30 december 2009
Djurens Rätt sammanfattar julen 2009
Julen 2009 gladdes vi över Djurrättsalliansens nyhet om att tre apor på SMI fick en fantastisk julklapp – ett nytt liv. Bacill, Bacillusk och Baloo har fått lämna Smittskyddsinstitutet i Solna och omplacerats på ett djurhem i England.
Julen 2009 fick vi ont i hjärtat av filmen "Marley och jag". Vi förväntade oss en lättsam komedi (och en rätt dålig sådan), men det slutade med att vi satt med tårar i soffan och mindes alla de hundar som varit våra familjemedlemmar och som inte längre finns kvar bland oss.
Julen 2009 imponerades vi av allt som organisationen Mercy for Animals gjorde under 2009:
Julen 2009 så skrattade vi till filmen "Tomten är far till alla barnen" och gratulerade skådespelerskan Katarina Ewerlöf på 50-årsdagen. Och gillade att det plagg hon inte har i sin garderob är päls. Pälsfarmsförbud 2010!
Julen 2009 tänkte vi att de var bra barbariska förr i tiden – att skicka upp hundar i rymden är ju bara för korkat. Men vi satte julmusten i halsen när vi läste att ryska forskare tänker skjuta iväg apor till Mars.
Julen 2009 provade vi Carlshamns soygurt med vaniljsmak för första gången. Vi gillade, och tycker att den är sportbil om jordgubb är kombi och blåbär minibuss. Om ni förstår liknelsen. Läs vad bloggen Tre tjejer i köket tycker.
Julen 2009 hoppades vi att det skulle säljas mindre grisrumpa under jul, med tanke på "grisskandalen", men det verkar vara svårt att få någon riktig klarhet i detta. Enligt lantbrukstidningen ATL har försäljningen av julskinka minskat i vissa livsmedelsbutiker – på Ica Malmborgs i Caroli City i Malmö ligger ett halvt ton "julskinka" kvar i diskarna – medan andra medier rapporterat att försäljningen motsvarar förra årets. Vi hoppas och tror på ATL.
Julen 2009 gladdes vi åt att åtminstone Elisabeth Höglund sade nej till julmaten som varit djur. Heja!
Julen 2009 gillade vi Compassion Over Killings reklamfilm om Dunkin' Donuts och deras användande av burägg:
Julen 2009 tyckte vi att forskningsrönen om att myror kan räkna var intressant, men när vi läste att man bland annat klippt av benen på myrorna för att få denna kunskap var vi inte längre intresserade. Så mycket behöver vi inte veta detta.
Julen 2009 har Naturvårdsverket konstaterat att fler kvinnor än män är benägna att minska köttkonsumtionen för klimatets skull. Vi är inte direkt chockade.
Julen 2009 har vi ännu inte hunnit läsa Jesus Alcalas artikel i SvD med rubriken Förnuftet som försvar för rätten att döda djur. Men vi ska läsa så snar vi hinner.
Julen 2009 gillade vi den julklapp som den pälssäljande butiken Max Mara fick. Snyggt jobbat!
Julen 2009 citerar vi bloggen Vegofamiljen (som citerar Corren den 21/12 – 09): "Om alla i Sverige minskade sin köttkonsumtion med 75 procent skulle ytterligare 3 920 700 människor kunna leva på jorden med svensk levnadsstandard utan att öka belastningen på miljön."
Julen 2009 skrattade vi lite lagom rått åt det faktum att reklambyrån Cole, Russel & Pryce:s PR-trick med en avhuggen fårfot, som skickades till bland annat Djurens Rätt, har hamnat på plats nummer 1 i en lista över årtiondets "marketing mishaps". Så kan det gå.
Julen 2009 har vi ätit väääääldigt mycket julsk*nka. Vi tror att Guldråttan 2010 står mellan Djurrättsalliansen, skaparen av julsk*nkan och denna blogg. Och vi är alldeles allvarliga rörande två av dessa.
Julen 2009 är vi glada över att vår visning av The Cove i Stockholm den 12 januari är fullbokad. 210 djurvänner i en och samma biosalong – härligt! Det finns dock gott om platser kvar i Göteborg och Malmö.
Gott nytt år!
21 december 2009
Dressa dig djurvänligt - Hej då djurkläder
Vem behöver väl dun, ull, skinn och päls 2010? (Förutom djuren själva förstås?) Sedan länge finns andra material för oss människor, schyssta mot både plånbok och samvete. Som hjälp på vägen mot en djurfri dresscode: här är Marina Schiptjenko och Patrik Arve med några av vinterns djurfria modealternativ.
Kläderna kommer från företag som finns med på Fur Free Alliance / Djurens Rätts pälsfria lista. Smink- och hårprodukter har inte testats på djur. Ekologiska och skinnfria skor från Blue Turtle.
Foto: Pekka Koskenvoima
Camilla, Gunnel och Ludvig om hundar, grisar och Robinson
Djurens Rätts Gunnel Söderback vill se kraftfulla åtgärder och politiska beslut när det gäller grisarna situation (VLT).
Djurens Rätts Ludvig Lindström kommenterar kaninslakten i Robinson (Expressen).
Bonus:
Fem skäl att välja vego i jul (improveme.com)
Dubbelbonus:
Och de senaste larmrapporterna om förhållandena på svenska grisgårdar avskräcker inte Eskil Erlandsson.
– Jag äter skinka med gott samvete på julbordet. (Aftonbladet)
19 december 2009
Tjurfäktning, dansande björnar och den verkligen bästa vegojulmaten
1. Janssons frestelse (med trattkantareller istället för ansjovis)
2. Finsk kålrotslåda
3. Grönkål
4. Rödkål
5. Morotslåda
6. Brysselkål
7. Grönsaksgratäng
8. Ris á la Malta
9. Vegetariska rullar
10. Quorinläggningar (istället för sill)
1. Vegansk julsk*nka (självklart)
2. Senapssill (gör på aubergine, inte quorn, så blir det bättre)
3. Vego-Janssons frestelse
4. Grönkålsstuvning/långkål (som Hallands Nyheter noterar är grönkålen en hallandstypisk julrätt, och även denna blogg måste få vara lite lokalpatriotisk emellanåt)
5. Tofubollar (eller motsvarande köttbulleliknande boll)
6. Tzaybitar från Ridderheims (ok, tzay är kanske ingen julklassiker, men vilken festmåltid är komplett utan tzay? Just det, ingen alls.)
7. Marzipan och nougatrulle (erkänn att det vattnas i munnen bara av namnet)
8. Rödbetssallad (måste ju finns där)
9. Vita bönor i senapssås (har extremt hög klassikerpotential)
10. Sallad med saffranspolenta, valnötter, soltorkade tomater och färsk spenat
(därför att det behövs något som lättar upp)
18 december 2009
Vego, liv och död i Karlavagnen och DN
I dagens DN Kultur hittar vi för övrigt en reflektion över det här med att äta och döda djur av Po Tidholm (nu finns den att läsa även på dn.se). Förutom att det till stora delar är en predikan för att köttkonsumtion är en naturlig process bestående liv och död, där lamm ligger och dör på stallbacken och där barn som insett att djur inte är grönsaker "snart glömmer bort", är det enda egentliga argumentet som förs fram ett argument jag för mig liv inte kan förstå.
