8 februari 2011

Ny vidrig film från Mercy for Animals

En av våra favoritorganistioner, amerikanska Mercy for Animals, har lanserat en ny film - "Farm to Fridge - The Truth Behind Meat Production". Med speakerröst av James Cromwell visar den var köttet vi äter kommer från (med reservation för att bilderna i filmen är från USA, och till viss del kan skilja sig åt jämfört med t.ex. Sverige).

Se filmen. Sprid den. Eller så ska du inte se filmen. Jag klickade bort den efter 1 minut och 10 sekunder, då hade jag fått nog. Så en liten varning är på sin plats.

22 kommentarer:

 1. Jävla pissvärld!

  SvaraRadera
 2. Nej, det var inte många minuter man klarade av att se på den filmen. Tittade mest bort och lyssnade. Man hoppas hela tiden att det ska bli bättre, men ibland känns det nästan hopplöst. Är så glad att jag är vegan!!

  Sådana här filmklipp borde visas på skärmar i affärerna där det säljs animalier, så folk påminns om vad det är dom köper och därmed också gynnar. Sedan kunde det finnas vegetabiliska alternativ i hyllan bredvid. Alla skulle inte bli vegetarianer för det, men en del skulle säkert. Mina föräldrar slutade t.ex. äta kött efter att dom sett "Earhlings" och har inte ångrat det beslutet en enda sekund.

  Man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad. Det gäller alla levande varelser, inte bara människor.

  SvaraRadera
 3. Lisbeth, Det var en mycket bra kommentar du skrev! Så enkelt är det och så så svårt för vissa människor att se det som händer.

  SvaraRadera
 4. Frågan är om filmen är en objektiv bild av verkligheten. Är det så här det går till på de flesta bondgårdar? Jag vet inte. Men jag hatar allt som inte är objektivt. Att visa en liten bild av verkligheten och göra den till sanning. Det hatar jag. Tycker det är oärligt. Världens bästa exempel är Arla. Gröna sköna sommarbilder med lyckliga kor som betar. Den bilden är inte objektiv. Äckligt att göra falsk reklam på det viset.

  De sjuka människorna i filmen som boxade, slog och högg med grepen på de stackars djuren, är individer som iallafall jag inte vill möta i mörkret. Dessa kan nog göra ett och annat med en människa också.

  Fisket fungerar som i filmen, tror jag tyvärr. Hönseriet likadant, tror jag tyvärr.

  Jag tänker att livet är mer än svårt. Vad kan man tillåta sig göra mot andra. Var går gränsen för hur omoralisk man kan vara?

  Jag tänker på Lisbeth kommentar. "Man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad. Det gäller alla levande varelser, inte bara människor"

  Jag gillar den kommentaren. Samtidigt funderar jag på när detta ska gälla. Är det i allt man gör mot någon, eller det man gör mot någon via sin kost?

  Filmen väcker många frågor och är nyttig på det viset. Men oj vad det gör ont i hjärtat att kämpa sig igenom hela filmen.

  SvaraRadera
 5. Människor är galna! Flera frågor inställer sig, hur stoppa plågandet av djur, hur stoppa det allmänt förekommande djurförtrycket och kanske vi behöver tänka på både djurskydd och djurrätt!?
  Min hjärna vet inte vad som händer och det är ju dumt, för det gäller att vara klok och förnuftig, men hur kan man vara det efter att ha sett denna film!?
  Längre tillbaka i tiden var man troligen rädd om de djur som skulle bli deras mat, men numera är djuren enbart produkter, som en plastbit till en bil. Jag kan inget göra mer än att gråta.

  SvaraRadera
 6. Anonym 20:54,

  allt som visas i filmen sker naturligtvis inte överallt hela tiden, så mycket tror jag vi kan konstatera. Men det som vi kan se på bilderna har uppenbarligen inträffat, och många gånger tycker jag man får se det som exempel på något som är vanligt förekommande (t.ex. kastrering av griskultingar).

  I våra filmer "En helt vanlig dag" försökte vi just visa hur djur i Sverige har det en helt vanlig dag. Inte det värsta eller det sämsta, utan det vanliga. Se dem gärna på http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/aktuellt/en-vanlig-dag

  SvaraRadera
 7. Jag mår illa och känner mig hemsk som ens tvivlat på att fortsätta vara vegetarian...fy fan.
  Klarade inte att se hela filmen.

  SvaraRadera
 8. Peter 14:47

  Du menar att du är vegan va? Inte vegetarian. Filmen visar ju tydligt vad som sker i ägg och mjölkbranchen.

  SvaraRadera
 9. Jag är inte vegan, skulle inte fixa att vara det.
  Absolut, ägg och mjölkbranschen är inte fläckfria heller. Men det är bättre att vara vegetarian iallafall än att äta kött.

  SvaraRadera
 10. hur kan människorna som slår djuren i filmen låta mercy for animals filma dem ? är det dold kamera eller har dom gått med på det?

  helt sjukt i alla fall.

