26 mars 2011

Earth Hour 2011 FTW!


Idag är det dags för Earth Hour, världens största klimatmanifestation. Jag har tidigare varit rätt kritisk till evenemanget, och det har även Djurens Rätt varit – 2009 skickade vi t.ex. detta pressmeddelande. I år känner jag mig dock betydligt mer positiv.

Detta beror dels på att arrangören Världsnaturfonden WWF i år verkar vara tydligare med att det är en manifestation, snarare än ett konkret energisparande. Barbara Evaeus, klimatkommunikatör i WWF säger t.ex. i dagens DN just att det inte är en energisparkampanj utan att det handlar om att visa politikerna hur viktig klimatfrågan är. Bra! Tidigare resonemang om klimatvinster har känts bleka, om man jämför t.ex. med vad en timmes skippad köttkonsumtion skulle innebära.

Och för det andra beror det på att WWF faktiskt tagit med köttet i år, vilket ju faktiskt varje trovärdig miljöorganisation måste göra år 2011. Läs t.ex. den debattartikel vi länkade till häromdagen. Och på svenska Earth Hour-sidan går att läsa att en av de superhjältesaker man kan göra för klimatet är att äta mer vegetariskt: "Att äta vegetariskt är också en rejäl utsläppssänkare. Om du inte vill lägga om kosten helt – Varför inte satsa på en vegomåndag?".

Earth Hour 2011 känns mer modern än tidigare årgångar och jag lovar härmed att sluta vara så neggo. Släck den symboliska lampan och tugga på den konkreta falafeln, det låter som en plan!

7 kommentarer:

 1. Vegetariskt = mjölkprodukter (så gott som uteslutande).

  Mjölk tar vi från kor. Kor är idisslare. Eftersom det är idisslarna som står för majoriteten av djurindustrins utsläpp av växthusgaser är ju mjölkprodukter är ett minst lika stort problem som ätandet av djurkroppar, om inte större.

  När skall miljövegolobbyn sluta hyckla och ta steget fullt ut och våga nämna ordet "vegan"?

  SvaraRadera
 2. Edanator, absolut en poäng. Tror det säkert handlar om tanken på ett steg i taget, rätt eller fel.

  SvaraRadera
 3. Earth-hour-bakelsen innehåller smör, ägg, grädde mjölk och gelatin. Obegripligt!
  Nog borde en earth-hour-bakelse vara vegansk?

  SvaraRadera
 4. klart att den borde vara vegansk och rättvise märkt också :) vi veganer blir oftast hånade och kallade en sekt så ja inte så lätt alla gånger, men för djuren och miljöns skull ger jag inte upp.

  SvaraRadera
 5. ät mer viltkött istället!

  SvaraRadera
 6. Anonym,
  är ett klimatperspektiv är det rimligen bättre. Men ur ett etiskt perspektiv finns det djurvänligare lösningar.

  SvaraRadera
 7. Tant Sara - Ja, jag såg också det! Är det inte lite motsägelsefullt?

  Jag stör mig otroligt mycket på att många miljöorganisationer faktiskt utelämnar vego-mat. Kött och andra djurprodukter är ju skyldiga till en stor del av koldioxidutsläppen i världen, men kanske det är för läskigt att påpeka det till köttätarna? Det brukar alltid gå så himlans försiktigt till när någon ska ifrågasätta köttätande..

  Angående detta, tycker jag du ska läsa detta:

  http://swegizmo.blogg.se/2011/march/djur-ska-atas.html

  Tyckte det var väldigt intressant att någon som jobbar inom greenpeace inte äter vegetariskt... Blev väldans chockad. Det betyder ju verkligen att det inte finns tillräckligt med info om sambanden mellan miljöförstöring och köttproduktion.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.