I texten ställs aldrig frågan om det "naturliga dödandet" av andra djur är nödvändigt. Det är möjligt att vi under en lång tid dödat djur för mat, men behöver vi idag? Och om vi kan välja att inte göra det, varför välja död för liv? Tidholms argument:
"Korna, fåren och grisarna behöver oss för att överleva."Utifrån idén att de inte skulle fått leva om vi inte fött upp dem för att dö. Och utifrån idén att kollektivet grisar består av annat än individuella grisar.
Det jag inte kan förstå är hur en individ som inte existerar kan anses ha ett intresse av att göra det. För mig är det som att resonera som att varje parförhållande som inte resulterar i maximalt antal barn är en orätt mot de ickeexisterande barnen - skam de som väljer ett, två eller kanske tre barn när det finns potential för fler!
Och resonemanget verkar förutsätta att ett grisliv i en djurfabrik (och vi har ju nyligen sett hur det ser ut) med efterföljande slakt (med en resa till slakteriet som väldigt ofta är första och enda gången som grisen får se solljus) är att föredra framför att inte existera alls. För att citera Thåström: "Är vi alldeles säkra på det?"
17 december 2009
En köttfri dag?
"Läste Expressens Ledare igår av Ann-Charlott Marteus. Hon förespråkar en köttfri dag. I och för sig inget nytt, det har vi hört många säga vid det här laget. Senast i mängden är Paul McCartney. Men när Marteus refererar till någon som i sin tur liknar biffätande med rattfyllerister får det mig att reagera.
Jag kan inte låta bli att ställa frågan om vi inte samtidigt borde införa kaffelattefria dagar, mjölkfria dagar i skolan, barfota dagar, ostfria dagar, väskfria dagar filmjölksfria dagar, smörfria dagar….. dagarna kan bli många.
Det som är mest fascinerande i dessa pågående debatter är just att få tar upp våra ”öppna landskap” eller den biologiska mångfalden? Ni vet, de där härliga ängarna som Ulf Lundell så underbart beskriver. Och på ängarna får det gärna gå betande djur. Mysigt. Vad gör vi med kossorna när de har gjort sitt för mjölken? Ja, på Scan får vi faktiskt frågan rätt ofta. Svaret är att vi äter upp dem. I bästa fall blir det köttfärslimpa i skolan.
Att äta en allsidig kost med mycket vegetabilisk föda är för mig en självklarhet men att ensidigt utesluta en matkomponent vad vinner vi på det? Inte särskilt mycket klimatmässigt i alla fall. Den där kaffelatten som jag tror många sveper i sig dagligen ska vi väl ta vara på hela vägen. Det ger respekt för naturen och
djuren."
Ny rapport från Jordbruksverket om matens klimatpåverkan
Pressmeddelande och rapport på http://www.jordbruksverket.se/5.72e5f95412548d58c2c80002801.html"Dagens svenska konsumtion av kött orsakar cirka tio procent av den svenska befolkningens klimatpåverkan."
"Om hela Sveriges befolkning helt slutade äta nöt,- lamm-, kyckling- och griskött skulle utsläppen av växthusgaser från invånarnas totala konsumtion minska med tio procent."
"Trots att varje individs enskilda konsumtion bara har en ytterst liten påverkan på globala konsumtionsmönster är den förändring som görs av en individ ändå en förändring. Om många ändrar sina konsumtionsmönster kan miljökonsekvenserna minska, men om ingen förändrar sin konsumtion kommer miljöpåverkan oundvikligen att växa."
15 december 2009
Om djurförsök och hockeyspelare
I gårdagens Sportnytt var det ett inslag som handlade om den forskning som pågår rörande denna typ av händelser. Forskningsledaren och docenten i kardiologi Lars Svensson intervjuas och säger så här:
"Vi har sett och vi har gjort en hel del djurförsök där vi har kunnat provocera fram den här typen av våld mot bröstkorgen som sen mynnar ut ett sånt här hjärtstopp."Och det var en mening som fick mig att rysa ungefär lika mycket.
Ett argument som ofta används till försvar för djurförsök är att de räddar liv. Botar cancer, AIDS och andra hemska saker. Men verkligheten är inte sådan.
Vi vet att cigaretter dödar, men ändå får djur sätta livet till i forskning om rökning. Och på samma sätt bör vi veta att våld mot bröstkorgen inte är sunt. Vi behöver inte ”provocera fram den här typen av våld mot bröstkorgen” på djur för att inse detta.
Vad man kommit fram till genom denna forskning får vi veta strax efteråt, då reportern ställer denna fråga. Docentens svar:
"Vi har lärt oss att endast måttliga trauman mot bröstkorgen kan förorsaka den här typen av händelser, om man inte har rätt sorts skydd på sig."Och även detta är något vi borde ha kunnat få reda på bara genom att sätta oss ner och tänka logiskt en stund. Våld mot bröstkorgen är inte bra, och som hockeyspelare bör man ha rätt sorts skydd på sig för att förhindra hemskheter. Det krävs ingen Einstein för att klura ut det.
Jag menar inte att trivialisera det hemska som hände, eller att nedvärdera den forskning som görs. Men vi kan konstatera att djurförsök inte enbart görs för att bota livshotande sjukdomar – det görs även för anledningar så som att komma på bättre hockeyskydd. Och vi kan då ställa oss frågan om det överhuvudtaget bör utföras djurförsök för så triviala anledningar som sport. Och svaret är naturligtvis rent logiskt ett nej.
Djur ska inte utsättas för provocerat våld mot bröstkorgen, och det är vår skyldighet att hitta andra sätt att förhindra hemskheter som det vi såg häromdagen.
10 december 2009
Nobelfesten 2009 - inget för vegetarianer
"20.17 Dags för huvudrätten: Tryffelfärserad vaktel med persiljerot, brysselkål och portvinssås. Serveringsfaten bärs nu fram och serveringspersonalen lägger upp maten på gästernas tallrikar.Rödkål färserad med svamp, rotfrukter och kikärter? Jag tror jag föredrar en vegoburgare med pommes på pizzerian i Örby. Och det är ju alltid något att trösta sig med.
– Vi har valt tillbehörenefter säsongen, och ville också ha med tryffel. Vi har benat ut hela vakten. och sedan försökt återskapa den ursprungliga formen. Det tar ganskamånga timmar, säger Niclas Wahlström, ansvarig för årets meny.
Är du vegetarian? Då står rödkål färserad med svamp, rotfrukter och kikärter på menyn. Såsen är gjord på rostad rotfruktsbuljong, berättar Wahlström."
