31 maj 2010

En kamp för att äta tonfisk

Det är ett ämne jag varit inne på flera gånger tidigare här i bloggen - det här med hur knasigt det blir när man inte ser djur som individer utan endast som del av en art. Ett nytt exempel på detta får vi i senaste numret av New Scientist.

Tonfisk är en fisk som till antalet minskat i Medelhavet till drygt hälften sedan 1970-talet. Något måste göras, eller hur?

Lösningen: ett stort EU-finansierat projekt som går ut på att försöka föda upp dessa fiskar i fångenskap, vilket man tidigare inte lyckats med. Syftet är att kunna mätta konsumtionsbehovet av tonfisk med farmade tonfiskar istället för de snart utrotningshotade vilda tonfiskarna?

I New Scientist beskrivs kampen för att domesticera tonfisken som det enda sättet att rädda dem. Mer rimligt vore det att kalla det hela för vad det är – människors EU-finansierade kamp för att kunna fortsätta äta tonfisk med gott samvete.

Storslagen reklam för Partij voor de Dieren

Det nederlänska partiet Partij voor de Dieren fick i valet till det holländska underhuset 2006 två mandat och blev därmed Europas första "djurrättsparti" med parlamentarisk representation.

Nu är man även på väg in i Guinness rekordbok i kategorin "Världens största annons". Den diskreta annonsen ovan är på 35 000 kvadratmeter och kan beskådas av den som är på väg in för landning på flygplatsen Schiphol utanför Amsterdam.

Ett nytt liv för cirkuslejon från Bolivia

2009 blev Bolivia det första land i världen som förbjöd djur på cirkus (många länder tillåter inte vilda djur, men Bolivia var det första land som sa nej även till domesticerande djur).

Bakom beslutet låg ett långsiktigt arbete av organisationen Animal Defenders International (ADI), och när cirkusen Circo Abuhabda meddelade att man skulle bli djurfri lämnade man över sina fem lejon (och en babian) till ADI.

I Bolivia byggde ADI ett tillfälligt hem för djuren. Tyvärr dog det äldsta lejonet i det tillfälliga hemmet, men babianen fick ett nytt hem på Lakeview Monkey Sanctuary i Storbritannien.

Och under de senaste dagarna har man via ADI på Twitter kunnat följa Camba, Simba, Daktari and Bambek - de fyra lejonen från Circo Abuhabda - och deras väg till en fristad utanför San Fransisco i USA. Inget liv i frihet, men man har svårt att tro att de hade kunnat få ett bättre öde.

Nedan finns filmen om lejonens resa från Bolivia till djurhemmet ARK2000 sanctuary. Pratar i filmen gör skådespelerskan Jorja Fox (eller Sara Sidle, som hennes karaktär i CSI heter).



Djurens Rätt har granskat cirkussäsongen i Sverige år 2010 - och tycker att du ska undvika att besöka cirkuar med djur.

26 maj 2010

Problemet är männen

Tidigare ikväll postade jag ett inlägg med en film som fick mig, och de som kommenterade inlägget, att fundera över vad sjutton det är för fel på mänskligheten. Men kanske är inte hela mänskligheten problemet, utan snarare halva. Nämligen männen.

Fick precis se denna Gallup-undersökning om amerikaners inställning till olika moraliska frågeställningar. Och frågan som skiljer amerikanska män från amerikanska kvinnor mest av alla inte är abort, otrohet eller något liknande. Det är vår inställning till djur.
78 procent av amerikanska män tycker päls som klädesplagg är en bra idé, jämfört med 48% av kvinnorna. För medicinska djurförsök är siffrorna 69 resp. 49 och för kloning av djur 43 resp. 19.

Förvisso kunde frågorna om vår inställning till djur varit roligare, men resultatet är ju egentligen inget nytt under solen - det är männen som är problemet.
"Largest Gender Gaps Involve Animal Rights
The sharpest differences between men and women on these issues are not found on abortion or other reproductive matters, but on three issues that involve the ethical treatment of animals."

Som man säger i USA - got milk?

Stålmannen är en av många som poserat i "got milk?"-reklamen från USA. Filmen nedan idag släpptes av Mercy For Animals och är filmad i Ohio, USA. Och frågan "got milk?" har väl sällan känns så relevant.

Varning: filmen är extremt obehaglig att se. Och extremt angelägen. Fy fan för mänskligheten.

