14 februari 2011

Päls är puckat

Jag tänker faktiskt sluta argumentera varför det är puckat att bära päls, och istället bara konstatera att det är puckat. Har man en död räv på huvudet så saknar man något viktigare - så som ett fint hjärta.

Djurens Rätts konsumentansvariga, Gabriella Terneborg, medverkade i dagens Rappport-inslag om mössorna (ca. 2 min. in i klippet nedan). Och handlar pälsfritt gör du hos alla de butiker och affärer som finns på www.pälsfrihandel.se.

Vi återkommer i ämnet senare i veckan.

22 kommentarer:

 1. jag tycker att det här förjävligt. Men blir inte förvånad sedan moderaterna har makten så vet man ju att de inte bryr sig om djurens rätt. Hoppas att ni på djurens rätt kommer göra nån slags protest så människor som går runt med dessa mössor förstår vilken plåga dessa djur har utsatts för.

  SvaraRadera
 2. Elisabeth Taylor14 februari 2011 23:21

  Detta fenomen med dessa löjligt fula djurplågarmössar är märkligt!
  Det är förvånande hur okunniga och uppenbarligen ovetande många är eller vet de hur djuren har haft det och bryr sig ändå inte och då är det ju ännu värre.
  Av inslaget att döma, så tänker många människor inte längre än till den egna mössan, det tycks inte finnas någon verklighet bortom deras egen rävtofs.
  Stackars människor och stackars djur!
  Bra uttalande av Gabriella Terneborg och bra att TV tar upp denna sak som ett problem.

  SvaraRadera
 3. OT: Dagens Aftonbladet, Kulturen. Över ett uppslag recenserar Göran Greider Pelle Strindlunds ”Jordens herrar”. Holy shit, stark tobak. Tummen upp till Greider.

  SvaraRadera
 4. Nu på internet: http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article8569285.ab

  SvaraRadera
 5. Ja vilka puckade (får man skriva så?) människor som intervjuades Jag måste säga att de saknar inte bara hjärta, utan de verkar sakna egen hjärna också.

  SvaraRadera
 6. Det är förstås en person som har både hjärta och egen hjärna blad de intervjuade. Och det är förstås Gabriella Terneborg. Bra av SVT att ta upp detta. Tycker väl kanske att när har vi en lag som förbjuder denna pälsdhursuppfödning skulle vi naturligtvis inte heller få importera från andra länder. Och att särskilt Fru statsminister och damerna i vårt kungahus borde tänka längre.

  SvaraRadera
 7. Carina 11.41

  Klart du får skriva att människorna som intervjuades är puckade. Det fina i vårt land är att vi får skriva och säga vad vi vill.

  Men jag tycker helt klart du borde vara mer ödmjuk i ditt sätt att se på människor.

  Hur "smart" resonerade du själv innan du blev vegan?

  Päls är onödigt skit. Men orsakar du själv inget onödigt lidande tror du?

  Jag har tyvärr lagt märke till att många djurrättare är hopplöst okritiska till sig själva. Och inte ens lite ödmjuka..

  SvaraRadera
 8. Anonym,

  jag tror inte det handlar om att vara hopplöst okritisk. Jag tror det handlar om att brinna för något, och att vara väldigt engagerad i det man tror på. Men nog tål det att tänkas på ibland.

  Och med detta sagt - att gå runt med en död räv på huvudet är puckat. Och det går inte riktigt att jämföra med dem som ändå försöker skapa mindre av det onda.

  SvaraRadera
 9. Inte riktat till dig Peter. Även om att du precis som jag behöver vara noga med att vara självkritisk. Men kritiken till Carina består.

  Det är även otaktiskt att uttrycka sig som Carina. Vill man nå människor och få dem att ändra åsikt så ska man inte se på dem som puckade.

  Sätter man sig ensam en halvtimme med dessa "puckade människor" så garanterar jag att man lyckas få dem att undvika den döda räven. Man måste lägga upp det på ett vettigt sätt helt enkelt.

  Tänka på att människan med räven på huvudet antagligen är en mycket god människa som saknar kunskap bara.

  SvaraRadera
 10. Peter.

  Missade att du också ser på dessa pälbärare som puckade. Så min kritik gäller även till dig.

  Det är smartare om ni nöjer er med att tänka att de är puckade. Inte gå ut med det så här och döma.

  Tror ni alla pälsbärare är puckade.

  Otaktiskt!

  Gör om, gör rätt!

  SvaraRadera
 11. Elisabeth Taylor15 februari 2011 18:58

  Jag ser det så här, de människor som väljer att bära en pälsboll från en plågad räv på mössan ÄR inte puckade (lustigt ord för övrigt), men däremot ha de GJORT ett puckat val, som grundar sig i bristande kunskap eller att de helt enkelt skiter hur djuren har det, bara de är trendiga och det ÄR puckat.
  Förövrigt tycker jag att det ligger en viss relevans i att döma människor som gör så korkade val, men just för att de ha gjort ett djurplågerival, som strider mot allt förnuft.
  Dessa mössbärare är troligen hyfsat vänliga människor förövrigt, som inte äter småbarn till frukost, men i just denna sak så har dessa människor GJORT ett mycket dåligt val och det bör de få veta.

  SvaraRadera
 12. Elisabeth.

  Jag tror också att de gjort ett val utan att ha kunskap om lidandet för räven. Men det är ju JUST DÄRFÖR det är tokigt att, som nu även du med menar, att det är ett puckat val.