Men borde inte Nobelfesten plockat in en bra vegokock för konsultation, så att man som vego kunde fått något mer upphetsande än färserad rödkål? Jo, det borde man.
Eller är färserad rödkål med svamp, rotfrukter och kikäter kanske roligare än vad det låter? Tveksamt.
Vi kan också glädjas åt felstavningen i SvD:s liverapportering, där det står att man benat ut hela vakten, och sedan försökt återskapa den ursprungliga formen. Kött som kött, vaktel eller vakt.
Vegetariska nobelpristagare har det dock funnits. När författaren Isaac Bashevis Singer belönades 1978 lär det ha varit si och så med kvalitén på hans vegomåltid.
År 2003, då J.M. Coetzee fick Nobelpriset i litteratur, mumsade majoriteten av gästerna på kräftströmming och pärlhöna. Coetzee och övriga vegetarianer fick istället babypaprika, kikärtscrème och polenta till förrätt. Huvudrätten bestod av murkelfärserad quorn med en ragu gjord på Karl-Johansvamp, bondbönor, pumpa och haricots verts. Allt serverat tillsammans med potatisterrin och svampsås.
Till efterrätt kunde Coetzee njuta av Kaffe Bavaroise på mandel- och kaffebotten med punsch- och likörpralin samt citrussallad. Till dessa läckerheter kunde han välja att dricka Champagne Moët & Chandon, Château Prieuré-Lichine 1999 Margaux eller L´etoile select vieux 1985 Banyuls. Eller mineralvatten.
Sveriges regering driver på dåligt djurförsöksdirektiv
EU-nämnden håller sammanträde om direktivet som enligt pressmeddelande ska stärka djurskyddet och harmonisera villkoren för att använda försöksdjur. Djurens Rätt har under lång tid försökt agera för att djurskyddet ska stärkas och inte försvagas, som sker med nuvarande skrivningar.
- Djurskydds- och djurrättsorganisationer runt om i Europa är eniga om att förslaget är ihåligt och tillåter svårt och utdraget lidande för nästan vilka syften som helst. Påbudet att använda alternativa metoder har begränsats avsevärt. Enskilda djur får återanvändas upprepade gånger, även då de utsatts för svårt lidande. Dessutom blir det ingen ökad insyn i djurförsöken, säger Staffan Persson, ansvarig för djurförsöksfrågor i Djurens Rätt.
- Den svenska öppenheten vad gäller djurförsök är unik i EU. Men den kommer knappast få några efterföljare om nuvarande förslag går igenom. Det gör nämligen att det inte är möjligt att vara föregångare i djurskydd gällande djur i försök. Det är det som oroar oss allra mest.
I de flesta EU-länder finns en stor oro bland allmänheten kring användningen av djur i försök och djurens lidande. I allmänhet vill man också ha en öppenhet om djurförsök, där Sverige är ett föregångsland med offentliga ansökningar till de djurförsöksetiska nämnderna.
- Öppenheten kring djurförsök borde vara en nyckelfråga för den svenska regeringen. Här skulle Sverige kunna vara ett föregångsland genom att kräva större öppenhet i själva direktivet. Om förslaget i sin nuvarande form går igenom riskerar utvecklingen för försöksdjuren gå tillbaka till före 1986, då det nuvarande direktivet trädde ikraft.
I Sverige används årligen en miljon djur i djurförsök. Det finns inte någon tillförlitlig statistik över hur många djur som används i djurförsök i EU. Den EU-statistik som finns redovisar enbart en del av antalet använda djur.
"Grisskandalen dåligt betyg för Erlandsson"
9 december 2009
Se The Cove gratis tillsammans med Djurens Rätt
Filmen The Cove har biopremiär den 15 januari, men som medlem i Djurens Rätt har du möjlighet att se filmen gratis redan den 12 januari! Skicka ett mail till thecove@djurensratt.se för en plats på gästlistan. Ange hur många biljetter som önskas liksom om du önskar se filmen i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Ditt svar kommer att bekräftas per mail. Först till kvarn!
Visningarna äger rum på följande tider och platser:
Stockholm: Biograf Grand, tisdagen den 12 januari kl. 18.30
Göteborg: Biograf Capitol, tisdagen den 12 januari kl. 18.30
Malmö: Biograf Spegeln, tisdagen den 12 januari kl. 18.30
Är du inte medlem idag så har du gott om tid på dig att bli det innan den 12 januari. Det går också bra att bli medlem på plats i samband med filmvisningen.
8 december 2009
32 tweets på 1 timme och 27 minuter
2. Extrainsatt riksdagsdebatt om djurskyddet http://bit.ly/6QYGuw
3. Riksdagens åhörarläktare tillåter inte surfande, så vi kommer rapportera från Riksdagens infocentrum, med debatten på storbild. Så ni vet...
4. Nu slocknade storbildsskärmen... vi andas lugnt än så länge.
5. Nu har vi bild... Eskil tackade precis för att denna viktiga fråga diskuteras i riksdagen.
6. Anders Ygeman (s) undrar vad jordbruksministerns ödmjukhet och ansvar finns. "Den största djurskyddsskandal på flera år."
7. ”Finns det någon bransch som är så väl representerad som jordbruksbranschen i jordbruksdepartementet?” Kul tyckte vi tre framför storbilden.
8. Bengt-Anders Johansson (m): "I grunden handlar det om inställningen, inte lagstiftningen."
9. Johansson: ”Vi har världens hårdaste djurskyddslagstiftning.” Fel. Vi finns inte ens på prispallen.
10. Johansson frågor om S tänker återinföra Djurskyddsmyndigheten vid valseger. Vi väntar med spänning på svaret...
11. Anita Brodén (fp) den första som nämnde "konsumentmakten". Hur kan man som djurvän låta bli att anmäla - en fråga vi borde diskutera mer.
12. Som sagt, vi måste diskutera varför man inte anmäler direkt. Hur djurrättsaktivister resonerar när de inte gör det måste komma fram mer.
13. Oskarsson: ”De åtgärder som gjorts har applåderat av Djurskyddet Sveriges ordförande.”
14. Wiwi-Ann Johansson (v) använde precis mitt favoritord: "systemfel".
15. Johansson (v): "Vi konsumenter som köpte svenskt griskött, vi trodde vi gjorde något bra."
16. Var Johansson (v) den första som inte fick applåder? Tror det.
17. Tina Ehn (mp): "Det räcker att 50% av bilderna är sanna."
18. Frågan om flytten av ansvaret för djurskyddet från kommunerna till länsstyrelserna nog det vanligaste diskussionsämnet idag.
19. Ygerman (s): "Om allting är så bra, varför har vi då den här debatten?" Därför att de flesta av oss fortfarande äter kött...
20. Bengt-Anders Johansson (m) menar att den som upptäcker missförhållanden har en skyldighet att anmäla. Och det finns en viss poäng i det.
