15 juli 2011

Sommartider (hej, hej) - #3

Jag tänkte försöka ha lite semester i sommar, och som en följd av detta kommer även bloggen ta semester. Nästan i alla fall. Istället för de vanliga uppdateringarna blir det mer kortfattat om små saker jag springer på, hör talas om eller läser - kort och gott återupplivar vi succén (typ) från förra året: Sommartider (hej hej).Jag har ofta klagat på att bloggvärlden i vår bransch är rätt tråkig (i alla fall har jag klagat tyst för mig själv). Den består till stora delar av en miljard veganbloggar med mer eller mindre upphetsande recept. Inget fel på det, men variation förnöjer. Och jag tycker dessa nykomling känns fantastiskt roliga: http://www.countinganimals.com/ - en blogg för dig som gillar djur och siffror. Och http://www.wtfveganfood.com/ - Kristin Lajeuns fantastiska projekt att äta sig igenom alla veganska restauranger i USA (projektet finns även på Facebook).

Läste att Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund (vilket säkert heter något mer slagkraftigt på finska) i ett pressmeddelande konstaterar att "Rävar dog som följd av aktivistintrång". Vilket känns som en lite märklig anklagelse från en industri som försörjer sig på att - döda rävar.

Driftigt att Djurens Rätt Helsingborg utfäst en belöning på 10 000 kr till den som kan hjälpa till att lösa fallen med kon som dödades genom att skjutas med två pilar i magen, och att man även inkluderat tips som rör den dödade kalven i samma belöning. Det går förvisso att tycka det är lite paradoxalt att visst dödande leder till stora reaktioner, medan det dagliga dödandet fortgår i bakgrunden, dag efter dag. Å andra sidan vore det ju märkligt om man inte reagerade - lite som att inte se trädet för att skogen är i vägen.

Läste i förbifarten att allt fler beläggs med djurförbud och att regeringen vill se över problemet med sommarkatter. Det första är lite intressant, och var något som diskuterades under ett seminarium jag var på i Almadalen. Stockholmspolisens satsning på djurskyddspoliser har resulterat i en stor ökning av antalet anmälningar inom detta område. Frågan är om det beror på mer och fler grymheter mot djur idag, eller är det medvetenheten om det hela som ökat?

Det har pratats köttfri mat i radio - i P4 Skaraborg och i P1 Morgon.

10 000 djur dödas varje dag i djurförsök på den stora ön till väster om oss. 10 000. Om dagen.

Vår överkonsumtion av kött är ohållbar, skriver två debattörer på Newsmill. För att inte tala om var köttkonsumtionen är för de djur som blir till mat. (Ohållbart, säger grisen.)

Råkade läsa senaste numret av Se & Hör, och läste en artikel om Alicia Silverstone och hennes veganunge. Och hon är inte den enda veganmamman i hetluften.

Allt för nu - måste iväg och försöka rädda en hink med sniglar som gårdens barn samlat ihop efter dagens regn.

PS. Ernst Brunner - en väldigt överskattad författare. Apropå ingenting.

3 kommentarer:

  1. Min blogg innehåller inga recept och handlar till mesta delen om VARFÖR vego-vägen är en bra väg att gå. Ingen mat-blogg, utan mer en pepp-blogg eller hur man säger :P

    SvaraRadera
  2. laks.webblogg.se, inte som länken var till den förra kommentaren...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.