Mona Sahlin om pälsfarmning

I rapporteringen från LRF:s kongress, från ATL:

"Onsdag klockan 15.55
Mona Sahlin duckade lite på frågan om pälsnäringen ska få ökade krav med en rödgrön regering så att den inte kan finnas kvar.
- Jag har inget rödgrönt besked i dag. Jag tycker att diskussionen i den förra socialdemokratiska regeringen blev för orealistisk."

25 maj 2010

En dans för djurens rätt

Från PETA:s blogg peta2 hämtar vi något jag inte kan minnas att jag sett tidigare - ett dansnummer om djurens rättigheter. Dansar gör PETA-aktivisten Lily Tehrani, och vi är ytterst imponerande.

21 maj 2010

Kortkorta recensioner av "Flawed Dogs" och "Ninety-Five"

Berkley Breathed är i Sverige mest känd för serien Bloom County som kretsar kring den egensinniga pingvinen Opus (och som för övrigt är en av världens tre bästa serier). Men Breathed skriver även böcker, och i Flawed dogs (Philomel Books, 2009) är det hunden Sam som har huvudrollen.

Sam - eller Sam the Lion, för att vara helt korrekt - träffar människan Heidy, avogt inställd till hundar efter att hennes föräldrar blev uppätna av ett gäng schnauzers, och äventyret är igång.

Det underliggande temat är allvarligt och handlar om att de mängder med (kanske inte alltid helt perfekta) hundar som inte hittar nya hem och som därför dödas varje år. Men Breathed blandar, precis som i Bloom County, allvar med humor och Flawed dogs är en lättläst och enormt underhållande bok om Sam och hans enastående gäng med icke-önskade hundar.

Det finns olika sätt att berätta om deet vi utsätter djur för. Det kan göras med statistik om hur många djur som dör varje år för att bli mat. Det kan göras med beskrivningar av plågsamma slaktmetoder och vedervärdiga levnadsförhållanden. Eller så kan det göras på ett annat sätt...

Boken Ninety-Five (No Voice Unheard, 2010) kommer troligen recenseras i det kommande numret av tidningen Djurens Rätt, så jag håller på mitt omdöme om denna bok tills vidare. Men låt oss bara konstatera att jag satt och storgrät på bussen på väg till jobbet i morse, och att jag inte kan påminna mig att jag blivit så berörd av en bok som jag blev av denna på bra väldigt länge.

20 maj 2010

Jorbruksverket - sluta föreskrifta och börja förbjuda!

Idag nås vi av nyheten att Jordbruksverket har bestämt sig för att ta ett helhetsgrepp på svensk pälsnäring. En remiss om nya föreskrifter ska komma senare i år.

Jag måste här naturligtvis lägga in min obligatoriska fras om att en översyn och nya föreskrifter naturligtvis är bra - om vi utgår från att de leder till störra burar, mer yta osv.

Men seriöst - päls som klädesplagg är omodernt, fult, onödigt och alltid begagnat. Vi behöver inte päls år 2010. Djuren behöver sin päls. Sverige ser sig självt som ett av världens mest djurvänliga länder. Är det inte dags att vi visar detta också i handling? Vi - och djuren - behöver inte fler föreskrifter. Vi behöver ett förbud mot pälsfarmning i Sverige.

Skriv på: www.djurensratt.se/forbjudpalsfarmning

(En av anledningarna till detta helhetsgrepp är Djurrättsalliansens JO-anmälan av Jordbruksverket för deras hantering av chinchillahållningen i Sverige. En hantering av en myndighet som är så lustigt att det antagligen inte skulle kunna existera inom något annat område än just inom svensk djurhållning: för 11 år sedan beslutade EU att chinchillornas burar ska vara av vissa mått, och Jordbruksverket tog 2003 fram föreskrifter som reglerade detta. Men för att inte de chinchillafarmer som finns i Sverige - vars burar inte uppfyller dessa regler - ska behöva stänga ner så har man helt enkelt valt att ignorera dessa föreskrifter. Så får man göra när det inte handlar om något viktigare än djur.)

19 maj 2010

Djurens Rätt söker ansvarig för lokal verksamhet

Djuren Rätt söker nu en person till ett vikariat av tjänsten som ansvarig för lokal verksamhet i region norr och öst.

