17 november 2011

Ledarsidor med anledning av en rättegång

Det pågår en rättegång mot djurrättsaktivister, och då dyker ämnet djurrättsaktivism upp på diverse ledarsidor runt om i landet. Och skam vore ju om jag hade en synpunkt på detta, det som framkommit så här långt är onekligen värt att ha synpunkter på. Men ibland blir det tokigt. Som t.ex. i Hallands Nyheter:
"Vare sig Djurrättsalliansen eller den mer rumsrena organisationen Djurens rätt har tagit offentligt avstånd från 21-åringens och de övriga åtalades hot och trakasserier. Det avslöjar organisationernas dubbla budskap."
Som den hallänning jag tänkte jag först att man kanske inte kan kräva mer av en den lilla centerpartistiska landsortstidning som Hallands Nyheter är. För det finns ju ingen koppling mellan den åtalade aktivisten och Djurens Rätt, eller någon koppling mellan vad han har gjort och det Djurens Rätt gör. Visst, vi verkar inom samma område, men att anklagas på dessa grunder känns väl svagt, lite om som att begära att varje muslim ska ta avstånd från al-Qaida.

Det är helt enkelt svårt att ta avstånd från något man inte har med att göra.

Jag tänker att det istället snarare är något positivt. För Djurens Rätt, som inte ombetts ta avstånd - vi har uppenbarligen lyckats kommunicera vilka vi är och vad vi står för (till nästan alla). Och det är positivt att media inte ställt frågan, som till skillnad från på 90-talet förstått att djurrättsrörelsen inte är en homogen likatänkande klump.

(Fick sen förresten lite dåligt samvete över vad jag tänkte om HN. Jag gillar ju er, ni är ju "min" tidning. Men just det där var inte så smart. Notera förresten att bilden i HN:s ledartext är en fantastiskt gammal bild, föreställande en jacka Djurens Rätt tog fram då vi fortfarande hette Nordisk samfundet mot plågsamma djurförsök.)

Fler som skrivit utifrån rättegången är Skånska Dagbladet:
"Sen finns de grupper som det är svårt att ha respekt för. Som går utanför lagens råmärken och ägnar sig åt ren kriminell verksamhet för att få sin vilja igenom. Det handlar om de militanta djurrättsaktivisterna som tyvärr också har sina tentakler in i fullt legitima djurrättsorganisationer."
Och Aftonbladet:
"Den borgerliga regeringens politik har urholkat det svenska djurskyddet. Djurskyddskontrollerna har halverats och det finns inte längre pengar till tillräckliga¬ kontroller. Det är illa, men det är en fråga som måste lösas politiskt¬. Djurskyddet är alldeles för viktigt för att lämna över till personer som skickar hotbrev skrivna i sitt eget blod."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.