21. Frågan om "vänsteralliansen" ska återinföra Djurskyddsmyndigheten vid valseger hänger kvar i luften.
22. Mitt i all politik: Vegotacos i Jönköping! Nya tacostället ska ha vegofärs, menyn finns redan uppsatt utanför.
23. Oskarsson (kd): "Vi vill alla se välmående djur, som har förutsättningar för ett bra liv. Det är vägen dit som skiljer sig åt."
24. ... och det är innebörden av begreppet "välmående" som också skiljer sig åt.
25. Johansson (v): ”Det är Djurrättsalliansen som är den stora boven när regeringen pratar.” Och hon förespråkande just en Djurombudsman.
26. Erlandsson: ”Ja, vi har idag en djurskyddskontroll som fungerar i hela Sverige.” "Bilderna är i vissa fall två år gamla."
27. Första gången en talare gick över tiden. De är disciplinerande i riksdagen.
28. Brodén (fp): ”De som följt debatten har fått klarhet i att Sverige har en mycket stark djurskyddslag.” Har vi?, sa vi framför storbilden.
29. Johansson (v): "Vi har köpt svensk fläskfilé i god tro." "”Vi konsumenter är lika lurade som grisarna”.
30. Andra gången som Johansson (v) förespråkar en djurombudsman.
31. Dags för avslutning från jordbruksminister Eskil Erlandsson.... och det där var ju en synnerligen utdragen avslutning.
32. Vi tackar för sällskapet under denna 1 timme och 27 minuter. Och önskar en god jul utan rumpa. Så här gör du: http://bit.ly/7l5lHx
Tre citat från dagen
"Nobelpriset förhärligar djurförsök. Det anser de 17 djurrätts- och djurskyddsorganisatonerna, som är medlemmar i den europeiska koalitionen ECEAE.
I ett öppet brev efterlyser de ett ansvarstagande av Nobelstiftelsen.
- Nobelstiftelsen är prisernas pris för de flesta forskare och en statusmarkering som ingen annan, säger Cecilia Mille, internationellt ansvarig på Djurens Rätt, som är medlem i ECEAE."
Läs Djurens Rätts pressmeddelande Djurrättsorganisationer protesterar mot Nobelprisets förhärligande av djurförsök
"- Det är viktigt att den här debatten kommer till stånd. Väljarna vill veta vad som kommer att göras för djuren framöver. Grisskandalen har satt fingret på att vare sig djurskyddslagen eller djurskyddskontrollerna fungerar i Sverige. Det krävs stora politiska förändringar, säger Djurens Rätts förbundsordförande Alexandra Leijonhufvud."
Läs Djurens Rätts pressmeddelande Extrainsatt riksdagsdebatt om djurskyddet
"Sant är att Djurrättsalliansen vill att folk ska äta mindre kött, helst inget alls. Precis som att köttproducenter vill att svenskar ska äta mycket kött, helst mer. Skillnaden ligger i att Djurrättsalliansen blott själsligen berikas av att fler blir vegetarianer, medan köttnäringen blir förmögnare rent faktiskt."
Anne Brynolf, liberala frilansskribent, i Västerbottens-Kuriren, angående Djurrättsalliansen och PR.
Djurens Rätt finns på plats när Riksdagen debatterar djurskyddet
Djurens Rätt på Twitter: http://twitter.com/djurensratt
Djurens Rätt på Facebook: http://www.facebook.com/djurensratt
Djurens Rätts blogg: http://www.djurensratt.blogspot.com
5 december 2009
4 december 2009
2 december 2009
Heja Axelssons i Jönköping!
Många fler fina bilder finns för övrigt på Djurens Rätts Flickr-sida. Om du tycker det känns kallt och ruggigt ute finns det t.ex. 204 härliga bilder från årets sommarturné att värma sig med.
1 december 2009
Suck, så förutsägbart
Jag konstaterade häromdagen att vi inte längre kan se varje enskild "skandal" som en varje enskild hemsk händelse, utan att vi vid det här laget borde ha insett att de endast är symptom på något som är strukturellt fel. För att citera mig själv: "Det går inte att äta kött utan att djur lider och dör. Det går inte att tjäna pengar på djur utan att djuren kommer i kläm. Och det är en utopi att tro att det kött som vi köper i affärer, på restauranger och i korvmojen kommer från djur som haft ett bra liv."
Detta reducerar Asklöf Fortell till "enskilda jordbruksföretagare inte sköter sig". Suck, så förutsägbart. Att producera billig kött-mat och tro att allt ska vara tipptopp är som att bedriva krig och förvänta sig att allt ska skötas helt reko. Orimligt båda två.
Det är inte den enskilde företagaren som ska stå till svars för skandaler av detta slag. Det är en industri där djuren är reducerade till produkter som har ansvaret. Det är de tandlösa lagar och regler som gör att industrin kan fortgå som bär ansvaret. Och det är framför allt vi som konsumenter som bär ansvaret. Välj vego.
PS. I Aftonbladets ledarblogg tycker man att LRF ska ge sig på djurplågarna, inte budbäraren. Rätt så.
30 november 2009
Djurens Rätt debatterar i SvD
"Jordbruksministern har ett direkt ansvar för att djurskyddskontrollerna inte fungerar i Sverige. Under Erlandssons ministertid har ansvaret för kontrollerna flyttats från kommunerna till länsstyrelserna. Erlandsson har genomfört överflyttningen utan att skicka med de ekonomiska medel som krävs för att länsstyrelserna ska kunna utföra sitt uppdrag. Djurens Rätt och länsstyrelserna pekade på detta inför överflyttningen, men vi möttes av nonchalans från jordbruksdepartementet."
Läs hela debattinlägget Erlandssson bär ansvaret för grisskandalen på svd.se
Humor i SVT
- Vad tror du, kommer människor köpa julskinka i lika stor utsträckning?
- Man kan lita på svenskt griskött...
- Menar du det?
- Ja, det menar jag absolut.
- När du har sett de här bilderna?
- Ja, jag menar att man kan göra det. Det menar jag att man kan göra. Vi har en god djuromsorg, vi har en hög livsmedelssäkerhet…
- Menar du det på fullt allvar?
- Ja, det gör jag.
27 november 2009
26 november 2009
Det är mycket nu...
... att bilden ovan är gjord av en av Djurens Rätts favoritkonstnärer, Tommy Eriksson. Utställningen VAR EXTRA SNÄLL MOT DJUREN NU I JULETIDER! går att se i Uppsala på Galleri villavägen sju. Se www.tickyprod.se/projects för mer info.
... att undertecknad skriver om grisavslöjandena på Newsmill under rubriken Myten om Sverige dog i en grisfabrik och Jens Holm skriver i Expressen under rubriken Eskils politik ligger bakom grisplågeriet
... att Nina Lekander har recenserat boken Eating Animals av Jonathan Safran Foer i Expressen utifrån grisavslöjandena. Undertecknad recenserar boken i kommande nummer av tidningen Djurens Rätt.