Arbetet innebär att bistå befintliga lokalavdelningar, kontaktpersoner och ungdomsgrupper i deras föreningsarbete. Det är viktigt att i arbetet hjälpa till med att skapa en trygg och meningsfull verksamhet utifrån de lokala verksamheternas behov samt att finnas till som en resurs. I arbetet ingår att finnas tillhands för frågor, råd, stöd och ev. konflikthantering samt underlätta för regionalt samarbete. En viktig del är att i samarbete med sakfrågeansvariga planera för kommande kampanjer och medverka till att föra ut dem inom regionen och hjälpa till med genomförandet.

Du bör ha som specialintresse att jobba med ungdomsverksamhet, då det i tjänsten ingår att starta upp och samordna Djurens Rätts centrala ungdomsarbete. Du bör därför ha ett genuint intresse av att arbeta med ungdomar.

Läs mer om tjänsten och hur du söker på http://bit.ly/lokalverksamhet

Välkommen med din ansökan senast den 31 maj!

Pressmeddelande från Djurens Rätt: Tunga experter dömer ut regeringens pälsdjurspolitik

På Brännpunkt på svd.se levererar en rad tunga experter svidande kritik mot regeringens slapphänthet gentemot den svenska pälsindustrin. Experterna uppmanar regeringen att inte smita ifrån sitt ansvar för pälsdjurens välfärd. Djurens Rätts nyvalda ordförande Camilla Björkbom kräver att jordbruksminister Eskil Erlandsson tar till sig experternas kritik och ser till att pälsdjursfarmningen förbjuds så fort som möjligt.

Artikelförfattarna står tillsammans för en imponerande kunskapsbredd på området: Johan Beck-Friis (veterinär), Louise Hernander (biolog och etolog), Johan Lindsjö (veterinär), Sivert Lindström (professor emeritus i cellbiologi), Olle Rydell (länsveterinär) och Sverre Sjölander (professor emeritus i zoologi).

I strid med djurskyddslagen hålls minkar och chinchillor instängda i små, trånga burar på svenska pälsfarmer. Experterna hänvisar till att vetenskapliga studier gång på gång slagit fast att dagens burhållningssystem skapar svåra problem för pälsdjuren. Enligt en svensk studie uppvisade t.ex. så många som 85 procent av de undersökta minkarna någon form av beteendestörning!

Även en expertrapport på EU-nivå har påvisat ett tydligt samband mellan pälsfarmning och beteendestörningar. När det gäller chinchillor följer Sverige inte de regler som finns angivna i Europarådets konvention om skydd för animalieproducerande djur rörande pälsdjur.

Camilla Björkbom, nyvald förbundsordförande för Djurens Rätt, förväntar sig nu ett snabbt agerande från regeringen för att stoppa missförhållandena för de omkring 1,5 miljoner minkar och 2 000 chinchillor som varje år föds upp i den svenska pälsindustrin:

– Den svenska rävfarmningen försvann redan för 10 år sedan för att den inte följde djurskyddslagen. Jag uppmanar jordbruksminister Eskil Erlandsson att ta till sig det här expertutlåtandet på största allvar och se till att all pälsdjursfarmning förbjuds. Annars är det nog många med mig som kommer att ställa honom till svars i en svekdebatt inför valet i höst.

17 maj 2010

The End

Djurens Rätts riksstämma år 2010 är avslutad, och likt löv i en vårvind sprids Djurens Rätts aktiva, anställda och förtroendevalda iväg ut över landet. Vissa har korta resor och är hemma sedan länge, medan andra inte är framme förrän imorgon förmiddag.

Stämman i Karlstad var en bra stämma. Lokalerna var prima, men stundom lite för syrefattiga. Karlstad en fin stad, men stundom med alldeles för lite sol.

Maten var god, men lite för lite till mängden. Så även gällande maten på supén - men den alldeles veganska efterrätten var en riktig höjdare.

Djurens Rätts alla aktiva precis så fantastiska som vanligt, och det är särskilt roligt att träffa på aktiva som man aldrig träffat tidigare – att få ansikten bakom namn man mailat med och hört om.

Vi tackar Alexandra Leijonhufvud för tre fina år som förbundsordförande, och ser enormt mycket fram emot många framgångsrika år med Camilla Björkbom vid rodret. Vi välkomnar även Liv, Dorna och David in i styrelsen. Det här kommer bli bra!

