4 februari 2011

Bokcirkeln "Jordens herrar" - kapitel 1

Välkommen, idag är det dags! Idag börjar bokcirkel om Pelle Strindlunds nyutkomna bok "Jordens herrar - Slaveri, djurförtryck och våldets försvarare" här i bloggen. Jag hoppas du hunnit införskaffa dig en bok på ett eller annat sätt (Sofia hade ett bra tips i en tidigare kommentar om att be ditt närmsta bibliotek att ta in boken).

Jag tycker detta ska bli enormt spännande, både för att detta är en bok jag väldigt mycket ser fram emot att läsa, men också för att det ska bli intressant att göra det tillsammans med andra.

Det här med en "digital bokcirkel" är nytt för mig, så vi får tillsammans utforma det upplägg vi tycker är bäst. Men min grundtanke är att jag (helt självsvåldigt) väljer ett antal sidor som ska läsas, och att vi får en vecka på oss att göra det. Och så använder vi kommentarstråden under respektive blogginlägg för att dela med oss av funderingar kring det vi läser.

Min första tanke var ett kapitel per vecka – boken är uppdelad i sju kapitel. Men då de är aningen olika långa kan det bli så att vi slår ihop ett par kapitel. Men vi mjukstartar med ett (1) kapitel denna vecka. Jag tror flera av er kommer att hinna läsa betydligt längre än så, men det viktigaste är att alla hänger med (för att citera en film som gick på tv häromdagen: "No one gets left behind!").

Veckans uppgift blir att läsa inledningen och kapitel 1 – "Herraväldets ideologi", sidorna 9-61. I kapitlet får vi en inblick i de grundtankar, fördelade på tio olika "teman", som burit upp såväl dåtidens slaveri som dagens djurutnyttjande.

Jag måste erkänna att jag tjuvläst kapitlet, då jag ville testa hur lång tid ett kapitel skulle ta att läsa. Och det är inte min ambition att styra hur en eventuell diskussion utvecklar sig, men tre saker kom jag att tänka på medan jag läste, och de kan kanske fungera som lite tändvätska för dina funderingar.

Av de tio olika teman som herraväldets ideologi delas upp i här – är det något ni tycker är mer centralt utifrån dagens exploatering av djur? Jag tror jag tycker det är två.

Medan jag läste kunde jag ibland känna mig för insnöad för att egentligen förstå. För mig är argumenten som används för att försvara såväl slaveriet och djurförtrycket för det mesta närapå obegripliga i sin brist på logik. Ibland önskar jag att jag kunde läsa en bok med mer "neutrala" ögon, att kunna ta del av påståenden om djurförtrycket för första gången. Hur tänker du när du läser? Är det något du inte håller med författaren om? Eller är du lika insnöad som jag är?

Och avslutningsvis så har jag faktiskt en liten reservation kring det först kapitlet. Det är samma reservation som min handledare levererade till mig när jag skrev min B-uppsats i arkeologi. Kan ni gissa vilken den är?

Trevlig läsning, och jag hoppas du vill vara med och disktera i kommentarstråden till detta inlägg. Nästa läsuppgift kommer om en vecka, den 11 februari.

13 kommentarer:

  1. Hallå! Vad roligt att det är igång!

    Jag har precis fått boken och börjat läsa de första sidorna, intressant nog reflekterade jag över precis samma sak. Jag kände nästan att jag ville ha en förespråkare för djurutnyttjande vid min sida för att direkt kunna fråga "hur tänkte du nu?" vid påståenden som känns så otroligt självklara men som bevisligen inte är det ute i "vanliga" familjer.

    En stund tänkte jag att det kanske skulle ge oss mer att läsa en bok som riktar sig mot djurrättsrörelsen, en personlig skildring där man åtminstone kan få en liten chans att förstå hur "dom" resonerar på ett djupare plan. Men inledningen i Jordens herrar är medryckande och jag ser fram emot att få läsa vidare!

    SvaraRadera
  2. Om någon annan i Sthlmsområdet vill ha ett ex av boken för att vara med och läsa så har jag råkat få två. (Beställde den direkt när den kom ut, men hittade sedan ett recensionsexemplar i posten när jag kom till jobbet.) Hämtas på Stockholms universitet eller i Högdalen, först till kvarn - maila pea.svard@gmail.com

    SvaraRadera
  3. Kul att denna satt igång nu. Om ni vill hänga med kring nyheter kring boken så "gilla" gärna Jordens Herrar på Facebook: http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Jordens-herrar/174323689276851

    Här kommer till exempel att komma upp recensioner av boken, från den 14 februari och framåt. Här kommer det säkerligen att finnas skribenter som avviker från djurrättstänkandet.