  Carina skrev även att människorna ÄR puckade.

  Detta kritiserar jag. Tycker man ska vara ödmjuk och se vad man själv ställer till med. Se på konsekvenserna av sina egna handlingar.

  Dessutom är det otaktiskt.

  Tänk om den gode bloggare Peter här skulle skriva att folk som äter animaliska produkter är puckade. Du förstår säker det otaktiska i det. Särskillt otaktiskt skulle det vara med tanke på att 83% (2001) av Djurens Rätts medlemmar äter kött.

  Behöver inte göra stor grej av detta. Men rävarna gynnas nog om vi är lite mer taktiska.

  SvaraRadera
 13. Bra tänkt Eliabeth Taylor!
  Jag tror att bloggaren Peter Nilsson menar så som du, men han kan förstås svara för själv bättre än vad jag gör.
  Det som är puckat är puckat och ska kritiseras, men det är fenomet som ska kritiseras och inte hela människan och det tror jag inte att någon här har menat, även om man kan bli väldigt upprörd över så extremt puckade val, som dessa djurplågarmössbärare har gjort.

  SvaraRadera
 14. Såklart har ni rätt! Det är handlingen som ska kritiseras, inte människan som sådan, och jag har naturligtvis egentligen inte menat något annat. Jag tycker det är puckat att bära päls, på samma sätt som jag som AIK:are tycker det är puckat att hålla på Djurgården. Något hårdare ord än så skulle jag inte använda i det sammanhanget.

  Men just när det gäller päls kan jag ibland undra – hur många är det egentligen som faktiskt inte vet vad pälsen kommer från? Hur många kan bära päls och ärligt säga ”Jag visste inte”? Det kanske är en del, men jag tror inte de är så många. Till slut hamnar man då i en situation då alla argument redan sagts - det är helt enkelt dags för folk att skärpa sig och sluta göra puckade val när de köper mössor. Hur genomsympatiska människor de än må vara.

  SvaraRadera
 15. Till anonym

  Jag tycker att man ska använda hjärnan till att tänka med och Jag har många gånger gjort fel val i mitt liv. Men jag har också då många gånger varit puckad.
  Däremot vill jag inte medverka till att medvetet skada andra varken djur eller människor. Och använder man päls särskilt från djur i bur och dessutom låtsas helt omedveten om vad man köper och sätter på huvudet anser i alla fall jag att man är ganska puckad. Det är förresten ganska intressant att se reaktionen från anonym på att jag själv ifrågasatte mitt ordval. I många forum ser man förskräckliga personliga påhopp som ingen reagerar på överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 16. Som Peter skriver, vad är ursäkten? Ignorans? Det är 2011 och det finns ett par hundratusen youtube-klipp från pälsindustrins alla mörka hörn.

  Folk som bär päls har gjort ett puckat val. De är puckon.

  Sedan tycker jag att det kanske är dags att du, Anonym, skaffar dig ett namn (påhittat går bra), då du ändå är här rätt ofta. :)

  SvaraRadera
 17. Rasmus (fd anonym)16 februari 2011 18:21

  Carina.

  Min reaktion på ditt ordval hittar du om du läser det jag skrev till dig tidigare. Jag svarade dig med att du får skriva vad du vill. Detta var en del av min reaktion. Missade du det?

  Jag tror inte man når fram med sitt budskap om man ser på människor som puckade. Jag har själv haft pälsmössa. Idag är jag vegan (kanske vegetarian i framtiden) och skulle aldrig köpa en pälsmössa. Med den kunskapen jag har idag så finns det inte i min lilla värld att köpa päls. Så även puckade människor kan bli veganer.

  När man attackerar någon så blir den logiska konsekvensen att den som blir attackerad ställer sig i försvar. Detta ska man försöka undvika. Om man vill att folk ska ta åt sig av den självklara och riktiga kritik mot exempelvis päls. Se det som ett tips!

  Dexter.

  Du förstår säker hur fel jag tycker din inställning är. Rasmus heter jag på riktigt. :)

  SvaraRadera
 18. Hej Rasmus,

  naturligtvis har du helt rätt. Det är grundläggande psykologi. Min första poäng var egentligen att puckad inte är ett så farligt ord. Men min andra och viktigare poäng är att jag som sagt tror de flesta redan känner till vad päls innebär. Väldigt få kan ha undgått detta. Så någon kunskapsbrist tror jag inte vi kan hävda att det finns.

  SvaraRadera
 19. Peter

  Jag kan egentligen bara gå till mig själv. För mig var det absolut kunskapsbrist när jag hade pälsmössa. Jag tänkte ingenting..

  Därför är också det du och många andra gör så viktigt. Sprida kunskap.

  SvaraRadera
 20. Hej Rasmus
  Trevligt med ett namn.
  Jag kan hålla med dig om att det är fel. Ordet puckad är inte ens ett ord jag själv använder, utan det var för att det stod i överskriften till artikeln. Däremot reagerade jag väldigt starkt på hur de intervjuade svarade. De verkade inte ens tänka efter varför frågan ställdes.
  Och "puckat" är ett ord som jag uppfattar som ganska milt.
  Jag skulle kunna säga det till min bästa vän om hon eller han gör eller säger något som jag inte tycker om.
  Skiljer väl heller inte på att någon säger att jag är puckad för att jag gör en handling, eller på om någon istället säger att jag gjort en puckad handling. För mig är det ungefär samma sak. Men okej: Jag ber om ursäkt.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.