sig bakom en lag som man tydligen kan göra lite som man vill med.
  /Toni

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.