    SvaraRadera
  4. Och jag fick besked om att mitt exemplar går att hämta hos ombudet. :-)

    SvaraRadera
  5. Hej Rebecka!
    Det perspektivet antar jag är något man aldrig får uppleva igen på egen hand. Och tur är väl det egentligen. Och tyvärr känner jag att det är lite dåligt med den typ böcker som du nämner.

    För den som bor i Jönköping och är spekulant på boken finns den nu som månadens utlottning på www.coffehouse.se.

    Trevlig läsning allihop!

    SvaraRadera
  6. Nu har jag läst det första kapitlet och det är onekligen fullproppat med fakta/citat, kanske lite för mycket? En hel del känns inte direkt nytt, men visst kan man som djurrättsförespråkare hitta nya argument.
    Jag undrar till vilken läsekrets denna bok vänder sig, vem kommer att köpa den?
    Tyvärr kommer den nog inte att få den spridning som vore önskvärt bland de som anser att vi människor har rätt att ta på oss rollen som just "Jordens herrar"
    Fortsättning följer.

    SvaraRadera
  7. Rödtjut,

    det är onekligen en gedigen research och ett enormt underlag som Pelle Strindlund har gjort. Men detta rör till viss del den reservation även jag har, som jag nämnde i blogginlägget.

    Och hur en bok blir läst av de som verkligen borde läsa den gissar jag är en tiotusenkronorsfrågan för alla som skriver böcker som argumenterar för något. Denna tycker jag dock är spännande utifrån att det knyter samman ett förtryck av människor med ett motsvarande för djuren. Kanske är det en dörröppnare för "Jordens herrar" jämfört med andra "djurrättsböcker".

    SvaraRadera
  8. Jag har nu läst första kapitlet och är fascinerad, liksom andra här i tråden, över underlaget och faktabombningen. Jag personligen har inte jättebra koll på hur slaveriet tog uttryck, men desto bättre koll på djurförtryck. Så jag lär mig mycket åt andra hållet.

    Jag är även fascinerad över att få läsa om vad alla kända profiler i Sverige och utomlands sagt och vad deras ståndpunkter är. Spännande att höra att så många av dem verkar lite pantade ;)

    Jag gillar boken och ser fram emot nästa avsnitt.

    Toppen idé med bokcirkel på nätet. Heja.

    SvaraRadera
  9. Jag har också läst första kapitlet och först och främst vill jag ge en eloge till Pelle som använder ett mycket lättförståeligt språk i denna faktaspäckade text. Resultatet blir att det, trots mängden fakta, blir en mycket lättläst bok.
    Jag tycker också att övergången mellan mänskligt slaveri i dåtid, och djurplågeri i nutid är mycket bra. Dock vill jag påpeka att nutida människoslaveri är också förekommande, vad är annars trafficking och barnarbete?
    Jag skulle se mer utförliga resonemang från intervjupersonerna i boken och tänker även läsa källorna som Pelle refererar till.
    Annars är det inte så mycket nya rön som framkommer men ändå en läsvärd och tänkvärd bok. Dock tror jag att risken är att vi redan informerade kommer att läsa den. Ska försöka att sprida den till en större läsekrets när jag läst färdigt mitt exemplar. Varför inte be biblioteken köpa in några ex och ha framme i skyltningen? Det tänker jag göra i alla fall.

    SvaraRadera
  10. Jag tror att boken kommer att läsas av andra än djurrättare! Bara det att titel och omslag inte är direkt kopplat till djur/djurrätt. Åtminstone inte enbart.... Vanliga Svensson-moderater (förlåt uttryck!) kanske inte kastar sig över den men människor som jobbar för människors rättigheter kanske blir intresserade och börjar tänka ett steg längre..?

    SvaraRadera
  11. Efter att ha läst första och andra kapitlet så är jag grymt imponerad. Upplägget är bra, möjligen väl faktaspäckat, som redan nämnts. Men språket är bra och lättläst och korta stycken är något jag personligen uppskattar.

    Tankarna som Pelle presenterar är inte på något sätt nya för mig (antar att de flesta djurrättare sett dessa strukturer tidigare), men att få dem så strukturerade och faktaundebyggda känns lite som en befrielse.

    Jag ser verkligen fram emot fortsättningen.

    SvaraRadera
  12. Kaj Raving, att du upplever det som Strindlund skriver som en befrielse känns som en så skön och positiv beskrivning av boken, det inger hopp inför också djurens befrielse.
    Detta blev inget nytt, enbart en betraktelse.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.