Läs om Camilla i Västerbottens-Kuriren och på Nyheter24.se.

Frågan om det skulle serveras alkohol eller inte på Djurens Rätts stämmor var lite lustigt. Själva diskussionen var stämmans näst längsta, och tongångarna var minst sagt engagerade. Men när det väl var dags för att rösta så var majoriteten för en fortsatt alkoholfri stämma tämligen överväldigande.

Själva omröstningen av medlemstidningen blev lite av ett antiklimax, tyckte jag. Inte utifrån beslutet som fattades, men utifrån att själva omröstningen gick så fort jämfört med all den förberedelse som föregick den.

Djurrättsalliansen är i mitt tycke en väldigt, väldigt värdig vinnare av Guldråttan. Vilket jag tidigare framfört här i bloggen vid ett par tillfällen.

Djurens Rätts stämma krockade, som vanligt, med Miljöpartiets kongress. Men via Twitter kunde vi konstatera att det var mycket veganmat som gällde, och att man tog ett beslut om importförbud av päls från länder utanför EU.

Jag tyckte att stämmans ordförandepar Yngve Petersson och Linus Källander gjorde ett alldeles fantastiskt bra jobb.

Som tidigare nämnt har vi samlat alla de viktigaste och mest intressanta besluten på djurensratt.se, så jag ska låta bli att rabbla upp dem här.

Den falafel i bröd som vi köpte i Karlstad och åt på tåget hem var nog den godaste falafel i bröd som jag ätit på år och dar. 75 kronor är mycket pengar för en falafel i bröd med dricka, men lätt att det var värt det.

Apropå mycket pengar så tycker jag diskussionen om kostnaden för våra riksstämmor är viktig. Det är alltid viktigt att ifrågasätta hur organisationer som samlar in pengar för att hjälpa andra använder sina pengar. Samtidigt som, vilket jag tror någon sa från talarstolen, man inte får bli dumsnål. Det är viktigt att vi alla ges optimala förutsättningar för att ta bra och korrekta beslut.

Nästa år ska vi se till att ha en barnpassningsverksamhet på stämman.

Klarälven är en fin älv.

Dags att sova ut efter fyra väldigt intensiva dagar. Och sedan sätter vi ny fart. För djuren och med enbart positiva minnen från stämman i Karlstad 2010. Ses i Vänersborg, Västervik eller Uppsala nästa år!
Foto: Mikael Mildén

16 maj 2010

En tyst blogglördag från stämman

Det har varit tyst här i bloggen under denna stämmolördag. Vilket beror på att det hänt en alldeles massa saker, snarare än väldigt lite. På bilden nedan kan ni se vilken febril aktivitet som råder under stämman vid webbredaktionens lilla bord i stämmolokalen.

Alla dagens stora och viktiga beslut finns sammanfattade på djurensratt.se, så det känns överflödigt att göra det här. Men vi kan konstatera att Djurens Rätt imorgon kommer att få en ny förbundsordförande. Och att Djurens Rätt i framtiden kommer arrangera riksstämmor vartannat år istället för varje.

Djurens Rätts sommarturné intog Stora Torget under lördagen (i viss konkurrens med en viss prostatacancer). Vädret var vackert och Djurens Rätts sommarturnégäng och duktiga aktiva var precis lika fantastiska som vanligt.

Nu avvecklar vi verksamheten för idag. Imorgon inleds förhandlingarna redan kl. 08.00 och då ska bl.a. personvalen förrättas, Guldråttan delas ut och tidningsdebatten få sin upplösning. Mycket intressant som väntar med andra ord.

God natt från Karlstad.

PS. Bilderna ovan är tagna av Hendrik Zeitler, och alla hans fantastiska bilder från stämman hittar du hos Djurens Rätt på Flickr.

15 maj 2010

Fredagen den 14 maj kl. 20.15

Fredagsmingel pågår (webbredaktionen äter sist, som vanligt...). Ett bildreportage från fredagsminglet kommer senare under kvällen.

Tror att detta endast är mitt andra besök i Karlstad, skandalöst nog. Onekligen vacker stad med Klarälven alltid i närheten (eller finns det fler än en älv?). Har också noterat alla speciella och fina hus här i stan, så som det eleganta museum jag joggade förbi igår förmiddag - och det något som antingen var en saluhall eller idrottshall, vi blev inte riktigt klara med exakt vad det var. Men en fin byggnad var det.

