12 maj 2007

Med kött på gaffeln - aldrig fred på jorden? Referat från föredrag på Uppsala Social Forum 5 maj 2007, del 1

Rubriken syftar åt två håll. Åt det ena, uppenbara. Även om vi människor slutar kriga, förtrycka och utnyttja varandra, så räcker det inte för att fred ska råda på denna planet, så länge vi fortsätter att exploatera andra arter. Ett "välmående" land skulle utifrån till förvillelse likna ett totalitärt samhälle, med ohyggliga arbets- och förintelseläger.

Den andra aspekten handlar om vad som händer i ett samhälle, vad som händer hos ett uppväxande släkte, när man äter död flera gånger om dagen, och detta dessutom är tabu. Där man inte vågar prata om vad maten kommer från, där bygger man in en stor blind fläck. Man lär sig att döva sitt samvete, och att rationalisera handlingar man känner på sig är oförsvarbara. I barnens etiska utveckling uppstår en förvirrande kollision: Hur ska man förstå att det är okej att äta grisen som kommer från fabriken, men det är absolut förbjudet att dra Murre i svansen.

Det underförstådda budskapet är att det är okej att orsaka lidande, om du kan uppfinna till synes tillräckliga skäl. Denna socialisering in i köttätande, och alla dess psykologiska konsekvenser, får förmodligen långt mer djupgående konsekvenser än vi anar. Våra samveten är bland de viktigaste verktyg vi har. Förstör dem inte.

/ Chris Lundberg, verksamhetschef, Djurens Rätt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.