3 mars 2011

"A Vegan History: 1944-2010"

En av de mest inflytelserika rösterna inom den amerikanska djurrätts- och veganrörelsen är Erik Marcus. Till vardags driver han sajten och bloggen http://www.vegan.com/, som är en utmärkt källa för den som vill hålla sig uppdaterad om det senaste från Amerika.

Men Erik Marcus producerar även annat material, och han har bl.a. gett ut böckerna Vegan: The New Ethics of Eating och Meat Market: Animals, Ethics, and Money. Och i dagarna kom han ut med en ny bok - A Vegan History: 1944-2010.

Det är förvisso kanske inte en bok i ordets egentliga betydelse. Den är tämligen kort, mer som en novell eller uppsats, och den finns endast att köpa som e-bok – som du läser på din Kindle, iPad, iPhone eller dator. (Att läsa via sin iPhone går förvånansvärt bra, plus att man hela tiden vet hur många procent av texten man läst – vilket är lite kul.)

I "A Vegan History: 1944-2010" vill Erik Marcus skriva “the story of veganism starting from when the world was coined in 1944” (mer om bokens tillkomst kan du läsa om här). Men någon veganismens historia tycker jag egentligen inte att det är. För en svensk läsare är det väldigt amerikanskt, och det hade nog känts bättre om han föresatt sig att skriva den amerikanska veganismens historia. Och överlag tycker jag det är lite för mycket fokus på de böcker som publicerats, och de kända personer som talat om vår behandling av djur. Det är väldigt lite av samhällsanalys, och det blir ibland lite tunt.

Men för den som är intresserad av vad som hänt inom veganrörelsen i USA från 1944 så bidrar den till några timmars underhållande läsning. Man träffar grundarna av The American Vegan Society, kändisar som Peter Singer och Henry Spira, Oprah Winfrey och Ellen DeGeneres. Vi får läsa lite om Europa och framgångar i Tyskland, men inte mer än så utanför USA.

Framtiden ser Erik Marcus positivt på, och han avslutar ”A Vegan History: 1944-2010” med att konstatera att vi nu står vid ett vägskäl. Marken har krattats av de som kommit före oss, och nu återstår att se ”how many vegans make a commitment to serious activism, and involve themselves in efforts proven to yield impressive results”.

PS. Jag älskar begreppet ”animal millionaire”, som han skriver om i inledningen. Med det syftar han på de aktivister som bidragit till att rädda en miljon djur från att dödas för mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.