Det här är min fjortonde stämma, och var man kommer minnas från Karlstad 2010 återstår att se.

Min första stämma var i Malmö, och allt var stort och nytt. Vi unga från Göteborg gick genom stan och skrek "kött är mord". Så var det då. 1998 var året och Refused fick dela på Guldråttan men var tyvärr inte på plats för att ta emot priset.

1999 var vi i Trollhättan. Jag fick parkeringsböter och Nordiska Samfundet Mot Plågsamma Djurförsök bytte namn till Djurens Rätt. Så här gick det till:



2000 var senast vi var i Karlstad. Då höll vi till på en skola ett hundratal meter från årets stämmolokal på Hotell Elite. Och vi bodde på en annan skola, som låg väldigt många hundra meter ännu längre bort. Mycket gående blev det.

2001 var vi i min hemstad Varberg, och åt den bästa supén genom tiderna. Det hölls en helt fantastisk guidad tur på fästningen. Vi diskuterade ärvda skinnstolar, i kanske den underligaste diskussion som hållits under en stämma. Turnésamordnare Andersson åt för gamla veganska munkar och fick åka hem.

2002 var vi i Karlskona. Stämmodeltagarna bussades ut till en demonstration mot päls ute på Listerland, en spännande händelse för organisationen. Jag fick stanna kvar och vakta stämmosalen. Birgitta Carlsson lämnade styrelsen efter 27 år.

2003 var stämman i Västerås i en grymt fin kongresslokal. Den amerikansks djurförsökskritikern Ray Greek gästföreläste om djurförsök (duh!) - och fick Guldråttan. Per-Anders Svärd blev vald till ordförande. Vi åt supé ute på en vacker ö.

2004 var vi i Linköping och fick en guidad tur genom staden. Det jag minns mest från stämman är en upphetsad debatt om en eventuell höjning av medlemsavgiften.

2005 var vi tillbaka i Varberg. Supé på Societetsparken istället för fästningen. Nästan lika bra, men inte riktigt. Tranås kommun fick Guldråttan för deras arbete med djurcirkusar. Första och enda gången under en stämma som jag varit på spa.

2006 var vi i Västerås igen. Önskar att jag kom ihåg särskilt mycket av den stämman, men tyvärr inte. Förlåt Västerås. 104-åriga Theresia Ek fick Guldråttan.

2007 var vi i ett regnigt Borlänge. Finfin stämmolokal och jag var uppe i talarstolen oftare än någonsin. En duktig praktikant var med på stämman och skötte bloggandet och annat. Försökte också få stämmoombuden att köpa våra 125-årströjor (som så här i efterhand nog inte är det mest imponerande jag har varit med att ta fram). Supé på en grekisk restaurang.

2008 var vi i Norrköping på Arbetets museum. Jag var föräldraledig, men där ändå. Min lille pojke glömde fingret i hotellrummets toalettdörr. Hetsig diskussion om vår medlemstidning (som återkommer som diskussionsämne även på årets stämma).

2009 var vi i Kalmar och hade stämman så långt från centrala delen av stan som vi nånsin haft tror jag. Det var sjukt långt att gå mellan vandrarhemmet och strämmolokalen, men man kan kunde se Ölandsbron på vägen. Fint. Jag blev attackerade av nån sorts stor fågel en tidig morgon. Mindre fint.

2010-års stämma pågår. Mingel med väldigt god mingelmat. Lokal verksamheter presenteras. Trevligt. Bildreportage kommer senare ikväll och dagens tre profiler imorgon förmiddag.

14 maj 2010

En kort redogörelse för redogörelsen av verksamhetsberättelsen

Förbundsordförande Alexandra Leijonhufvud redogör just nu får Djurens Rätts verksamhetsberättelse. Som anställd i Djurens Rätt är det lätt att drunkna i allt som händer dagligen, och det är intressant att blicka tillbaka mot året som gått för att se vad vi åstadkom för djuren under året som gått.

Alexandra började med att redogöra för arbetet inom området djuren i livsmedelsindustrin. Om t.ex. de rapporter inom området som vi gett ut under året, om vårt arbete i svallvågorna efter Djurrättsalliansens grisavslöjande. Områden som päls och veganism/konsument togs upp, där vi t.ex. fokuserat på de chinchillor som föds upp för att bli päls och där vi tagit fram folder "Vego på menyn", som är ett bra sätt att jobba för bättre vegomat på restauranger och storkök.

