3 juli 2011

Djurens Rätt svarar LRF:s Helena Jonsson

Den 12 juni skrev LRF:s ordförande Helena Jonsson en debattartikel i Land Lantbruk där hon menade att Djurens Rätt pratade nonsens och att vår kunskap kring djurskyddslagen och den svenska djurhållning är katastrofalt låg. Vi försökte få med ett svar på debattinlägget, men redaktionen på Land Lantbruk valde att inte ta in det. Vårt svar publiceras istället här nedan.

Förhärligad information ökar inte kunskapen om verkligheten

I en debattartikel den 12 juni skriver Helena Jonsson att Djurens Rätts uppfattning är att "Det är en myt att grisar i Sverige har det bättre än grisar i andra länder". Så har vi aldrig uttryckt oss. Varken i vår KO-anmälan mot City Gross reklamfilm om "Griskronan" eller i pressmeddelandet (daterat 2011-05-20) med anledning av KO-anmälan påstår vi det.

Djurens Rätt är väl medveten om de skillnader och likheter som finns i hur grisar hålls i Sverige och i andra länder. Anledningen till att vi KO-anmälde reklamfilmen om "Griskronan" är att den är vilseledande eftersom den ger en felaktig bild av hur grisar i Sverige har det. Filmen beskriver inte på något sätt hur grisuppfödning i Sverige skiljer sig från grisuppfödning i andra länder.

Vi delar Helena Jonssons uppfattning om att allmänheten antar att djuren i Sverige hålls bättre än i andra länder och att många inte vet vad det betyder konkret. En orsak till ovetskapen är just reklamfilmer som den om "Griskronan". När information som konsumenterna nås av, bland annat från reklam genom TV-rutan, är förhärligad och vinklad ökar inte kunskapen om verkligheten. Information om hur djuren lever sina liv och dödas i livsmedelsindustrin ska vara saklig. Något annat är oacceptabelt och det gäller även då det handlar om skillnader och likheter mellan hur grisar hålls i olika länder.

Linda Björklund
Etolog och ansvarig för frågor om djuren i livsmedelsindustrin
Djurens Rätt

Cecilia Mille
Ansvarig för internationella frågor
Djurens Rätt

1 kommentar:

  1. Peter Nilsson7 juli 2011 20:33

    Nu har Land Lantbruk publicerat vårt svar på http://www.lantbruk.com/djurens-ratt-svarar-lrf-ordforanden/2011-07-07. Och det handlade tidigare inte om att de nekat till att publicera svaret, det kom helt enkelt bort i en full inkorg. Så tack för det.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.