7 juli 2011

Känslor, minkar och en eventuell köttskatt på Centerpartiets dag i Almedalen

Sarah Säll
06.00 ringde klockan, och ett tag senare var vi på väg till Högskolan i Gotland, sal D20, där vårt frukostseminarium om minkar och pälsfarmer arrangerades. Djurens Rätts Lena Lindström och Björn Dahlén från Jordbruksverket höll varsin presentation, och efteråt hölls en diskussion där även Helena Leander från Miljöpartiet och Åsa Coenraad från Moderaterna ingick. Intressant och lärorikt, och bra att ordföranden för Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund fanns på plats. Seminariet finns att se på vår webb www.djurensratt.se, så jag ska inte skriva så mycket mer om detta.

Minkaela och Sara Karlsson
Vid tio var det dags för nästa seminarium, denna gång arrangerat av Djurskyddet Sverige allena, seminariet om minkar var ett samarrangemang mellan oss och dem, och temat var slakt utan bedövning. Lotta Berg från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, redogjorde för vad slakt är, och vad slakt utan bedövning är. Efter detta arrangerades en diskussion är ovan Björn Dahlén var med, denna gång med Lotta Berg och Sara Karlsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och Lotta Berg från SLU. Även detta seminarium webbsändes, och det går att se på www.djurskyddet.se, så jag ska inte skriva så mycket mer om detta.

Men vi kan ta med oss två citat på vägen, från ovan nämnda seminarier:
"Det finns inget djurskyddsproblem med att äta gris".
Lotta Berg, SLU

Det finns inga djurskyddsproblem på våra pälsfarmer".
Peter Jeppsson, SPR
Därefter var det gemensam lunch, innan det var dags av de flesta av Djurens Rätts representanter på Gotland att bege sig tillbaka till fastlandet. Kvar var endast två – och vi gick och lyssnade till seminariet "Ekonomiska styrmedel för en minskad köttkonsumtion". Sarah Säll, doktorand i miljöekonomi på SLU, presenterade sin forskning och därefter hölls även här en diskussion där politiker ingick – med representanter från Vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberala Ungdomsförbundet på plats.

Jens Holm (V), Helena Lindahl (C), Carl Nettelblad (LUF) och Helena Leander (MP)
Det diskuterades en köttskatt (vilket ungefär hälften av paneldeltagarna tyckte var en bra idé), en konsumtionsskatt före en produktionsskatt, en differentierad moms och det utsatta svenska jordbruket. Jag sprang dock iväg innan debatten var slut (för att hinna kika in på ett seminarium om miljöengagemanget behövs i politiken).

Men det var alltså Centerpartiets dag i Almedalen idag, och det var kanske inte lika mycket folk som lyssnade till Maud Olofsson som det varit under tidigare tal, men det har garanterat inte varit en lika entusiastiskt publik tidigare, och det har garanterat inte hållts ett lika känslomässigt tal tidigare under veckan. Vi får se vad Håkan Juholt kan prestera under morgondagen. Det märks för övrigt att Almedalsveckan börjar närma sig sitt slut, på Donners torg har en del av tältet redan försvunnit.

1 kommentar:

  1. Lena Lindström8 juli 2011 11:11

    En alternativ kandidat till dagens citat kom också från Lotta Berg, när hon sa att det för konsumenter är "omöjligt att undvika kött från djur som slaktats utan bedövning".

    Och då kom Björn Dahlén från Jordbruksverket med lösningen på det till synes omöjliga uppgiften, riktat både till de som vill ha kött från bedövade och obedövade djur: "Om man inte gillar hur köttet är producerat så kan man ju äta vegetariskt". Tack för det Björn!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.