Vidare redogjordes det för de arbetsgrupper som finns inom organisationen, så som jakt- och hästgruppen. "Älskade hästar" är vår granskning av hästvärlden som har kommit ut under året.
Inom området sällskapsdjur har vi fortsatt drivit Chickas minnesfond för enskilda djur i besvärliga situationer, och Alexandra berättade om det enorma mediegenomslag som den jakt/slakt

Inom sexuella övergrepp på djur har vi kunnat visa hur vår lagstiftning tillåter djurplågeri inom denna typ av verksamhet.

Avslutningsvis lyfte Alexandra fram den rockkalender som tagits fram av vår medlem Maria Rizell, och sålts i mängder inom Sverige och även runt om i världen.

Som allra kortast bara, det sades mer och det var väldigt mycket som inte sades men som framgår om man läser vår årsrapport för 2009.

Fredag lunch

Fredag den 14 maj klockan kvart i två - och för första gången går solen i Karlstad att ana bakom molnen. Innanför de stora glasfönstren på Elite Hotell pågår workshops, just nu hur man beter sig när man står vid en monter, ett infobord eller dylikt. Kampanjcoach Benny Andersson inspirerar massorna.

djurensratt.se finns nu bilder och en sammanfattning av Birgitta Carlssons föreläsning från igår att se och läsa. Och dessutom finns hela föredraget att ladda hem till din Iphone eller dylikt, sök på Djurens Rätt på iTunes så hittar du den. På djurensratt.se finns också intervjuer med torsdagens stämmoprofiler: Lisa, Ludvig och Jörgen. Mer kommer under dagen, och när förhandlingarna drar igång ökar vi takten på bevakningen.

De närmaste dagarnas lunch serveras på hotellet där stämman äger rum och idag bjöds det på rödbetsbiffar, klyftpotatis och tzatziki (även om min bordskollega hävdade att det var aioli). Allt veganskt naturligtvis.

Hotellets frukost var sidådär om du frågar mig, men det kompenserades av lunchen. Det var krut i tzatzikin (aiolin) och riktigt gott. Kunde varit lite mer potatis, om man ska gnälla på något. Gott och bra! 4 starka solar från mig.

13 maj 2010

Riksstämman inledd med sushi och föreläsning

Det var dåligt med sol i Karlstad när Djurens Rätts stämma inleddes under eftermiddagen. Men humöret var ändå på topp.

Väl framme i Värmlands pärla var det mat som var fokus nummer ett.

Torsdagens lunch intogs på Happy Kitchen (Östra Kanalgatan 2 A), som inte hade mycket vego på menyn men som fixade både vegansk misosoppa och sushi. Vi hade på förhand fått information om att det var norra Europas bästa sushi som skulle erbjudas, och det är kanske att ta i... Men gott var det, och lagom variation. 4 solar i betyg.

Klockan är just nu 19.15, och med Klarälven i ryggen lyssnar vi just nu på en föreläsning med Birgitta Carlsson, Djurens Rätts ordförande mellan 1977 och -93. Birgitta har under året jobbat med ett analysprojekt där hon granskat organisationens historia och vilka våra framgångsfaktorer är. Föreläsningen spelas in och vi siktar på att få ut den på vår podradio under helgen. Prenumerera på våra sändningar via iTunes så riskerar du inte att missa någonting.

Djurens Rätt på väg mot solen

Undertecknad sitter i skrivande stund på tåget mellan Stockholm och Karlstad - och efter att ha kikat in på Facebook kan man konstera att det är många andra djurrättare från rikets alla hörn som just nu vallfärdar mot solen i Karlstad. Anledningen till detta är naturligtivs Djurens Rätts riksstämma, som med start idag äger rum i just Karlstad i dagarna fyra.

Riksstämman är Djurens Rätts högst beslutande organ, och det är där organisationens inriktning och verksamhet stöts och blöts – och som det i slutändan röstas om av alla deltagande ombud.

Befinner du dig i Karlstad så kom gärna över till Elite Hotell och ta del av förhandlingarna. Men vår förhoppning är att du ska kunna följa stämman oavsett var i Sverige du befinner dig.

