28 mars 2011

De tio bästa djurrättsapparna

I dagarna släppte vi vår app Djurvänligt för iPhone och iPad (och förhoppningsvis snart även för Android-telefoner). Med anledning av detta kändes det som bra läge att lista de bästa apparna för djuren. Jag tycker själv det länge har varit ett tämligen trist utbud (särskilt jämfört med de en miljard meningslösa appar med meningslösa spel som finns). Men nu börjar det ta sig, i alla fall lite.

Två reservationer innan vi börjar med listan. Det är appar för iPhone jag har koll på, så vi utgår från det. Om det skulle finnas någon fin app som endast finns för Andriod så tipsa gärna! Och för det andra så blir det väldigt mycket vego på listan. Vilket inte innebär att dessa är mycket bättre än andra appar, utan bara att utbudet när det gäller appar för djuren är väldigt vegoinriktat. Mat är väl enklast och roligast att appa om, tänker jag.

Nå, till listan. Sök på namnet på hittar du dem alla i App Store. De flesta är gratis, men någon 7 kr och ett par 22 kr.

1. Djurvänligt
Naturligtvis måste vi sätta vår egen app som nummer 1. Jag har redan skrivit om den i ett tidigare blogginlägg, så jag ska inte tjata om den mer nu. Men efter de första dagarna har den redan laddats ner snart 500 gånger, vilket känns jättekul!

2. Sea Shepherd
En av få djurorganisationer som har en app. Extremt snygg och extremt innehållsrik. Ett stort plus för att man kan följa Sea Shepherd även via andra sociala medier via appen, vilket gör att den alltid hålls uppdaterad och aktuell.

3. 21-Day Vegan Kickstart
En app från den amerikanska läkarorganisationen The Physicians Committee for Responsible Medicine. Och en av mina första favoriter. Appen funkar fint för den som behöver hjälp med att prova vego, men även för den som vill hitta recept som spänner från frukost till kvällsmat.

4. GoGreen Mattärningar
Trots namnet mycket som inte är vego, men det djuriska går lätt att välja bort. Och ett stort, stort, stort plus för filmerna där de lagar mat. Väldigt mycket roligare än bara recept, om du frågar mig.

5. BBC Lifestyle Quick Recipes
En nyutkommen app som inte är helt vego, men det finns massor (41) med vegetariska recept. Det är fint angivet vilka som är veganska (vilket dock hade kunnat vara fler) och upplägget är väldigt stiligt.

6. VegOut
Matguiden från Happy Cow. Skulle gissa att det är den bästa vegorestaurangguiden som finns. Hälsokostaffären hade nog dock kunnat lämnas utanför, de blir lite rörigt med alla dem. En liknande app är iLocate—Vegan Restaurants, men den senare är sämre. Om du frågar mig.

7. VegWeb
Matapp från Vegetarian Magazine. Antagligen den mest innehållsriken vegomatappen, med fina färger och layout till en början. Men recepten presenteras väldigt mycket tristare än vad inledningen antyder.

8. Veggie Passport
Översätter fraser du behöver för att beställa vegomat till 33 olika språk. Praktiskt! Att sen kunna uttala det som står är ju en annan femma.

9. VegQuotes
Inte så elegant, men man kan lätt lägga en massa minuter på att klicka runt bland kloka saker som kloka människor sagt om människor och djur. Även en bra sökfunktion om det är något favoritcitat som man inte kommer ihåg vem det var som sa.

10. Vegan Soundboard
Helt meningslös egentligen, men det är allt lika roligt att höra en kvinnlig röst säga "Hold on, I need to tweet what I just ate". Klockrent!

Ett par bubblare: Vegan Start (från PETA Tyskland, väldigt fin men på tyska – och skippa musiken), BnB (PETA:s förteckning över ej djurtestad kosmetika, dock inte så användbar för en svenska konsument - och att den kostar 22 kr känns obegripligt), Animal Kill Counter (om du vill veta hur många djur som dött medan du har öppet appen) och iVegan (appen från amerikanska bloggare Adam Kochanowicz. Inte min favorit – och då menar jag appen, inte bloggaren).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.