14 maj 2007

Köttätande visar människans fattigdom. Referat från föredrag på Uppsala Social Forum 5 maj 2007, del 2

Kött betraktas traditionellt som rikedom. Den som har råd att äta kött har historiskt haft välfärd. Ett stort byte som fällts förorsakade fest. Till högtider slaktas det och äts kött. När människans förhistoria beskrivs brukar det heta att vi var så intelligenta och fiffiga, så vi kunde tillverka vapen och börja jaga – och få tillgång till mat med ännu tätare näringsinnehåll.

Vänta nu… skulle en intelligent varelse - med berått mod - övergå från att äta det som finns att plocka och samla i naturen, till det asätande vi praktiserat, om vi hade haft ett val? Tänk efter, vad innebär det egentligen? En osäkerhet om tillgången, förlitande på ”jaktlycka”. Att tävla med rovdjur och andra aggressiva asätare vid ruttnande kadaver. Att utsätta sig för de risker som än i dag är förknippade med köttätande; parasiter och diverse smittor. Att jaga ett byte som inte är med på att bli jagat, utan ilsket går till motangrepp. Att efterlämna sig äckliga högar med slaktrester. Att tvingas tugga maten en halvtimme för att kunna ge sina barn… Nä, ingen intelligent varelse skulle valt detta. Rimligen hade vi inte så mycket att välja på. Vi hade färdats ut ur Eden på något sätt. Till en karg omgivning som inte gav nog frukt åt oss. Köttätande tyder i grunden på armod.

Under riktigt bedrövliga omständigheter äter människor varandra. När det är ganska illa äter vi andra djur. Glöm rikedomsmyten. Köttätande är ingen fest, det representerar krigstillstånd, flykt för livet, äta eller ätas. Köttätande är en av mänsklighetens historiska och pågående tragedier. Ät dig till fred! Välj vegetariskt.

/ Chris Lundberg, verksamhetschef, Djurens Rätt

1 kommentar:

 1. Citat Chris Lundberg "Att utsätta sig för de risker som än i dag är förknippade med köttätande; parasiter och diverse smittor. Att jaga ett byte som inte är med på att bli jagat, utan ilsket går till motangrepp. Att efterlämna sig äckliga högar med slaktrester. Att tvingas tugga maten en halvtimme för att kunna ge sina barn… Nä, ingen intelligent varelse skulle valt detta."

  Ingen intelligent människa har problem med ovanstående, vid hantering av kött även kallat as av vissa fanatiska ideologier.
  God hygien är a och o och skulle det finnas risk för eventuella parasiter så lämnar man givetvis in prover för kontroll. Även grönfoder blir farligt att förtära efter felaktig hantering och dålig hygien.
  I det moderna köket finns det diverse mer eller mindre finurliga apparater och redskap, endel är till för att bereda maten så att man ej behöver turas om å tugga den och andra är till för att laga till maten på/i, med hjälp av värme aktiverar man en kemisk process som förändrar strukturen i råvarorna samt tar död på flertalet bakterier.
  Dom äckliga högarna med slaktrester anses av vissa varelser vara en riktig delikatess.
  Vilket du troligen hade känt till om du någon gång hade gjort ett besök ute i naturen och studerat ”livet runt en slaktplats”. Diverse fåglar, rävar, vildkatter och kryp(insekter) håller ett hejdundrande gille runt högen och efter 2-3 dagar brukar det inte finnas mycket kvar. Festen brukar vara i ca 1 vecka sen är allt borta.
  Nu vet jag att mycket av detta är nyheter för många veganer/djurrättsaktivister för många litterära verk om djur och naturkunskap typ Bambi tar aldrig upp den ”fula” sidan av livet i naturer, alla lever i fred och harmoni, det är bara den farliga jägaren och hans grymma hund som stör idyllen.
  Men verkligheten är en annan, äta eller ätas, livet ute i naturen är inget för en blödig mes ;)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.