På hashtagen #drstamma kan du följa stämman på Twitter och få veta vad som händer samtidigt som det händer.

De personliga reflektionerna finner du kontinuerligt här i bloggen (med naturligtvis den obligatoriska recensionen av all vegansk mat som kommer att serceras).

Och på vårt moderskepp djurensratt.se hittar du den fullständiga bevakningen av stämman – med rapportering från de viktigaste besluten och de intressanta diskussionerna.

Går det som vi tänkt och vill så kommer vi förhoppningsvis även lägga upp både film och ljud från stämman.

Välkommen till riksstämman 2010 i Karlstad!

Foto: http://www.flickr.com/photos/jalalspages/

11 maj 2010

Intressanta bokrecensioner och dags för en stollig bok

Jag recenserade boken "Monsterbiff till middag" av Torbjörn och Ylva Esping i nummer 1/2010 av tidningen Djurens Rätt, och det är synd att säga att detta gör mig särskilt unik. "Monsterbiff till middag?" är onekligen en bok som satt vårt djurätande på kartan - eller i alla fall den karta som är svenska tidningarnas kultursidor.

Och detta trots att boken egentligen inte ifrågasätter vårt djurätande.

I dagens Göteborgs-Posten recenserar Eva Lotta-Hultén denna och två andra böcker. Och som sagt, "Monsterbiff till middag?" sätter onekligen vårt djurätande på kartan:
"Vi har hört det förut men alltför få tycks bry sig för att det ska bli stopp på den sjuka djurhanteringen. På bara något decennium har vi fördubblat vår köttkonsumtion samtidigt som köttet blivit billigare. Det tyder på att de flesta ganska lätt borde kunna minska andelen kött på tallriken och hosta upp lite mer för det som vi ändå äter, men vi tycks aldrig riktigt kunna äta oss mätta på smaklösa kycklingfiléer och skinka från plågad gris. Att få äta som vi vill och känner för, utan några hänsyn åt något håll, tycks av somliga närmast anses som en mänsklig rättighet."
Den andra av de tre böckerna som recenseras i GP kan vi hoppa över, men "Vegomyten" av Lierre Keith, den tredje boken som recenseras, är en bok som jag spontant tycker låter som en av de mer stolligare böcker som dykt upp på den svenska bokmarknaden:

"När Lierre Ketih började odla sina egna grönsaker och läsa på om näringslära insåg hon att människan behöver kött, av flera skäl. Dels är våra kroppar gjord för att äta kött och behöver animaliskt protein för att må bra och dels är människan en del av ett ekosystem som behöver komma i balans."
Jag har svårt att se hur man kan påstå att människan behöver kött när det uppenbarligen finns mängder och mängder med människor som inte äter kött och som mår prima. Se bara på ett land som Indien där många hinduer inte äter kött av religiösa skäl - de borde ju trillat av pinn för länge sen om det är så att vi verkligen behöver kött.

Och som jag brukar säga, det är ju inte direkt en slump att det är vegetariskt som finns till försäljning i hälsokostbutiker.

I en annan recension av boken kan vi läsa att författaren menar att vegetarianer inte kan få barn. Också detta är ju aningen svårt att ta på allvar.

Men får att gå till botten med tokerierna har jag insett att jag nog ändå måste läsa boken själv. Tyvärr höll jag på att säga. Men jag måste ju ha torrt om fötterna när jag säger att det är den stolligaste boken på länge. Ett ex. av "Vegomyten" är införskaffad och en recension utlovas.

9 maj 2010

Två bloggar och ett citat om döden

Jens Holms blogg skriver idag om Vänsterpartiets finfina beslut om att vegetariskt ska vara huvudalternativet vid partiarrangemang.

Och Djurens Rätts blogg Vegokoll.se har spanat in en ny smoothie från Carlshamn. Spring och köp!

Avslutningsvis ett intressant citat från en gripande liten artikel i senaste numret av tidskriften New Scientist, om chimpanser och döden:
"The who studies "make a strong case that chimps not only understand the concept of death but also have ways of coping with it"."
En efter en så raseras de kriterier som vi brukar använda för att förklara vad som skiljer människan från de övriga djuren. Intressant.

