29 mars 2011

Systemfel - inte slarv

Ok, jag fattar att det "bara" är en reklamaffisch. Men jag funderade lite över Expressens nya reklam idag.

Som jag ser det handlar inte de avslöjanden vi då och då ser i media om enstaka bönders slarv, och det är inte enstaka bönders slarv som Expressen borde sikta in sig på att avslöja.

Det stora problemet är systemet där djur ses som mat, och där fokus ligger på ekonomisk lönsamhet. Det är detta som är grunden till det som blir till enstaka personers slarv. Det är detta grundproblem som man skulle kunna hoppas att Expressen hade som målsättning att avslöja.

Men å andra sidan, varför skulle Expressen ha ett intresse av att avslöja det grundproblem som man själv ingår i? Och varför skulle de göra något som antagligen skulle sälja mindre tidningar? Så glöm det - de var ingenting...

18 kommentarer:

 1. Människor har i alla tider jagat och ätit kött. Varför skulle vi inte göra der nu för?

  Jag ser inte dom korna som vi får hem snart ENDAST som ekonomisk lönsamhet. Jag ser dom som djur med, en levande individ om jag kommer ge kärlek åt och engagerade. Man kan inte dra alla över samma kam! Eller hur?

  SvaraRadera
 2. Lina skriver: "Människor har i alla tider jagat och ätit kött. Varför skulle vi inte göra der nu för?"

  Tja, för att vi vet bättre och har möjlighet att välja annorlunda nu kanske?

  SvaraRadera
 3. En annan anonym29 mars 2011 15:51

  Lina, problemert är att du eller troligen någon annan kommer att döda de gulliga kossorna vid låg ålder för att de ska bli mat, för du har väl knappst kossorna som gosedjur!?

  SvaraRadera
 4. Människan har också alltid krigat, dödat och misshandlat. Betyder det att vi borde fortsätta med det också?

  SvaraRadera
 5. Hej Lina!

  Som sagts ovan - vi har gjort en väldigt massa dumma saker genom historien. T.ex. har vi haft andra människor som slavar. Det har vi slutat med. Frågan man bör ställa sig är vad vi bör göra nu, inte vad vi gjort tidigare.

  Och jag drar absolut inte alla över en kam. Men jag vågar fortfarande hävda att det är ekonomi som styr i hur vi behandlar djur, annars tror vi hade behandlat dem väldigt annorlunda än vad vi gör idag.

  SvaraRadera
 6. Lina: "ge kärlek" genom att skicka denna någon mot döden och själv tjäna pengar på det?

  Om Expressen skriver om systemfelen så tappar de inte bara läsare, de tappar annonsörer. Hur många miljoner per år lägger djurindustrier på att köpa annonsplats i de stora tidningarna? Den siffran skulle vara nyttig att ha.

  SvaraRadera
 7. Bengt, Varberg29 mars 2011 23:14

  Ett faktum är alla djur i livsmedelsindustrin skickas till död i unga år, detta kan ingen säga emot och det är det grundläggande felet. Men det är naturligtsvis så att de djur som ska bli mat och/eller utnyttjas som äggläggare eller som högavlade mjölkproducerande enheter har det mer eller minde bra under sin levnad, det borde vi också kunna vara överens om.
  Vi borde också kunna vara överens om att 0.001% av de djur som blir mat, lägger ägg eller producerar mjölk får leva det liv de skulle vilja leva.
  Vi kan också vara överens om att 100% av de djur vi utnyttjar för vår egen vällust och dåliga vanor dödas i ung ålder och finns alltså inte till för sin egen skull utan enbart som producentenheter och där ligger problemet, men visst kan några djur ha haft det ganska trevligt ända fram till slaktaren, men de är få, mycket få.

  SvaraRadera
 8. Så om någon levt ett bra liv fyllt av kärlek så är det okej att ha ihjäl det och käka upp det?

  Förstår... inte...

  SvaraRadera
 9. Camilla - Nej det är inte, tycker jag. Fast om man nu insisterar på att äta kött så är det jävligt mycket bättre att köpa det från ett sådant ställe där djuren behandlas bra än en djurfabrik i Flen.

  Personligen tycker jag att det bara blir enklare att undvika kött helt och hållet, när det ändå finns massor av andra alternativ som är både nyttigare och miljövänligare. Men alla tänker olika.

  SvaraRadera
 10. Anonym nr 1: Visst kan vi välja bättre om vi vill. Men vi som käkar kött o gillar det då?

  Anonym nr 2: Jag dödar inte , det är slaktarens jobb. right? Tro det eller ej, jag kommer inte ha korna endast för att de ska producera mjölk! Jag älskar djur o ger kärlek åt dom o har dom som "gosedjur" . Kelar med dom med andra ord.

  Josefin: Vissa människor fortsätter, andra inte.

  Peter: Jag kan hålla med om att ekonomin styr, men kikar man in på tex. filmen om hur kalvar o mjökkkor har det i vardagen så hävdar ni ju att alla bönder gör så mot sina djur? EWller hur? Jag skulle ALDRIG någonsin göra så. Därför känns det som om ni drar alla över en kam som ni jag tidigare skrivit. Lika om travsporten som jag är insatt i så finns det en del jag inte håller med om.....

  Anonym nr 3: Jag ger kärlek under den tiden som dom lever?

