22 maj 2007

Djurens Rätt i TV4 Morgon

TV4 Nyhetsmorgon onsdag 23 maj:

"6.43 Allt fler djurägare anmäls för vanvård - då lägger regeringen ner Djurskyddsmyndigheten. ESKIL ERLANDSSON (c), jordbruksminister, i debatt med ROGER PETTERSSON, Djurens rätt."

Uppdatering: debatten går att se på http://tv4.se/klipp/130002.html

5 kommentarer:

 1. Debatten handlade enbart om djurskydd, vad jag kunde höra lyckades Roger tvyärr inte få in några djurrättsliga budskap. Det hade varit bra att säga att det inte är vanvården som är huvudproblemet utan utnyttjandet av djur i sig; att även där vanvård inte förekommer lider djuren och dödas i förtid.

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte Roger visade ett lugn och en säkerhet i det han sa. Dock var han tyvärr lite för återhållsam, vilket gjorde att Eskil fick prata 75% av tiden. Han borde varit tuffare och tagit för sig lite mer samt lyft fram djurrätten och de försämringar den borgerliga politiken har gett för djuren, t ex i pälsfrågan.

  SvaraRadera
 3. Jo, jag vet. Programledarna sa att jag skulle få sista ordet och tanken var att jag skulle avsluta debatten med ett djurrättsuttalande.

  Ganska rörig tillställning i övrigt. Men, men...

  SvaraRadera
 4. Anders i Partille här!

  Jag anser att i stort så gjorde Roger ett bra jobb. Det är inte lätt att sitta i en tv-studio och svara på frågor när det är programledarna som styr debatten.
  Visst hade Roger kunnat ta upp det djurrättsliga. Men så som debatten var upplagd så bedömmer jag det som att det var svårt för Roger att göra.
  Om det är något jag skall klaga på när det gäller Roger så är det nog att han inte gick till angrepp när Eskil hela tiden enbart hänvisade till kommunerna, kommunernas ansvar och det kommunala självstyret. Roger skulle påtalat det det statliga ansvaret mer.
  Vad gäller Maltes kommentar om att Roger skulle ta upp det djurrättsliga så tror jag inte att detta tillfälle var det rätta eftersom sådana inlägg kräver en förklaring för att folk skall förstå det. Några sådana klarlägganden hade inte varit möjliga i denna debatten varför folk som såg det hela inte skulle fattat vad Roger sade då.
  Bra Roger att du i alla fall fick tillfället att säga någonting till försvar för djuren!

  SvaraRadera
 5. Bra initiativ att låta oss som besöker hemsidan få kommentera Djurens rätts insatser i media. Jag är för örvigt själv journalist och har arbetat en del med TV.

  Några synpunkter;

  1) Notera jordbruksministerns flackande blick i inledningen när Roger pratar. Signalerar osäkerhet.

  2) Rogers första inlägg skulle nog ha varit lite rakare.

  3) Bra avslut. Jordbruksministern hade nog inte tänkt sig att avsluta med att prata om skamnivå. Det sista är det som etsar sig fast hos TV-tittarna.

  4) Programledarna lyckades inte särskilt väl med att fördela tid för inlägg. Synd att Roger inte fick något tillfälle att slå mot jordbruksministerns "line".

  Sammantaget är det ingen tvekan om att det var roger som vann diskussionen. Delar tidigare inlägg om att Roger agerade lugnt och sakligt. Det är två viktiga egenskaper om man ska framträde i media.

  Jag förstår hur "Malte" resonerar. Sådana "vändningar" resulterar inte i det du tror, utan snarare i det motsatta. Utbildningsinsatser av det slaget funkar helt enkelt inte i snabba soffprogram.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.