8 maj 2007

Ryssland räddar isbjörnar

För att fortsätta på temat från föregående inlägg så har Ryssland beslutat sig för att rädda landets isbjörnsstammen. Lösningen? Att till viss del häva förbudet mot att jaga isbjörnar.

Isbjörnsstammen i Ryssland hotas av tjuvjakt och det förändrade klimatet i Arktis - när isen krymper rör sig djuren i ökad utsträckning mot områden bebodda av människor för att söka föda. Att häva jaktförbudet ses som ett sätt att förhindra den illegala jakten och ett sätt att lösa problemet med isbjörnar som rör sig i andra miljöer än tidigare. Den godkända jakten på isbjörnar kan komma att träda i kraft i början av 2008.

När fokuset är på att rädda djurarter blir det ibland svårt att förstå logiken bakom resonemang som dessa. Djur är inte bara delar av populationer, de är också levande och kännande individer.

För den enskilda isbjörnen gäller det uppenbarligen att se till att vara den som är värd att bevara. Och de andra får helt enkelt – för att citera Eric Cartman i South Park – "take one for the team".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.