22 februari 2011

En landsbygdsminister i blåsväder

"Jordbruksminister Eskil Erlandsson, som i november 2006 deklarerat att alliansregeringen nu "räddat pälsbranschen" undan de röd-grönas nedläggningsförsök, hotades av en ny djurskyddsskandal inför valet.

Redan dagen efter Djurrättsalliansens avslöjande skickades därför länsstyrelsens personal ut på oanmälda kontrollbesök på minkfarmar. I de flesta län hade någon kontroll över huvud taget inte gjorts sedan länsstyrelsen tagit över ansvaret för djurskyddet den 1 januari 2009.

Under fyra dagar besöktes 30 av landets 70 minkfarmar. Några dagar senare redovisas den viktigaste slutsatsen: kontrollresultaten tyder inte på någon utbredd vanvård eller generellt dålig omsorg om djuren.

En vecka senare, när den värsta mediestormen blåst över, kom den fullständiga rapporten från kontrollerna. GP:s genomgång av protokollen visar att inspektörerna i själva verket hade funnit en mängd brister. Och att så väl länsstyrelsens inspektörer och veterinärer kritiserade verksamheten."
Ett utdrag är GP:s artikel Falsk bild räddade ministern, där man - likt Jesús Alcalá tidigare gjort i SvD - granskat landsbygdsminister Eskil Erlandsson agerande efter att Djurrättsalliansen visat upp bilder från svenska pälsfarmer.

"I Halland larmar länsstyrelsen om att man inte hinner med djurskyddskontrollen. Länsstyrelsen i Skåne får kraftig kritik från Arbetsmiljöverket eftersom inspektörerna inte får tillräckliga resurser att sköta sitt jobb. Länsstyrelserna i Västernorrland och Jämtland är JO-anmälda för att inte ha agerat i tid på anmälan om vanvård. De senaste åren har larm efter larm kommit om att djurskyddstillsynen inte hinns med. Men vad svarar ansvarig minister? Jo, att det ändå ska fungera!"
Representanter från Djurens Rätt och Djurskyddet Sverige debatterar i Sundsvalls-Tidning.

3 kommentarer:

 1. När ska människor inse att endast pälsdjur är snygga i päls?

  SvaraRadera
 2. Can you hear me23 februari 2011 00:50

  Eskil passar bra som landsbygds/jordbruksminister för han är nämligen ett djur, nämligen en gås, (ta inte illa upp nu riktiga gäss) för häller man vatten (=kritik) på honom så rinner det av likt vatten på en gås. Den mannen verkar inte bry sig om något annat än att klamra sig fast vid sin maktposition och det lyckas han väl med.
  Jag kanske har fel, kanske är han en struts, som stoppar huvudet i sanden, när det blir knepigt (gör verkligen strutsar det, det verkar inte så smart?), men hursomhelst står han kvar oberörd oavsett vad som händer inom hans område.
  Denne gåsstruts behöver motstånd!

  SvaraRadera
 3. Jag håller med föregående talare, Eskil är verkligen pinsam och jag är trött på att höra honom säga "djur ska ha det bra", det är bara tomma ord!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.