5 maj 2010

Oväntade grönsaksätare

Visste ni att Mike Tyson blivit vegan på äldre dar? Nej, inte jag heller. Men kan säga att jag blev knockad av den nyheten...
"Tyson is starring in a reality TV series on Animal Planet in which he races pigeons. He says he's become a vegan and has "no drama" in his life right now, which he concedes is an odd feeling for an athlete notorious for his brushes with the law."
Och inte visste jag heller att justitiekansler Anna Skarhed åt vegetariskt. I alla fall i huvudsak. Det fick vi veta i gårdagens moraltest i Christer i P3:
"Är det acceptabelt att döda djur för att få mat eller kläder då man kan misstänka att djuren lider?
- Nej. Själv är jag i huvudsak vegetarian, men inte av värnande om djuren utan för att jag mår bra av det, men att använda djur som mat har gjorts i alla tider och görs det på ett sätt där djuren inte lider så har jag inte moraliska betänkligheter mot det."
Om någon tvingande mig att göra en lista på de bästa och sämsta anledningarna till att välja vego så skulle hälsa komma sist. Jag tycker ”jag mår bra av det” är ungefär lika svajjigt som ”det är gott”. Vad vi än äter så påverkar det andra, och därför borde även anledningarna till vad vi väljer att äta inkludera andra.

Men för den som inte blir uppäten spelar det ju ingen roll förstås.

Foto: http://www.flickr.com/photos/pjb2332

3 maj 2010

Om en DjurO

Den 8 december förra året lyssnade jag på riksdagsdebatten som följde Djurrättsalliansens grisavslöjanden. Och jag noterade då att riksdagsledamoten Wiwi-Ann Johansson (v) vid två tillfällen under debatten lade fram förslaget om en djurombudsman. Vilket vid tillfället var en nyhet för mig.

Den 31 mars skrev Aftonbladet-bloggen I hälarna på Sahlin att de rödgröna lovar införa en djurombudsnamn om de vinner valet. Och så igår skrev DN en längre artikel med rubriken "Djuren kan få ombudsman":

"– Det finns en intressekonflikt när jordbruksverket ska främja näringen samtidigt som man tar hänsyn till djurskyddet. Därför behövs en djuretisk ombudsman, säger Åsa Romson (MP), medlem i de rödgrönas grupp för klimat och miljö.
Ombudsmannen föreslås driva den etiska debatten, utvärdera djurskyddskontrollen och ge djuretiska råd till näringen.
– Vi vill inte bygga upp en stor ny myndighetsstruktur, men precis som barnombudsmannen ska han ge etiska råd och göra revisioner, säger Åsa Romson."
Jag gillar särskilt idén om att Djur-O skulle vara med och driva den etiska debatten, det låter oehört positivt och intressant. Och djuren skulle få en starkare röst, vilket inte kan vara dåligt. Men jag ser också ett problem med det hela. Och det är ett den ovan nämnda etiska debatten antagligen aldrig blir en debatt som ifrågasätter vår rätt att göra allt det som vi idag gör med, och av, djur.

I samma DN-artikel skrivs det om att det inom polisen i Stockholm har bildats en djurskyddsgrupp, och återigen applåderar jag. Men det blir tokigt när det som i tidningen Land heter att "Stockholmspolisen har bildat en djurgrupp med tre heltidsanställda inspektörer som arbetar för djurens rätt". I DN står det att de tre inspektörerna jobbar på heltid med "djurrättsärenden".

Men om det verkligen vore djurrättsärenden och djurrätt de jobbade med så skulle de garanterat göra väldigt mycket annorlunda saker än vad de gör. Som Per-Anders Svärd säger i sin föreläsning Framtidsvisioner för djurrättsrörelsen – det är sällan man ser någon ingripa mot det djurplågeri som det innebär att äta en korv.

Vän av ordning kanske tycker att jag märker ord. Men jag tycker det är viktigt att djurens rättigheter inte blir till något som inte är just djurens rättiggheter. Djur-O får gärna driva den etiska debatten, men jag tror det då blir enormt viktigt att Djurens Rätt, alla djurrättsaktiva och andra är med och deltar i debattaren.

1 maj 2010

Stort tack!

Stort tack till Team Picasso i "Körslaget". Stort tack alla som röstat. Det gick inte hela vägen den här gången. Men Marie och hennes kör har visat stort hjärta och har lyft upp djuren på bästa sändningstid.

Vill du, likt Team Picasso, stötta Djurens Rätts folkbildningsarbete - bli då Djurfadder redan idag!