... att det här fantastiska projektet verkar ha gått de flesta förbi: http://www.vegopartner.se/ (och så även mig). De levererar inom hela StorStockholm, med ett par undantag.
... att de norska deltagarna i OS 2010 blir pälsfria. Heja Norge!
... att den senaste trailern för serien Living with Ed är ohyggligt roligt.
... att det är fruktansvärt att Fortifikationsverket tagit livet av 280 000 fiskar, men bra att man valt att skriva antalet fiskar som dog i rubriken, istället för 28 ton - vilket är det brukliga när det gäller sammanhanget. Fiskar är även de individer, inte en vikt.
... att forskaren Patrick O. Brown vid Stanford University har "Eliminate animal farming on planet Earth" som sitt senaste forskningsporjekt. Lösningen börjar på "e" och slutar på "konomi".
... att Indiens miljöminister vill att världen skippar köttet (eller nötköttet?) för att rädda oss alla.
... att jag skrattade åt detta blogginlägg
... att sällan har väl ett konstaterande känts lika fel som när Clara Block Hane i SvD häromdagen konstaterade att köttet vunnit den moraliska debatten. Ja, tjena...
25 november 2009
24 november 2009
Sveriges konsumenter - ni har blivit utmanade!
Men Ella Nilsson, vd på Svensk köttinformation, tror inte att konsumenterna kommer ändra sina vanor.
- Man glömmer fort och det här är en engångsgrej. Det får inte slå på hela produktionen på något sätt, säger Ella Nilsson.
Att man ser bilder på levande grisar som äter på en död gris, påverkar inte det Svenssons vanor att köpa julskinka exempelvis?
- Man kanske inte springer till butiken idag, men det är en månad kvar till julafton och då har man glömt detta.
En av topparna inom köttbranschen ser de hundra gårdar som Djurrättsalliansen kunde dokumentera missförhållanden på som en engångsgrej. Det är så mycket engångsgrej att SR Ekot har en särskild sida där de granskar Sveriges grisfabriker.
Ella Nilsson säger inget om att djurhållningen måste bli bättre, utan konstaterar att vi kommer att ha glömt bort detta om någon vecka eller två.
Vår utmaning, mina kära svenska medkonsumenter, ligger nu i att till jul visa att vi är så mycket bättre än så. Visa att det finns en anledning att ha högre tankar om oss än de som Ella Nilsson har.
Den 27 oktober presenterade Tina Nordström och Ella Nilsson den nya undervisningsfilmen "Laga svenskt kött med Tina Nordström". Foto: Svensk Köttinformation.
Hur många gånger till kan vi CHOCKERAS över det som är djurens vardag?
Djurrättsalliansen ska ha allt beröm i världen för dessa avslöjanden. Men när vi sluta bli chockade och förfärade över hur det ser ut på svenska gårdar, djurfabriker och slakterier? Hur många ytterligare "avslöjanden" måste det till innan vi slutar se varje enskild hemsk händelse som just en enskild hemsk händelse, och istället inser att de är symptom på något som är strukturellt fel.
Det går inte att äta kött utan att djur lider och dör. Och det är en utopi att tro att kött som vi köper i affärer, på resturanger och i korvmojen kommer från djur som haft ett bra liv. Sorry, ni som tror ni gör ett djurvänligt val genom att välja svenskt kött.
Världens bästa djurskyddslag är inte bäst i världen, vilket Djurens Rätt redan konstaterat i rapporten Världens bästa djurskydd - Myten om Sverige granskas. Ingen kan längre luta sig tillbaka mot den svenska djurskyddslagen och tro att så länge den säger att djur ska skyddas mot lidande och ha möjlighet att bete sig naturligt så är det så, för det är fel. Snacket om svenska mervärden och den fantastiska svenska djurskyddslagen är en ren bluff, som min kollega Linda Björklund konstaterar i vårt pressmeddelande Djurens Rätt rasar efter avslöjandena om djurplågeri på svenska grisfarmer!
Välj vego för grisarna och för alla de djur som lider och dör på svenska djurfabriker, skyddade av en djurskyddslag som inte är värd särskilt mycket en dag som denna. Beställ ett gratis vegetariskt startpaket och ta ett steg mot Vegoland, mot en schysstare värld.
Djurrättsalliansens avslöjande av grisfarmningen hittar du i media bland annat på SR Ekot (se även Ekot granskar djurfabriken i Sverige), DN, Expressen och Aftonbladet. Vi kan även konstatera att Eskil Erlandsson är upprörd och ledsen, att Charlotte Perelli (med fler) frågar sig när vi senast såg en fritt bökande gris och att Vänsterpartiet vill att det inrättas en djurombudsman.
23 november 2009
Debatten om kött är död! Leve debatten om kött!
Och om detta behöver vi egentligen inte bry oss någonting. För det stämmer inte.
Pälsbranschen gör vad de kan för att få päls att verka populärt och inne igen, men det är för sent. Detta oavsett vad Inger Jahns i Kramfors tycker och tänker. Att det finns ett intresse för att sy om mormors eller morfars päls är ett bra tecken på att unga tar hänsyn till miljön, använder något begagnat istället för att köpa nytt. Och det passar särskilt bra för just päls, eftersom päls alltid är begagnat…
Artikeln om kött i Svenska Dagbladet är också i meningslös, mer än som reklam för en ny bok om kött och som en PR-text för Svensk Köttinformation (vars VD Ella Nilsson intervjuas i artikeln, och som även fått vara med och bidra med bilder för att illustrera det hela).
Clara Block Hane konstaterar att köttet har vunnit den moraliska striden mot vegetarianismen, som om det vore ett faktum. Men så är det ju inte. Det är en debatt som pågår för fullt, i USA just nu som ett resultat av den omtalade boken Eating Animals av Jonathan Safran Foer och världen över som en konsekvens av konstaterandet att vi måste minska på vår köttkonsumtion för att rädda världen.
Jag skulle kunna säga att vegetarianismen har vunnit den moraliska striden mot köttkonsumtionen, och jag skulle ha lika mycket (eller lite) på fötterna som Clara Block Hane. (Och om köttkonsumtionen skulle vunnit denna moraliska seger så är jag rätt säker på att det inte är genom en artikel i Svenska Dagbladet som vi skulle få reda på det.)
Allt detta kan låta som att jag lite i panik försöker övertyga mig själv om att allt jag kämpar för är förgäves, att päls och kött har blivit problemfritt. Men så är det naturligtvis inte. Och jag menar inte att Inger Jahns och Clara Block Hane har helt fel (även om framtiden kommer visa att det är just vad de har).
Min poäng: debatten om päls som klädesplagg och om vår köttkonsumtion pågår för fullt. Det är så det är, det finns inget som tyder på att något annat vore fallet eller att vinden skulle börjat blåsa åt djurplågeriets håll.
I vår ordförandens kök
20 november 2009
18 november 2009
Idag gläds vi!
