17 februari 2011

Debatt i Aktuellt ikväll om kastrering av grisar


Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom debatterar kastering av griskultingar i SVT:s Aktuellt ikväll kl. 21 mot landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Diskutera gärna med oss under sändningen på Twitter via hashtagen #aktuellt, på vår Facebook-sida eller här i kommentarsfältet. Mer information finns såklart på vår hemsida.

19 kommentarer:

 1. Det var tyvärr en diskussion totalt inom djurskyddsparadigmet.

  "det blir inte bättre för djuren om det här sker någon annanstans i världen"
  Eskil Erlandsson

  "om konsumenterna vänder sig till andra länder och köper det som dom har med ännu sämre djurskydd än vad vi har i Sverige"
  Aktuellts reporter

  Det är nyttigt att läsa de här två citaten i anslutning till kap 23, "om inte vi gör det, så gör någon annan det" i Strindlunds bok Jordens herrar.

  Ett djurrättsperspektiv kan nog föras in i debatten som den i Aktuellt genom att precisera lagkravet: kräv en lag om att allt kött från kastrerade grisar får en extra, hög punktskatt. Då slår det exakt lika mot de som utför övergreppet på grisar i Sverige och utomlands. Det förslaget kan inte Erlandsson glida undan ifrån med den typ av resonemang han kunde gömde sig bakom nu.

  SvaraRadera
 2. Jag håll med ovanstående inlägg. Det har sagts förrut, men jag tror att vi måste fundera lite mer över hur vi vill framstå i media. Hade det inte varit bättre om Djurskyddet Sverige och Johan Beck-Friis tagit den här debatten? Ska vi anpassa oss på det här sättet till djurskyddsparadigment? Jag är mycket orolig över den väg som Djurens Rätt tycks ha valt. Visst, vi tappar medlemmar men det här kan väl inte vara lösningen ur ett djurrättsperspektiv?

  SvaraRadera
 3. Det är som att hälla vatten på en gås när vem som helst debatterar med vår landsbygsminister. Det gäller inte bara djurrättsfrågor. Det han svarade hade ju inte alls med debatten att göra tycker jag.
  Vad man gör i andra länder har väl inget med kastreringen av smågrisar i Sverige att göra? Det är ju Eskil Erlandssons ansvar att se till att kött från andra länder inte dumpas i Sverige. Precis som man tydligen gör med köttet från Tyskland. Som de flesta andra länder har stoppat. Vore jag djurhållare i Sverige skulle jag bli mer än arg på vår landsbygdsminister. Och vår djurskyddslag som han gång på gång hänvisar till är ju inte så mycket att skryta med eftersom ingen kontrollerar att den efterlevs. Där talar väl vissa bilder, som andra engagerade djurvänliga organistioner, tar fram sitt tydliga språk.
  Förresten tycker jag överhuvudtaget att de politiker som nu sitter i regeringen låter som om de har karbonpapper i munnen. De upprepar samma sak om och om igen. Till slut kanske det de säger blir sant man vet aldrig. Det verkar vara deras taktik i alla fall Desssutom tappar Djurens rätt medlemmar? Det trodde inte jag. Vi är i alla fall flera nu än när jag blev medlem.

  SvaraRadera
 4. "orolig för den väg som Djurens Rätt tycks ha valt". (??!) Djurens Rätt står på Djurens sida och gav sig sig t ex igår på grisindustrin. Det är ett bra val.

  Det enda vi har att tänka på är bara att se till att konsumenter väljer produkter utan djur när de sen väljer bort fläsk, bacon och skinka. Tror ni verkligen att Djurskyddet Sverige skulle göra det? Hur menar ni i så fall att det varit bättre om Djurskyddet tagit den här debatten??

  SvaraRadera
 5. Erika,

  Varför hade det blivit bättre? Jag håller med Sandra - nu nämndes ordet vegetariskt i debatten, det hade det garanterat inte gjort om Djurskyddet Sverige och Johan Beck-Friis hade Djurens Rätts plats.

  Och det är intressant att det efter Kvällsöppet-debatten var personer på Facebook som var bekymrade över organisationens utveckling därför att vi nämnde att vi var mot köttätande. Och nu är du bekymrade över utvecklingen, fast åt andra hållet. Och det tycker jag rätt bra illustrerar hur väldigt svårt det är att argumentera på ett optimalt sätt som tilltalar alla under de få minuter man har till förfogande.

  Anonym,

  De senaste åren har vi ökat lite, men detta året gick vi lite back. Men det tar vi igen under 2010!

  SvaraRadera
 6. Peter Nilsson, antar att du menar att medlemsantalet ska öka under 2011!
  Förövrigt tycker jag att Djurens Rätt balanserar bra på den slaka lina som det är att vara realitisk över hur djuren har det idag och försöka förbättra deras korta levnad och att beskriva det eländiga det liv som mat- och pälsdjuren lever idag för att få ett stopp för utnyttjandet av djur för alltid.

  SvaraRadera
 7. Biden ovan är förfärlig, det är så att man får lust att dra ner byxorna på grisbonden och skära av honom pungen med en väldigt slö kniv!
  Att det ska vara så förbannat svårt att minska lidandet hos de djur, som till slut måste avsluta sina korta liv för att bli mat.
  Det minsta man kan begära är att djuren ska få ha det bra innan de dödas, men inte ens det kan vi ge dem.