  Camilla: Jag tycker det inte är något problem att käka upp det. Hur grymt det än låter.

  Laks: Håller med om man ska köpa kött som man vet var det kmr ifrån isf. Precis alla tänker olika så! (:

  SvaraRadera
 11. Det behöver inte vara alla som slaktar en ko vid låg ålder, det behöver inte vara alla som slarvar. Jag förstår inte varför denna sida bara tar upp negativa grejer.
  Varför ska man bli vegeterian? Jag älskar att äta kött och kommer inte sluta göra de heller. De ligger i vår naturliga instinkt. Jag mena en katt får väl jaga och äta möss?

  Bönder (de flesta) ser sina kor som levande individer. Det finns till och med bönder som betalar kring 30.000 för en operation som ska rädda livet på kon. Man kan faktiskt inte dra samma över en kam! De verkar som om de flesta som är här inne och kommenterar inte har haft ett bondeliv och då ska man inte uttrycka sig heller.
  /Louise Sjöberg

  SvaraRadera
 12. Lina,

  Du menar vår film "En vanlig dag…"? Det jag säger om den är att den är filmad på en gård i Halland för ett par somrar sedan. Det som visas är en verklighet som finns. Det går det inte att säga så mycket om.

  Hej Louise,

  Att kritisera oss för att ta upp negativa saker är väl som att kritisera Rädda Barnen för att ta upp de barn som har det dåligt istället för att fokusera på de barn som har det bra? Det är ju det negativa som är problemet, och det är det negativa vi försöker åtgärda.

  Det behöver inte vara alla som slaktar en ko vid låg ålder, men det är väldigt vanligt. De flesta kalvar slaktas vid väldigt låg ålder (vanligtvis 18 månader), och i genomsnitt får en mjölkko leva till 5 års ålder. Detta är den verklighet som gäller i Sverige för kor och kalvar.

  Att det ligger i vår naturliga instinkt att gå till Konsum och köpa bitar från en gris som aldrig sett solens ljus tror jag inte handlar så mycket om naturlig instinkt, men det kanske ligger i din?

  SvaraRadera
 13. En naturlig instinkt menar jag att en människa som inte är vegeterian, drar väl till konsum, ica eller någon annan affär och köper kött. De är aturligt för en vanlig människa at göra de. De är inte bara min instinkt.

  "Att kritisera oss för att ta upp negativa saker är väl som att kritisera Rädda Barnen för att ta upp de barn som har det dåligt istället för att fokusera på de barn som har det bra? " Rädda barnen tar upp barnen som har de dåligt, inte de som har de bra!!!

  Kalvarna slaktas inte vid 18 år ålder, dom är inte ens kalvar då. De heter ungdjur (kolla de innan du skriver). Det finns kor som lever till 13-års ålder och fortfarande mår bra. Kor som mjölkar bra trivs med att mjölkas! :) Förstår inte vart alla får allt negativa ifrån, och att de gäller alla . Herregud, man börjar ju fundera.
  skriver en sida som man kan kolla på om man vill lära signågot.

  SvaraRadera
 14. Hej Louise,

  Så här skriver Arla på sin hemsida: "Kor lever i snitt drygt 5 år, men variationen är stor. Vissa kor kan vara mjölkkor, i över 10 år."

  Alltså, vanligtvis 5 år. Precis som jag skrev.

  Så här skriver Svensk Köttinformation på sin hemsida: "Av det nötkött som produceras i Sverige kommer 35% från köttraser och köttraskorsningar, 40% från ungnöt från mjölkproduktion (tjurkalvar som slaktas vid ca 18 månader) och 25% från mjölkkor.".

  Vidare skriver de: "Kalvkött kommer från djur upp till tolv månader gamla."

  Alltså kalvar, och tjurkalvar som slaktas vid 12 eller 18 månaders ålder. Precis som jag skrev.

  SvaraRadera
 15. Louise: en del människor har som instinkt att skada andra människor. Tycker du att det är ok?

  Lina: den man älskar dödar man inte, ska det vara så svårt att förstå?

  SvaraRadera
 16. Louise, om du går ut i skogen och jagar ikapp och river eller biter ihjäl ett rådjur eller en hare och äter den rå genom att använda tänder och naglar för att skära och slita ut köttet så kan jag helt gå med på att du följer din naturliga instinkt att äta kött och skulle faktiskt inte ha något problem med det (förutsatt att du också ger upp alla andra privilegier som samhällskontraktet givit dig). Annars inte. Vi klarar oss precis lika bra på att äta vegetabilier, och varför inte sträva efter att inte utnyttja, skada och döda andra? Är vi inte det enda djuret som har kapacitet att göra moraliska val?

  SvaraRadera
 17. "Kor som mjölkar bra trivs med att mjölkas! :) "

  Ja, det är väl klart som fan, de har ju monsteravlats till att producera mångdubbelt så mycket mjölk som de gjorde för bara några decennier sen, så deras stackars juver blir ju inflammerade. Det är därför en femtedel av sveriges mjölkkor LIDER av mastit, men det skiter väl du i?

  SvaraRadera
 18. Kan vi inte bara slå fast en gång och en gång för alla att bara för att något anses naturligt, eller för att vi alltid har gjort det, så är det inte något bra.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.