- organisationen PETA efter två års kampanjande har fått varuhuset Selfridges att sluta sälja ank- och gåslever (foie gras).
s - två minkfarmer i Skåne har fått stänga ner, mycket tack vare ett avslöjande arbete av organisationen Djurrättsalliansen.
g - Indien har beslutat att förbjuda elefanter på djurparker och cirkusar.
g - Djurens Rätt idag har en bra debattartikel om djurförsök i EU på sajten Second Opinion.
sg - Djurens Rätts rockkalender har blivit en internationell succé. Beställningarna trillar in i en jämn takt från USA, Japan, Australien, Tyskland, Bulgarien osv. Hela världen gillar svenska djurvänliga rockers! Här köper du ditt eget exemplar.
s - statsminister Fredrik Reinfeldt den 27 november kommer svara på frågan om varför den sittande regeringen inte vill förbjuda pälsfarmingen... Så länge vi se till att ställa frågan förstås! Skicka frågan till fragastatsministern@sr.se
16 november 2009
Massor med bra böcker
Jag har sällan varit så förväntansfull inför en bok som när jag tog tag i Eating Animals av Jonathan Safran Foer (190 spänn på Adlibris). Eating Animals är boken som fick Natalie Portman att bli vegan, som diskuterats på CNN och som nått så långt som till DN:s kultursidor.
Är den så bra som sitt rykte säger? Nästa nummer av tidningen Djurens Rätt kommer ut 15 december...
Jag är ett stort fan av Bloom County (serien med pingvinen Opus), så när Berkeley Breathed ger ut en bok med titeln Flawed Dogs: The Novel (132 kr på Adlibris), en bok om människans relation till sina husdjur, det naturligtvis något man måste läsa.
Och sist, men inte minst, så har en av mina idoler, Alicia Silverstone, precis gett ut en bok med titeln The Kind Diet: A Simple Guide to Feeling Great, Losing Weight, and Saving the Planet (som går att få för 216 kr på Adlibris). För den som inte känner till henne mer än som en hollywoodskådisen som aldrig riktigt slagit igenom så är hon min idol därför att det inte finns någon som sprider djurrätts- och vegopropagande lika ofta, snyggt och bra som just Alicia Silverstone.
Jag har inte börjat på The Kind Diet ännu, men det är otvivelaktigt en av de mest eleganta böcker jag bläddrat igenom på väldigt länge.
13 november 2009
Bra om Slottsskogen - men stäng Barnens Zoo
Man förutsätter nog att det någonstans finns en grundidé med Barnens Zoo som går ut på att barn ska ges möjlighet att få en större förståelse för djur. Men jag är inte alls övertygad om att det är den verkliga anledningen till att det finns ett Barnens Zoo i Slottskogen. Och jag är ännu mindre övertygad om att en överenergisk 7-åring som rusar runt efter en get utvecklar någon högre form av empati för djur.
Och tyvärr kan mani nte alltid lite på att barnens föräldrar förklara hur man ska bete sig mot andra djur. Och inte heller förklara vad som händer med de små gulliga djuren när de inte är små, eller fullt så gulliga, längre.
Nackdelarna överväger de eventuella fördelarna. Ska man lära sig om djur bör det ske på djurens villkor, inte på våra. Ett Slottskogen med endast vilda djur att spana på är bäst för alla.
12 november 2009
Vegojulbord - det bästa med julen
Uppsala 21 november
Lördag 21/11 serverar Djurens Rätt Uppsala sitt veganska julbord för fjortonde året på raken. Skriv till uppsala@djurensratt.se för mer information.
Mundekulla 28 november
Mundekulla kurs- och retreatgård bjuder in till en helhetsupplevelse bestående av ett rejält tilltaget, smakrikt, vegetariskt och ekologisk julbord! Mästerkocken Ola Johansson lagar maten. Läs mer på http://www.mundekulla.se/mundekulla/parse.php?p=julbuffe_och_spa.html
Stockholm 7-8 december
Klimatvänligt julbord på Luntan festvåning i Stockholm 7-8 december. Dessutom uppträder jazzmusikern och skådespelaren Anders Linder med sin show "Full fart mot jorden...". Mer om julbordet finns på http://www.klimatvanlig.nu/ liksom på Facebook. Arrangeras av http://www.savetheplanet.ax/ i samarbete med Seyhmus Vegetariska restaurang.
Bygdsiljum, Umeå 12 december
Westmans café i Bygdsiljum utanför Umeå erbjuder ett veganskt julbord den 12 december, en trevlig nyhet som de själva säger. Mer information på http://westmanscafe.se/
Linköping 16 december
Detta är ett tillfälle du inte får missa! Linköpings allra första helt vegetariska julbord i samarbete mellan DJURENS RÄTT Linköping och restaurang BARBQ på Kungsgatan 22. Denna unika engångshändelse äger rum 16/12 med start kl 19.00. Läs mer här
Uppsala 20 december
Vegansk julbord på GH Nation i Uppsala 20 december. Kika in på vår favvomatblogg Veganvrak och läs mer
Göteborg fram till jul
För dig som är sugen på julmat i Göteborg, ge dig iväg och smaka den veganska jultallriken på restaurang Old Corner. Den serveras fram till jul och innehåller en massa smaskigheter, bl. a. vegetarisk skinka.
Stockholm fram till jul
Hermans på Fjällgatan i Stockholm serverar julbord vid tolv tillfällen fram till jul.
TIPS FRÅN LÄSARNA
"I Växjö kan man ringa till Kronobergs slott och be dem ordna veganmat till julbordet. "Inga problem" sa de med glad ton! Det är ovanligt tycker jag, så en eloge till dem, nu kan även jag följa med firman och ha trevligt! God jul och kram till köket på Kronobergs slott."
"Ösmo Plantshop i Ösmo har ett jättebra vegetariskt julbord (jag tror dock inte det är alla dagar i veckan). Annan årstid kan man få väldigt bra lunch där (också vegetarisk)."
Jag är medveten om att jag nu avviker (troligen) något från den helt djurfria linjen. Men de hade gjort det så fint på http://www.osmoplantshop.se/ att jag föll som en fura. Tack Ewa för tipset.
Tips från undertecknad: sajten allomstockholm.se hade häromdagen en artikel om vegetariska julbord. Tyvärr men väldigt trista svar från trista kockar.
Fint foto allra överst av Pekka Koskenvoima.
Rock i DN och vegetariska barnmatsburkar
11 november 2009
Djurens Rätt om kaniner i rysk tv-kanal
10 november 2009
Djurens Rätt om tjurfäktning
Djurens Rätts Cecilia Mille, internationellt ansvarig, om tjurfäktning i Aftonbladets webb-tv.
9 november 2009
Bloggen går på mat- och hälsomässa - och blir besviken
Men det blev inte mycket med det.
Matmässan bestod på det stora hela av en väldig massa vin och en väldig massa kött. Och lite annat., men inte särskilt mycket. Trist. Självklart insåg jag redan på förhand att allt inte kommer vego (tänk vilken chock man hade fått om allting hade varit det!) men mat är så mycket mer än vad man hittade på mässan "Det goda köket". Pasta, grönsaker… ja, ni vet. Den matintresserade vegetarianen eller vegan hade närapå mer utbyte av båtmässan i lokalen bredvid.
