8 mars 2011

Grisvittnen åtalas - ber om allmänhetens stöd

I fredags väcktes åtal mot de två personer som vittnat om missförhållandena på grisfarmen Blackstaby Gris AB, ägd av före detta ordföranden för Swedish Meats. De riskerar dagsböter och ett skadestånd på 948 000 kronor för att ha öppnat dörrarna till farmen, filmat och fotograferat djurens lidande. Idag öppnar sidan http://www.grisvittnena.se/, där Djurrättsalliansen ber om allmänhetens stöd.

- Vi förstår att djurindustrin försöker skrämma oss med hot om stora skadestånd. Men det som är verkligt skrämmande är hur de vägrar ta på sig ansvaret för det lidande de orsakar djuren och istället försöker skjuta budbäraren, säger Malin Gustafsson, en av de åtalade och talesperson för Djurrättsalliansen.

- Vi står självklart för vad vi gjort och jag skulle önska att alla som bevittnar djurplågeri skulle ingripa på något sätt. Vårt sätt var att dokumentera djurens lidande och slå larm. Nu ber vi om allmänhetens stöd för att kunna fortsätta vårt arbete, fortsätter hon.

Det var hösten 2009 som Malin Gustafsson och Björn Gustafsson dokumenterade en rad missförhållanden på Blackstaby: smutsiga, trånga boxar utan strö, döda grisar, förlamade djur och grisar som åt på varandra. Djurrättsalliansen anmälde farmen på tolv punkter för brott mot djurskyddslagen. Trots flera timmar film, hundratals fotografier och att de två vittnade i polisförhör om vad de sett lades förundersökningen ner i oktober 2010.

- Det är skandal att Blackstabys ägare inte ställs inför rätta. Som grisarna behandlas på Blackstaby tror jag faktiskt ingen önskar sin värsta fiende. Rättssystemet och lagen skyddar inte grisarna och det bästa man som enskild person kan göra är att välja vego, avslutar Malin Gustafsson.

För bilder från Blackstaby Gris AB, se
http://www.ettlivsomgris.se/sodermanland/blackstaby-i-flen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.