Flera medier skriver (t.ex. Metro) idag om de "hemliga tillsatserna" i maten: "Krossade skalbaggar, fiskfjäll, kycklingfjädrar ochmänniskohår. Där har ni ingredienserna i flera vanliga tillsatser som används i basvaror och drycker."
Naturligtvis otrevligt för den som inte vill äta djur, men att det är djur i maten är inget nytt. "Nyheten"i detta fallet är att producenterna inte har någon skyldighet att uppge på innehållsdeklarationen vilka tillsatser som kan vara animaliska, att det är upp till konsumenten att ta reda på detta. Vilket i sig inte heller är en nyhet, men ändå.
120, 322, 422, 431, 433, 435, 436, 470a, 470b, 471, 472a, 472b, 472c, 472d, 472e, 472f, 473, 474, 475, 476, 477, 479b, 481, 482, 491, 492, 493, 494, 570, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 901, 904, 1105, 1517 och 1518 – det är några av de e-nummer som kan komma från djur.
För att inte tala om ingredienser som kollagen (protein som utvinns från kalvars och smågrisars bindväv), gelatin (erhålls vid kokning av hudar eller ben rengjorda från kött och fett), lipas (enzym från lamm- eller kalvmagar) och löpe som är slaktprodukter från kalv- eller grismagar. Löpe ingår i nästan all hårdost, andra mejeriprodukter som keso och en del mjukostar. (Hela listan på animaliska ingredienser finns här).
Så jo, det är djur i mycket av det vi äter. Och det är tyvärr ingen nyhet. Det är snarare så vanligt att det borde vara en nyhet när det inte är det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.