16 mars 2011

"Berätta för världen om hur våra grisar har det och vi stämmer skiten ur er"

Dagens obligatoriska läsning är Petter Larsson i Helsingsborgs Dagblad som skriver om åtalet mot de aktivister från Djurrättsalliansen som låg bakom "grisskandalen":

"Att aktivisterna gjort sig skyldiga till olaga intrång är klart, det har de öppet erkänt. Men dessutom hotas de av skadestånd i miljonklassen. Inte för att de förstört något, brutit sig in, sprängt dörrar – där var öppet, så de traskade bara på. Istället begär uppfödaren 300 000 kronor i ersättning för att personalen och han själv har mått dåligt av den mediala uppmärksamheten. Men framförallt hävdar man att grisarna stressats av besöken och att ovanligt många dött, insjuknat eller varit misstänkt ofruktsamma. För detta begär man ytterligare nästan 650 000.

[...]

Vi har alltså en gård där tusentals grisar trängs i trånga utrymmen, där de äter på varandra, där döda eller till synes halvdöda grisar ligger mitt bland de levande. Jag vet inte mycket om grisar, men någon ultimat stressfri miljö kan det ju knappast handla om. Ändå påstår man på fullt allvar att det skulle vara ett par nattliga filmningar som orsakat problemen.

Men kanske är poängen inte heller främst att få ut de där skadeståndspengarna, utan om att statuera exempel, att skrämmas: berätta för världen om hur våra grisar har det och vi stämmer skiten ur er."

15 kommentarer:

 1. Här är en stödsida för de som filmade
  http://www.grisvittnena.se/
  Hela förundersökningen finns där.

  SvaraRadera
 2. Tillägg till tidigare kommentar: länkade sidan hade tydligen enbart den gamla förundersökningen mot uppfödaren, den som lades ner. Om någon har hela det aktuella dokumentet så posta gärna en länk.

  SvaraRadera
 3. Var hittar man regler för hur grisarna ska ha det enligt svensk lagstiftning och har dessa bönder begått något formellt lagbrott i sin principiella hantering. Eller är det bara dåligt skött djurhållning?
  http://sdpartille.wordpress.com/2011/03/16/svenska-grisbonder-slas-ut-av-import-utan-djurskydd/
  http://sdpartille.wordpress.com/2011/03/10/dalslandskommuner-koper-svenska-lantbruksprodukter-med-ny-policy/

  SvaraRadera
 4. Reglerna finns i djurskyddslagen och i djurskyddsförordningen, samt i gällande föreskrifter. Och om de begått något formellt fel kommer vi ju aldrig att få veta, eftersom förundersökningen mot dem lades ner.

  SvaraRadera
 5. Varför försvarar ni att folk bryter sig in i djurstallar så att djuren blir stressade och rädda? Jag trodde ni var på djurens sida!

  SvaraRadera
 6. Härligt att skylla sådana problem på djurrättsaktivister. Det är ju DE som försöker göra något åt problemet >.<

  SvaraRadera
 7. Leif,
  läste du artikel jag länkade till? Läs annars gärna citatet ovan en gång till.

  SvaraRadera
 8. Man blir sjukt frustrerad över att de här två hjältarna fälls. Brottet har begåtts, men det andra brottet då? Det som Hultström (den jäveln) begått? Ett brott för varje gris.. det blir många det. När ska han stämmas?

  SvaraRadera
 9. Leif - varför skulle man INTE försvara dem som riskerar allt för att rädda oskyldiga liv?

  SvaraRadera
 10. Haha ja, för stressen grisarna upplever kommer nog av att två personer fotograferar och filmar dem och inte av att de lever på sjukligt trånga utrymmen, inte har någon sysselsättning och att de inte kan bejaka sina naturliga behov.
  Jo hej svejs tjena. Det känns logiskt.

  SvaraRadera
 11. Om de som dokumenterat grisarnas verklighet åker på skadestånd så måste vi starta en insamling för att betala skadeståndet. Det är samtidigt ett ypperligt tillfälle att föra fram saken i dagens ljus igen.

  SvaraRadera
 12. Grisar kan börja äta och tugga på varandra om någon av dom får ett kött sår som kan uppstå om någon brunstig sugga rider på en annan så kan klövarna skrapa i. Dom börjar inte tugga på varandra för att dom inte har något att göra. Grisar kan bli stressade om de händer något dom inte är vana med. och grisar som står lågt i rang kan dö över att dom inte får någe mat.
  Man kan ju ta reda på fakta innan man skriver om att dom äter på varandra.

  SvaraRadera
 13. Louise,
  tack för att du delade med dig av fakta. Det låter ju inte nått vidare det du beskriver, inget bra grisliv precis.

  SvaraRadera
 14. Ja något lär jag dela med mig så ni får veta lite om vad ni egentligen skriver om och varför ;) Eller hur ?
  Vilket grisliv är de då när folk tar sig in i ett svinhus och kan stressa ihjäl en gris, shit den grisen skulle jag vilja vara! :D

  SvaraRadera
 15. Du tänker att du hellre skulle vara den gris som skickas på slakt lite senare?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.