"Allt för hälsan” var då lite mer intressant. Bland annat kunde man besöka våra vänner Kung Markatta, Biofood och Tartex. Alpro bjöd på yoghurt och reklamblad med Blossom Tainton på. Och så var det nötter överallt. Nötter verkar vara hett just nu.
Den stora "stjärnan" på hälsomässan var Anna Skipper, som i samarbete med Kung Markatta precis släppt fyra nya vegoprodukter under eget namn (korv, burgare och två sorters strimlor – biff och kyckling. Allt veganskt). Tyvärr fanns dessa produkter vare sig att smaka på eller köpa, så det blir ingen recension av dem just nu.
Förutom vad som nämnts ovan fanns det som brukligt en massa pulver, massagestolar, underliga träningsredskap och ett gäng spaanläggningar i Lettland som gjorde reklam för sig. Och det hade kunnat vara så mycket roligare i mina ögon, det finns ju mängder med hälsosamma företag som säljer vego som borde varit där. Som jag skrev tidigare, jag har aldrig förväntat mig 100 % vego. Men det finns så jättemycket mer intressant som borde få plats på en hälsomässa.
Sammanfattningsvis var det med en rätt stor dos besvikelse jag återvände hem, satte på datorn - och då upptäckte att det i Amerika nu går att dricka vegansk kalkon. Wow.
Det blev en rätt bra vegodag ändå.
6 november 2009
Låna Djurens Rätts kampanjchef
Fördomsbibliotek äger rum på lördagen, på Stadsbiblioteket. mellan kl. 13-15. Och tanken är att man ska kunna "låna" en person för en stund, som ett sätt att lära sig mer om sina fördomar och se om de verkligen stämmer. En av de personer som det går att låna är ingen mindre än Djurens Rätts kampanjchef Git Johansson.
Så om du befinner dig i Jönköping under lördagen och har funderat kring det här med djurrättsaktivister, Djurens Rätt och/eller veganmat - ta chansen, låna Git!
Grön revolution på Systembolaget (och recept på vegolasagne)
"Såväl hälsan som klimathotet talar för att vi bör äta mindre kött och mer grönt. Men då måste vegetarisk mat anrättas med mer finess. Det har vår kock gjort - och vi har provat de bästa dryckerna till."
s
Ingredienser för fyra portioner
1 paket fryst broccoli
2 st gul lök(ar)
4 msk olja
6 st morot/morötter
1 burk(ar) krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 msk basilika
1 msk timjan
1 tsk muskotnöt, malen
3 st vitlöksklyftor
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
1 paket lasagneplattor (ägg och mjölkfria såklart, från t.ex. Barilla)
3 msk bryggerijäst
Vit grundsås/béchamel
50 g margarin
knappt 1 dl vetemjöl
6 dl sojamjölk
muskot
salt
svartpeppar
Smält margarinet i en kastrull. Blanda i mjöl och mjölk, vispa hela tiden tills det kokar upp. Sänk då värmen på en gång. Låt sjuda på lägsta värme i 5 minuter. Rör om då och då. Smaka av med muskot, salt och peppar.
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250 grader. Tina och skär borccolin i småbitar.
2. Hacka löken. Fräs löken i oljan tills den blir guldgul.
3. Riv morötterna grovt. Blanda morötter, broccoli och tomatkross.
4. Blanda béhamelsåsen med bryggerijäst, tomatpurén och kryddor. Häll så pass mycket sås i en ugnfast form att den precis täcker botten.
5. Lägg i ett lager lasagneplattor, sedan ett lager grönsakssås.
6. Avsluta med att hälla över ett par deciliter béchmelsås.
7. Gör ett nytt lager lasagneplattor, grönsakssås och béchamelsås. Avsluta med ett lager lasagneplattor och sås.
8. Gratinera i ugn 50 minuter.
5 november 2009
Tre reflektioner kring Al Gore, ordet vego och att äta vegetariskt
Reflektion nummer 1. Har Al Gore sagt något om köttkonsumtionens miljöpåverkan tidigare? Jag utforskade de allra mest avsides belägna delarna av min hjärna, men lyckades ändå inte komma på att jag hört något om detta förrut. Så här säger han i ovan nämnda artikel:
"The former US vice-president turned environmental campaigner said on Wednesday he agreed with the UK's Nicholas Stern that meat eaters have contributed greatly to increased global carbon emissions.Jag såg Gores film An Inconvenient Truth för något år sedan eller två, men kan inte minnas att det sades något om köttkonsumtionens miljöpåverkan i den. Men det är hur som helst intressant och glädjande att Al Gore hoppat på klimatvegotåget vid det här laget. Hur är det man brukar säga - sent ska syndaren vakna?
"I'm not a vegetarian, but I have cut back sharply on the meat that I eat," he told ABC Television from New York.
"It's absolutely correct that the growing meat intensity of diets around the world is one of the issues connected to this global crisis - not only because of the CO2 involved, but also because of the water consumed in the process.
"You could add in the health consequences as well."
Substituting more fruit and vegetables in an everyday diet was the responsible thing to do, he said.
"I've made those changes, and while I don't go quite as far as Nick saying everybody should become a vegetarian - partly because it's difficult enough to get the agreement without adding that on top of it - it is a legitimate point of view."
Reflektion nummer 2. Rubriken till artikeln är Turn vego to save planet: Gore. Och jag tror bestämt det är första gången jag sett ordet "vego" användas som ett engelskt ord. Och jag tror bestämt att Djurens Rätt var bland de första som använde ordet "vego". Alltså måste Djurens Rätt vara en global trendsättare i frågor som rör vegetarisk kost osv.
Men det visst vi ju redan.
Reflektion nummer 3. Varför är det så svårt att säga att det är bra att vara vegetarian? Al Gore framför argumenten, men vill inte gå så långt som att säga att alla borde bli vegetarianer.
Så då får väl jag säga det: välj vego. Det är bra för djuren, för miljö, för dig själv och för alla andra på jorden. Det är bra att vara vegetarian. Bra för alla. Bäst för alla. Bra, bra, bra. Det är jättebra.
4 november 2009
Sveriges rockelit i kalender för Djurens Rätt
Kalendern kommer gå att köpa via CDON och Bengans, men enklast och bäst beställer du ditt exemplar redan idag på www.djurensratt.se/kalender
Ebbot Lundberg från The Soundtrack Of Our Lives i Djurens Rätts kalender Sverige rockar för Djurens Rätt. Foto: Peter Claesson.
3 november 2009
30 oktober 2009
Problem för köttätare med dåligt samvete
"I somras gick Scan stolt ut med att företaget till hösten skulle erbjuda kunderna att klimatkompensera sin köttkonsumtion. Genom att via hemsidan skänka 150 kronor till trädplantering i Moçambique, Uganda och Mexiko skulle en köttätare kunna radera sitt dåliga samvete för ett helt år, sa Scan.