  SvaraRadera
 11. annasara,
  Skulle gissa att det mesta materialet är filmat med dold kamera. Det är en tämligen vanlig arbetsmetod för djurrättsorganisationer i USA, inte lika vanligt här.

  SvaraRadera
 12. Peter 21:43

  Du fixar det! :) Tänk på djuren i filmen. Klart det är bra att vara vegetarian. Härligt att du är det.

  Någon som har koll på hur många som är veganer av Djurens Rätts medlemmar? 50-60% kanske?

  SvaraRadera
 13. De uppgifter vi har är väldigt gamla (2001), men då var 17 procent vegetarianer eller veganer (och 14 procent åt inte kött men fiskar och skaldjur).

  Hur siffrorna ser ut idag vågar jag egentligen inte spekulera i, mer än att den allmänna tendensen jag tyckt mig märka är att antalet som äter vego nödvändigtvis inte ökar lika mycket som försäljningen av vegoprodukter.

  SvaraRadera
 14. Oj! Där var jag nog lite väl dåligt påläst. Bara 17% vegetarianer eller veganer. Menar du att 83 % av djurens rätts medlemmar äter kött?! Vi hoppas det har förändrats..

  Man skulle ju kunna fylla i (vad man är) det samtidigt som man fyller i personuppgifter när man registrera sig som medlem. Eller olika rutor man kan fylla i när man betalar medlemsavgiften.

  SvaraRadera
 15. Jo, 2001 var det så i alla fall. Och jag ställer mig tyvärr lite tvivlande till om ditt förslag skulle vara en särskilt bra idé. Däremot vore det naturligtvis väldigt intressant att göra opinionsundersökningar bland befolkningen i stort för att se hur konsumtionsmönstren förändras över tid.

  SvaraRadera
 16. Anonym, men inte hemlig12 februari 2011 16:17

  Mycket intressant att det 2001 var 17% av medlemmarna som var vegetarianer eller veganer.
  Detta väcker många frågor av de mest skilda slag.
  Den viktigaste frågan är, hur ska procenttalet
  uppfattas?
  Peter Nilsson, skulle det vara ekonomiskt och praktiskt möjligt att genomföra en likadan undersökning idag?

  SvaraRadera
 17. Nej det är inte speciellt intressant att veta hur många medlemmar som äter kött, eller som inte gör det.

  Tycker jag. För många gör det trots att de mycket hellre skulle avstå. Det gör det av gammal vana, av lathet, för att de inte provat och märkt hur lätt det är att avstå, eller för att de har någon nära sig i sitt liv som äter kött och man tänker att det är besvärligt när man inte äter samma som resten av sin familj.

  Att mäta hur många som äter kött har helt enkelt ingen relevans. Den siffran berättar inte hur många som tycker det är rätt att äta kött.

  Det skulle däremot möjligen vara intressant att veta hur många av medlemmar som faktiskt tycker att "ja det finns inte fel eller problematiskt att föda upp djur i syfte att döda och äta upp dem".

  SvaraRadera
 18. Anonym, men inte hemlig,

  allt är möjligt om man anser det prioriterat och viktigt. Men jag håller nog med Maggan till viss del - jag vet inte om det känns prioriterat eller viktigt att veta hur stor del av Djurens Rätts medlemmar som äter vego.

  Håller dock inte med Maggan om den andra biten, och jag skulle hellre föreslå att det satsades resurser på att genomföra opinionsundersökningar bland befolkningen i stort för att undersöka hur många som äter vego - och sedan göra detta med jämna mellanrum för att kunna mäta skillnader.

  För jag tycker dels att detta skulle bli ett väldigt bra sätt att mäta djurrättsrörelsens arbete på, och jag tycker det spelar roll hur många som verkligen tagit detta steg, jämfört med de som tycker det är problematiskt.

  SvaraRadera
 19. Herregud! Tror ni verkligen att det går till så här i Sverige? Om ni tänker efter så har vi en bättre djurhållning här än i andra länder. Dock säger jag inte att alla är snälla o behandlar sina djur väl.

  SvaraRadera
 20. Hej Lina!

  Jag tror inte att det går till så som i filmen.

  Men kan inte du förklara lite hur du ska bedriva ditt mjölkbonderi?

  Kommer du ta ifrån kon sin kalv? Om ja, kan du beskriva hur kon och kalven upplever den situationen?

  Kommer dina kor vara ute?

  Kommer du döda korna när de inte producera mycket?

  Förklara gärna hur du ser på de etiska svårigheterna det innebär att bedriva ett mjölkföretag.

  SvaraRadera
 21. Lina,
  naturligtvis ser det olika ut på olika platser i världen. Läs dock gärna mer om det svenska djurskyddet på http://bit.ly/44dx7d

  SvaraRadera
 22. kött fyfan! :D

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.