4 maj 2007

Djurens Rätt tittar på "Free Jimmy"

Tidningen Djurens Rätts Mikael Mildén har varit och sett filmen "Free Jimmy". Läs recensionen nedan och i kommande nummer av tidningen Djurens Rätt, där du även kan läsa en intervju med filmens regissör, Christopher Nielsen.

Free Jimmy!

En drogad elefant som rymmer från en cirkus och sedan jagas över fjället av både cirkusfolk, jägare, samisk maffia och djurrättsaktivister. Det är temat för den norska animerade vuxenfilmen Free Jimmy, som ömsom hyllats och ömsom sågats av svenska recensenter.

Free Jimmy liknar iallafall ingenting man sett förut. Den har regisserats av Norges främsta serietecknare, Christopher Nielsen, och har den största budget landet någonsin sett för en film.
Som man kanske kunde förvänta sig från Christopher Nielsen är Free Jimmy en satir som slår vilt åt alla håll. Alla personer blir karikatyrer och alla jagar fram i sin egen girighet. Ja, filmen berättar egentligen en historia om människans hänsynslösa utnyttjande av allt och alla, i det här fallet främst den stackars cirkuselefanten Jimmy.

Men det finns lugna stunder att hämta kraft ur också. Jimmy flyr ut på fjället och där träffar han en älg, som hjälper honom att överleva.

Här visar Christopher Nielsen en sympati med de utsatta, de som hjälper varanda. Och det är tur det, annars skulle filmen kantra i alla sina cyniska porträtt.

Cynismerna gäller som sagt djurrättsaktivisterna också. De är dogmatiska, de stämplar oavbrutet handlingar som rätt eller fel och de ryggar inte för att befria djur som går till en säker död utanför burarna.

Men det finns allvarliga undertoner också och kanske korn av kritik att ta till sig för djurrättsrörelsen. För aktivisterna i filmen växer Jimmy snart ut från att vara en individ till att istället bli en möjlig symbol i kampen för djuren. Här känner man ett allvar i manuset. Det kanske är så att man när man lyfter fram vissa djur i kampanjer också hjälper till att göra dem till objekt och så blir en del av förtrycket.

Free Jimmy är iallafall en film som måste upplevas! Passa på nu medan den fortfarande går på bio. Tänk bara på att det är en vuxenfilm. Filmens producenter säger själva att de hade föredragit en femtonårsgräns istället för som nu elva.

2 kommentarer:

  1. Regissören heter CHRISTOPHER Nielsen, inte Christian. I övrigt var det en bra recension.

    SvaraRadera
  2. Oj. Recensenten hade skrivit rätt i texten, jag fel i ingressen. Men det är ändrat nu. Tack för påpekandet!
    Peter

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.