Men ännu finns det ingenstans för en klimatplågad konsument att vända sig på Scans hemsida.
- Det specifika kompensationsprojektet är fryst ett tag, säger Margareta Thorgren, Scans kommunikationsdirektör.(....)
Koncernen ska skaffa sig en gemensam hållbarhetsstrategi där klimatfrågorna ingår. Strategin väntas vara klar före årsskiftet. I den ska finnas utrymme för nationella variationer. Om det finns en risk att klimatkompenseringsprojektet läggs ned kan Margareta Thorgren inte säga."
Min kommentar: det är faktiskt inte så krångligt, det här med klimatet och konsumtionen. Lösningen börjar på "v". Och slutar på "ego".
Källa: Köttätare med dåligt samvete tvingas vänta
Just nu på tre platser i Stockholm
29 oktober 2009
Festligt i Göteborg med agoodtshirt.com
När: Fredagen 6 november
Tid: 18.00 – framåt (valfritt inträde till kl. 22)
Plats: Kontiki Slottsskogen, hållplats Botaniska Trädgården
Agoodtshirt är en ideell förening som säljer specialdesignade t-shirts till förmån för välgörenhetsorganisationer. 60% av försäljningspriset går direkt till den organisation man väljer att stödja. En av de organisationer som det går att välja på är Djurens Rätt. Som du kan se på affischen. Andra är BRIS, Göteborgs Räddningsmission, Läkare utan gränser, ZASP, Kvinna till kvinna, Afriversity och Ingen människa är illegal. Läs mer på: http://www.agoodtshirt.com
Djurens Rätt bemöter jordbruksminister Erlandsson
Idag har Djurens Rätt inne ett bemötande under rubriken Jordbruksminister Erlandsson borde rätta till sina misstag. Ett citat:
"Eskil Erlandsson och Cecilia Widegren hävdar i sin artikel att de står för en politik som ser till de enskilda djuren. Hur kan det då, för att ta ett exempel, komma sig att cirka 140000 slaktkycklingar varje år dödas i djurtransporter på svenska vägar? Är inte kycklingar individer?"
28 oktober 2009
Klimatexpert: Människan måste bli vegetarian för att jorden ska kunna räddas!
"People will need to turn vegetarian if the world is to conquer climate change, according to a leading authority on global warming.
In an interview with The Times, Lord Stern of Brentford said: "Meat is a wasteful use of water and creates a lot of greenhouse gases. It puts enormous pressure on the world’s resources. A vegetarian diet is better."""He predicted that people’s attitudes would evolve until meat eating became unacceptable. “I think it’s important that people think about what they are doing and that includes what they are eating,” he said. "I am 61 now and attitudes towards drinking and driving have changed radically since I was a student. People change their notion of what is responsible. They will increasingly ask about the carbon content of their food.""
27 oktober 2009
Miljöovänliga familjemedlemmar
Enligt siffror som publiceras i en ny bok (med den gissningsvis avsiktigt provocerande titeln Time to Eat the Dog? The real guide to sustainable living) så är det mer skadligt för miljön att ha en hund än att köra en Toyota Land Cruiser 10 000 km om året. Hundar är de stora miljöbovarna i sammanhanget, men även katter och andra djur är skyldiga. En guldfisks ekologiska fotspår motsvarar det av två mobiltelefoner. En katt har inte samma miljöpåverkan som en hund, men ligger på andra plats, strax under det som motsvarar en Wolksvagen Golf… plus att katter dödar en massa vilda djur, Storbritanniens 7,7 miljoner katter dödar varje år 188 miljoner vilda djur.
Den stora boven i dramat är (naturligtvis) mat, och främst det kött som djuren konsumerar. "Owning a dog really is quite an extravagance, mainly because of the carbon footprint of meat", säger John Barrett från det svenskklingande Stockholm Environment Institute i York. Enligt boken konsumerar en normalstor hund 164 kilo kött om året.
Jag läste allt detta och började fundera kring vilken slutsats man bör dra av allt detta. Om det finns någon att dra? Vad jag vet är hund- och kattmat till största delen en biprodukt av mänsklig köttkonsumtion. Artikelförfattarna menar att det går åt utrymme motsvarande 1,5 gånger Nya Zeeland varje år bara för att föda katterna i de tio mest kattrika länderna i världen, men frågan jag ställer mig är om detta är mark som används specifikt för kattmat eller om det är för mänsklig köttkonsumtion som katterna äter resterna från. Eller är denna yta motsvarande det som blir just kattmat?
I vilket fall som helst är det självklart så att det blir mindre lönsamt för djurindustrin om det inte skulle finnas en andrahandsmarknad för det vi människor ratar.
Den enklaste lösningen verkar hur som helst vara att reducera dessa djurs köttkonsumtion - en hund klarar sig t.ex. utmärkt på en vegetarisk kost. Ett förslag som presenteras i artikeln är att ge dem mer rester av det vi äter (vilket sällan är lika proteinrikt som det djuren äter, plus att vi då även reducerar mängden mat som slängs). Alternativet att äta de djur vi har som familjemedlemmar är dumt, för djur är inte mat, som vi vet. Ett förslag att kräva miljövänligare produkter kanske också är vettigt.
Något att fundera kring.
26 oktober 2009
En bra start på veckan
När du läst detta så kika på inslaget från CNN om de köttfria måndagarna som införts på skolor i staden Baltimore på den amerikanska östkusten. (Ett par reflektioner från mig: som uppvuxen i det svenska skolsystemet känns amerikansk skolmat verkligen konstig, vegetarisk eller inte. Den avslutande kommentaren om att 75% av befolkningen inte får i sig tillräckligt med protein bemöts av bloggaren Doris Lin. En bra kommentar till köttlobbyns helt hysteriska reaktion på de köttfria måndagarna finns här.)
23 oktober 2009
Chrissie Hynde gillar Djurens Rätt och vi gillar henne
Och missa inte hennes video nedan. En guldstjärna till den som ser Djurens Rätt-kopplingen.
22 oktober 2009
Naturlig miljö?
I häftet kan man läsa om vad "hållbart jordbruk" innebär. I begreppet "hållbart djurskydd" ingår djurskydd som kriterierna, och i det "hållbara jordbruket" behandlas djuren på gårdarna väl och de "lever i sin naturliga miljö och får äta det som är naturligt för dem".
Nedan är de tre filmer som Djurens Rätt släppte för ett tag sedan. Som visar en vanlig dag för djur i det svenska lantbruket. Är det detta som menas med "naturlig miljö", eller är det något annat?
Kan man överhuvudtaget prata om "naturlig miljö" när man pratar om dagens djurhållning? Kanske, i vissa fall, skulle jag säga. Men på det stora hela finns det naturligtvis väldigt lite som man skulle kunna se som naturligt i den process som gör djur till mat.