  SvaraRadera
 8. Christina, jo - precis. Och tack för det.

  SvaraRadera
 9. Skitsnacket om att grisar dör när man kastrerar dom stämmer inte för fem öre. När man bedövar så börjar det blöda mer och läkandet blir sämre. Vaccinet kan ligga kvar i grisen tills den slaktas och det kan föras vidare när man äter det.
  Djurvarden i Sverige är bland de bästa pga alla regler som kostar enormt mycket för bönderna och som nu börjar förlora på det eft3rsom folk köper från andra länder som har för övrigt sämre vård. Bara lite kort fakta ::)

  SvaraRadera
 10. Tur man inte äter grisarna då, eller hur?

  SvaraRadera
 11. Nu måste vi medieträna våra representanter. Camilla har snart varit ordförande i ett år, men har ännu inte skaffat sig kunskaper om hur man framträder i media. Jämför med Eskil, som hade helt klart för sig vad han ville få fram. Camilla blev statist. Skärpning nu!

  SvaraRadera
 12. Anonym: "Djurvarden i Sverige är bland de bästa pga alla regler som kostar enormt"

  En "vård" där 100% av patienterna dör låter det märkligt att kalla bra...

  SvaraRadera
 13. Dom dör pga slakt för att vi tycker om att gris. Att ha det i Sverige bidrar till att veta var köttet kommer ifrån.

  SvaraRadera
 14. Det är väl dags att vi alla börjar tänka på att leva mer åt det vegetariska hållet. Såg ett program på Svt igår där man talade om problemen med ökad köttkonsumtion och därmed också att den ökade köttproduktionen är katastrofal för miljön. Hur man i USA föder upp djur med tillväxthormon och vill att hela världen ska följa efter. Det konstigaste var i alla fall att man istället för kött framförde iden att vi ska äta insekter. Varför i fridens namn börjar man inte tänka på att vi människor måste börja konsumera mera ur det första ledet. Alltså frukt, grönsaker, spannsmål mm som inte förlorar nästan all energi genom omväg via djuren.
  Jag är i alla fall glad att jag redan är vegetarian (nästan vegan)- Jag vet inte hur många här i västvärlden som är beredda att byta djurkött mot insekter. Fast egentligen är det precis samma sak. Det som skiljer är väl att djuren, som jag inbillar mig är högre utvecklade än insekter, får lida ännu mer. Jag undrar när folk ska vakna upp faktiskt. Det är hög tid nu. Detta med insekter kanske är en bra väg att gå. Valet mellaqn insekter och grönsaker är nog ganska lätt för de flesta tror jag

  SvaraRadera
 15. Nu är det ju inte så i Sverige. Om man köper svenskt kött så är det enligt punkt och pricka. Jag känner några som har en gård som t.ex. inte ens få ha grisar i en box där måtten inte stämde med några få cm.
  Grisar är också nästan tvunget och ha om man ska odla spannmål. Man använder deras skit och piss som gödning till åkrarna och om man inte tycker det är okej är alternativet konstgödsel som sabbar miljön genom fram odlingen osv.
  Om du köper svenskt kött så är det snällare på miljön än att köpa sallad eller frukt från andra länder.

  SvaraRadera
 16. Btw dom där måtten hade inte spelat nån roll för grisarna. Det är måtten till grinden

  SvaraRadera
 17. Anonym sa... Det är som att hälla vatten på en gås när vem som helst debatterar med vår landsbygsminister. Det gäller inte bara djurrättsfrågor. Det han svarade hade ju inte alls med debatten att göra tycker jag.
  Vad man gör i andra länder har väl inget med kastreringen av smågrisar i Sverige att göra.

  Han menar ju på att folk köper kött från andra länder när dom hör sånt här. Länder där kastrering sköts på sämre sätt. Om nu folk som ni ska driva en debatt om att grisar ska ha det så bra som möjligt och även äter kött så får ni också köpa Svenskt kött eftersom det kostar mycket pengar att fylla alla era krav.

  SvaraRadera
 18. Västeråsbo,

  Olika åsikter om mediastrategier och våra representanters insatser kan man naturligtvis ha, men det känns lite orättvist att jämföra med Sveriges landsbygdsminister. Han har ett helt departement i ryggen, liksom ett mantra han återupprepar till absurdum utan att egentligen delta i den diskussion som förs. Vår uppgift är betydligt tuffare.

  Carina,

  Har inte sett programmet ännu, men idén med att äta insekter har jag sett lite här och var på sista tiden.

  Anonym 21 februari 13.57,

  Håller helt med om att vi som konsumenter har en enorm makt, men som Camilla sa i Aktuellt-debatten: det bästa djurskyddet är att inte efterfråga dessa produkter alls.

  SvaraRadera
 19. Anonym 21 februari 13.57,

  Håller helt med om att vi som konsumenter har en enorm makt, men som Camilla sa i Aktuellt-debatten: det bästa djurskyddet är att inte efterfråga dessa produkter alls.


  Men om man nu vill äta kött så är det bätre att köpa Svenskt än något annat land

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.