5 juli 2011

Mer från måndagen: Ska vi producera mat i och runt Östersjön?

Detta var ett i en lång rad mat- och miljöfokuserade seminarier vi besökte måndagen den 4 juli, men det enda där en minister deltog i panelen. Tyvärr var det också det enda av dessa seminarier som var deprimerande istället för inspirerande. Medan övriga seminarier återkom till vikten av en minskad köttkonsumtion så fokuserade detta på olika animaliska produkter som kan produceras i Östersjöregionen.


Ministern var Eskil Erlandsson, som fått i hemläxa att ta fram en meny som är bra för Östersjön, miljön och djuren. Hur en animaliebaserad meny kan vara bra för djuren övergår mitt förstånd, men det var ju knappast första gången ett sådant påstående nådde mina öron. På Eskils matsedel stod bland annat gravad torsk, luffarebiff, gräddsås och ost, med diverse svenskproducerade tillbehör.

Panelen – som enbart bestod av män – innehöll representanter från krogbranschen, WWF, forskare samt generaldirektören för den nystartade Havs- och vattenmyndigheten. Under hela seminariet återkom panelen till att idisslare kan göra protein av gräs (jag ska inte ens börja gå in på alla motargument som finns mot detta, men jag kan avslöja att det har med markanvändning, vegetabilier och energivinsten att göra – läs om markanvändning i Djurens Rätts faktabas).

Landsbygdsministerns nya (?) favorituttryck verkar vara "det fodras mular för att sköta naturbetesmarker". Inga nyheter, inget nytänkande, och en djup suck. Låt oss fröjdas vid tanken på att det här var det enda seminariet i sitt slag. Och vid tanken på att en landsbygdsminister inte sitter för alltid.

Cecilia Mille
Internationellt ansvarig och enhetschef på Djurens Rätt

1 kommentar:

  1. Bra att du påpekar att panelen bara bestod av män. Det är synd och viktigt att notera när det händer.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.