12 mars 2011

Skrota pälsnäringen!

"70 procent av svenskarna vill att minkfarmer ska förbjudas, det framgår av den senaste Demoskopundersökningen. Det borde återspeglas i lagstiftningen. En miljon minkar gasas årligen ihjäl efter ett kort och meningslöst burliv, men nu är det hög tid att skrota denna näring som förutom att vara barbarisk också är helt onödig.
En av fördelarna med att vara människa är ju att vi kan tillverka våra kläder, vi behöver inte slakta andra och stjäla deras."
Ellen Mattsson på GT Kultur skriver om pälskläder, och refererar till den opinionsundersökning som vi presenterade i veckan.

4 kommentarer:

 1. Bengt, Varberg12 mars 2011 16:36

  Det är ju alldeles utmärkt bra att 70% av svenskarna vill att minkfarmerna ska förbjudas, men det är väldigt skrämmande att uppenbarligen 30% av befolkningen tycker att de ska få finnas kvar och detta efter alla bilder och filmer som har visats från minkfarmer.
  Kanske kan det vara så som bloggaren Peter skrev i ett annat inlägg att fasansfull dokumenation om djurens situation kan få vissa människor att tro att det är bara avarter som visas upp och att djuren har det egentligen bra.
  Jag vet att det är omöjligt att visa upp en "vacker" bild av hur minkarna har det på minkfarmerna, men de som är oinsatta i hur verkligheten ser ut, kan kanske uppfatta det som visas som skräckexempel.
  Det kan också vara så att de utsläpp av minkar som har skett under åren har försvagat det allmäna och politiska intresset för att förbjuda minkfarmning, för vilken politiker vill gå brottslingar till mötes och ställa upp på deras krav?
  Nu gäller ju detta visserligen minkar,men Bregottreklamen med lyckliga kossor och kalvar är förödande för alla djur då den har en stor gonomslagskraft och skapar en falsk bild av de "lyckliga djuren på landet"

  SvaraRadera
 2. Bengt, jag vet att det är många som vill ha kvar minkfarmarna för att de tänker att annars flyttar det utomlands där minkarna får det ännu sämre, inget argument som jag personligen köper men ändå. Jag var snarare förvånad över att det var så många som ville förbjuda det, med tanke på hur populärt päls verkar ha blivit.. :/

  SvaraRadera
 3. Anonym
  jo, det är ett lika vanligt som dåligt argument. Och jag tror det är en stor skillnad på populärt och på okunskap. Många kan uppenbarligen tänka sig att bära en pälsmössa, men på en fråga om de vill ha minkfarmer i Sverige så blir uppenbarligen svaret ett annat.

  SvaraRadera
 4. Vilken dubbelmoral svenska folket har, jag har aldrig sett så många kvinnor (för någon man har jag ännu inte sett) bära päls som nu, kärringar på stan eller idiotkändisar som helt utan problem dyker upp i päls. Detta har gått för långt, hur kan det vara så ok, när det inte är ok? Och var är Djurens Rätt som kan sprida sitt budskap så att inte småtjejer dras in i detta pälsmode? Djurens rätt måste synas ute på stan med teveskärmar som visar verkligheten. Sen undrar jag var alla modeller är med budskapet: Hellre naken än att jag bär päls håller hus?! Hälsar Emma i Växjö

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.