15 februari 2011

"Svårsmälta sanningar"

"Förtrycket av djur har utgjort en ideologisk modell för förtryck av människor, konstaterar Pelle Strindlund mot slutet av sin bok Jordens herrar. Och det är vad denna välargumenterade men fruktansvärda stridsskrift handlar om: parallellerna mellan exploateringen av djur och människor. När Strindlund vecklar ut sin tes gör han det med en överväldigande detaljrikedom där både dagens slakterier och gamla tiders slavskepp får glasväggar så att man stirrar rakt in i helvetet. Men inte bara det: likheterna i förlöjligandet av djurrättsaktivister och tidiga slaverimotståndare är slående.

I dag kan ingen försvara slaveriet, men det fantastiska är att de mest upplysta och progressiva människor i sitt försvar av köttätande omedvetet argumenterar på samma sätt som slavhandlare en gång gjorde: Vi har rätt att exploatera de afrikanska vildarna eller döda någon miljon kycklingar om året eftersom vi är intelligentare. Framför allt har vi mer makt än djuren och därför har vi rätt att döda och äta dem. Så ser det alltigenom ohållbara grundargument ut som ständigt återkommer när människor pressas på varför det är moraliskt acceptabelt att äta kött – och när de sagt det ser de ofta litet bedjande ut, som om de visste att något inte stämmer."
Göran Greider recenserar vår bokcirkelbok Jordens herrar i Aftonbladet Kultur.

5 kommentarer:

 1. En stor eloge till Görean Greider. Heja på. Har förstått av hans uttalanden tidigare att han är en godhjärtad person. Som dessutom vågar säga det han tycker.

  SvaraRadera
 2. Respekt till Greider och Strindlund och alla andra som vågar och orkar problematisera rådande normer. Ett beteende blir inte automatiskt rätt bara för att alla gör det.

  SvaraRadera
 3. Grejen är den att slavarna är människor. De tillhör vår egen art. Då funkar människohjärnan lite annorlunda. Andra arter respekterar vi inte på samma sätt. Men helt klart borde vi respektera alla.

  Ett exempel är att vi kör i 30 km/h (vid skolor och liknande ställe) när det finns ökad risk att skada en människa. Men när vi kör i djuren hem så gäller inte denna respekten. Vi ser helt enkelt andra arter på ett annat sätt. Deras värde är lägre. Tyvärr.

  SvaraRadera
 4. blir sugen på att läsa boken.. Jag älskar när detta kommer ut! Man ser ju på Aftonbladets hemsida att alla dem som kommenterat för köttkonsumtion inte har några direkt snillesmarta argument.. För ärligt talat - det finns inga argument för det.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.