6 juli 2011

Seminarium – ”Mer kött på benen - mindre på tallriken”


Martin Engström och David Stenholtz gick dit och lyssnade. Det här var en föreläsning som anordnats av kampanjen Köttfri Måndag. Föreläste gjorde Sarah Säll som är forskare i miljöekonomi vid SLU.

Först fick vi en introduktion till köttkonsumtionens miljökonsekveser av bl.a. Aino Ralandoni från kampanjen Köttfri Måndag. Sedan föreläste Sarah om hur vi kan minska köttkonsumtionen med hjälp av ekonomiska styrmedel.

Bl. a. fick vi höra att alla 16 av riksdagen uppsatta miljömål berörs av animalieindustrin utom två; målet om bebyggelse och om strålsäkerhet. Ett annat kul fakta som kom fram var att av våra två miljoner kor används endast 0,5 miljoner för naturbete. Vi inom djurrättsrörelsen får ju ofta frågan hur det skulle gå med våra öppna landskap om vi åt mindre kött.

Sarah hade gjort en mängd uträkningar som utmynnade i siffror på hur mycket skatt som skulle behövas för att minska köttkonsumtionen så pass att CO2-utsläppen minskade med 40%. Det var t ex mellan 12 och 20 kr per kilo för kyckling och mellan 60 och 90 kr/kg för nötkött. På slutet sammanfattades läget med att en köttskatt behövs men att börja med skattesatser för att helt klimatkompensera köttet kan chocka ekonomi för hårt initialt.

Under den efterföljande debatten kunde vi konstatera att de flesta i rummet var mycket vänligt inställda till köttskatt.

Vi från Djurens Rätt gjorde ganska många inlägg där vi argumenterade för minskad köttkonsumtion även ur djuretiskt perspektiv samt hjälpte till att bemöta alla invändningar som fördes fram från andra i publiken.

David Stenholtz, förbundsstyrelseledamot i Djurens Rätt

PS. Även Scan gick och lyssnade på samma seminarium.

1 kommentar:

  1. Hon som skrev åt scan verkade vara liiite konstig... "Jag tycker dock att det vore bättre att fokusera på hur miljöutsläppen ser ut i olika länder och snarare debattera för att äta svenskt kött." Men ååh! så tröga vissa e..

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.