16 februari 2011

Många (päls)bollar i luften

Döda rävar överst på vissa människors huvuden har blivit en stor fråga de senaste dagarna. Alldeles snart debatterar Djurens Rätts Gabriella Terneborg frågan i TV4:s Kvällsöppet. Programmet startar kl. 22:40, och pälsdebatten kommer mot slutet. Finns du på Twitter så delta gärna med dina synpunkter via hashtagen #kvallsoppet.

Idag kom också nya bilder från den finländska organisationen Oikeutta Eläimilla, då man återigen har tagit sig in på pälsfarmer i Finland och dokumenterat förhållandena för de rävar som hålls där. Den nya filmen finns nedan och mer på svenska finns i tidningen Vasabladet.När det gäller just dessa pälsmössor med bitar av blåräv så är det en sak som ännu inte riktigt har påpekats. Och det är det faktum att det i princip vore olagligt att ta fram dessa mössor i Sverige.

Enligt den svenska djurskyddsförordningen får rävar bara hållas på ett sådant sätt att deras behov av att vara tillsammans med andra rävar, röra sig, gräva och ägna sig åt annan sysselsättning kan tillgodoses. Då den bestämmelsen trädde ikraft 2001 kunde ingen rävfarm leva upp till de nya kraven. Rävuppfödning blev för olönsam och därför finns det inga rävfarmer i Sverige idag. Men päls från döda rävar, som föds upp i länder som t.ex. Finland finns det gott om i Sverige.

Jag bad av Djurens Rätt etologer, Linda Björklund, berätta mer om de rävar som blir till päls:

- Rävar är mycket sociala djur och lever under naturliga förhållanden i grupper av individer som är nära släkt. De gräver lyor och kan vandra upp till flera kilometer per dygn. Rävarna som dödas för att deras pälsar ska sitta på mössor och andra plagg som säljs och köps i Sverige, lever under helt oacceptabla förhållanden i trånga burar. De har inga som helst möjligheter att få sina behov av att till exempel gräva, jaga och röra på sig tillgodosedda.

På vår hemsida har vi samlat mediainslag och tips på vad du kan göra för att hjälpa pälsdjuren. Och imorgon förmiddag kommer det mer i ämnet, så håll utkik efter det.

Djurens Rätt har länge jobbat med frågan om päls som kläder utifrån spår. Dels jobbar vi för ett förbud av pälsfarmer - och vi överlämnade för ett tag sedan mer än 100 000 namnunderskrifter mot päls - och dels jobbar för för en pälsfri handel via vår kampansajt www.pälsfrihandel.se.

Vi avrundar detta blogginlägg med ett citat från prästen Annika Borg och radioprogrammet Tankar i P1 från idag:
"Jag tror det i framtiden blir lika främmande att se djur som varor, som det är att idag tro att jorden är platt."

9 kommentarer:

 1. Gabriella Terneborg, du skötte dig mycket bra i TV-programmet!
  Det känns bra att vara medlem i Djurens Rätt, med en sådan företrädare som du.
  Ofta tycker jag att företrädare för Djurens Rätt har varit lite vingliga och otydliga, men du gjorde ett bra jobb för djuren.
  Hoppas att inte detta djurplågarmode återkommer nästa vinter!

  SvaraRadera
 2. Instämmer. Gabriella får betyget VG av mig.

  SvaraRadera
 3. Usch... Jag klarade av att titta på halva videoklippet, sen började jag att gråta. Jag lägger ut det klippet samt länkar till den här bloggen från min blogg. Hoppas att det är ok.

  SvaraRadera
 4. Bra Gabriella. Du är lugn och saklig. Jag blir mer och mer stolt över att vara medlem i Djurens rätt. I början var jag nästan rädd att stå upp för mina åsikter, men det är jag inte längre.

  SvaraRadera
 5. Ann-sofi Holmberg17 februari 2011 12:37

  Jag började gråta tidigare. Så fruktansvärt att detta förekommer NU och att folk som köper skinnprodukterna inte bryr sig! Har just pratat med en man i Boden i en affär som hade annons om tofsmössan i dagens tidning. Han ansåg att det inte var hans ansvar om han säljer den, han litade på att de han köpte av tog sitt ansvar.

  SvaraRadera
 6. jag kan inte se videon. jag kommer bara börja gråta. det är så jävla fruktansvärt, vilken värd som vi lever i. detta är inte okej.

  SvaraRadera
 7. Elisabeth Svensson1 mars 2011 13:54

  Fy fan , att man kan göra nåt sådant

  SvaraRadera
 8. Jag säger så här! Ni är så jä*la fega att smyga runt där på natten och filma, och släpper ut djur.
  Djur som blir utsläppt dör av svällt för att dom inte kan skaffa egen mat.
  Jag har även hört om farmar där ``djurvänner`` själv huggt av svansar och ben på rävar/minkar och sen filmat så att det ska se värre ut.

  SvaraRadera
 9. Anonym, det finns inget enkelt "ni" i detta, och jag tror du blandar samman olika typer av aktiviteter.

  Ang. vad du hört så finns det säkert lika många som hört motsatsen. Och jag tenderar att ha väldigt svårt att tro att så vore fallet med tanke på att bilder från runt om i världen ser tämligen likartade ut.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.