3 juli 2011

Vargjakt och sociala medier under Miljöpartiets dag i Almedalen


Jag och två kompisar hemma i Stockholm brukar tävla i kändisspotting, en sport som går ut på att man sms:ar varandra när man ser en kändis, helt enkelt. En av dessa två vänner bor dock på Södermalm, vilket i mina ögon är lite fuskigt - eftersom där är så mycket kändistätare än vad det är ute i min förort. I början på vårt Almedalenäventyr tänkte jag försöka hålla koll på de kändisar jag så, och jag gjorde en mental notering om "Lena Mellin från Aftonbladet på Gotlandsbåten" i huvudet. Men rätt snabb inser man att tävla i kändisspotting under Almedalsveckan är som att cykla Tour de France dopad. Det är så mycket fusk som det kan bli. Så nu är det fokus på helt andra saker.

Det blev en relativt lugn start på söndagen, med en frukost baserad på det lokala bäret salmbär. Lite senare mötte vi upp några aktiva på Gotland för en liten genomgång av dagens aktiviteter. Vi spelade också in en kort trailer inför veckans kommande seminarier. (Beklagar lite dålig fokus ibland, kameraproblemet är korrigerat.)Vid lunch blev vi intervjuade av sociala medier-oraklet Brit Stakston (som passade på att fotograferas tillsammans med vår Minkaela). Intervjun sänds i morgondagens Godmorgon Almedalen, ett webbsänt morgonprogram som tar tempen på Almedalen. Se live från kl. 08 på http://bambuser.com/channel/godmorgonalmedalen, eller titta in i efterhand.

Söndagen var Miljöpartiets dag i Almdalen, och vid 15-tiden gick vi lyssnade på när EU-parlamentarikern Carl Schlyter och nya språkröret Gustav Fridolin grillades av K-G Bergström (med ovan nämnda Lena Mellin som sidekick) under rubriken "Vägval Europa". Två ämnen som är av intresse ur ett djurperspektiv kom upp. Det ena gällde EU:s jordbruksstöd och hur det ska användas. Frågan är relevant för Djurens Rätt eftersom en stor del av stödet går till animalieindustrin (den aspekten kom dock inte upp). Både Schlyter och Fridolin uttryckte kritik mot jordbruksstödet.
Carl Schlyter fick en fråga om hur han ser på EU-kommissionens ingripande när det gäller den svenska vargjakten. Han svarade att han var väldigt positiv och själv hade tagit initiativ till granskningen (frågan användes dock mest som ett försök att sätta dit Schlyter för hans EU-skepsis, snarare än som en fråga som är viktig i sig).

Frågan om vargjakt återkom även i Expressens utfrågning av Miljöpartiets språkrör Åsa Romson:Fram mot sen eftermiddag var det dags för Miljöpartiets språkrör att tala i Almedals-parken. De hade utbildning som fokus för båda sina tal, och ingenting som rör djur nämndes av någon av dem. Djurens Rätt kan dock EXKLUSIVT avslöja att Miljöpartiets riksdagsledamot Maria Ferms skinnjacka är av syntetetiskt skinn - så att ni inte skulle tro något annat. Något annat positivt var att ovan nämnda Carl Schlyter skrev på vår protest mot burägg.

vår Flickr-sida finns ett antal nya bilder från dagen, och som vanligt uppdaterar vi Twitter titt som tätt. Imorgon måndag är det Moderaternas dag i Almedalen, med Fredrik Reinfeldt som talare under kvällen. Vi kommer även gå på seminarier om en mångfaldig planet, om mat kring Östersjön, på en utfrågning om Moderaternas europapolitik samt naturligtvis på Djurskyddet Sverige seminarie om kamphundsförbud i bostäder. Och missa som sagt inte God morgon Almedalen där vi är med.

Sov gott, och så tar vi nya tag i morgon. Vi ses imorrn!

PS. Tack till kollega Cecilia Mille för hjälp med rapporteringen från seminariet om europapolitiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.